Cikkek Egészséges lakás témakörben

Szellõztetni télen is kell – De hogyan?

2013. január 21.

A lakóházak korszerûsítésének népszerûsége évrõl-évre nõ, és ezzel egy idõben sajnos a penészes lakásokról szóló panaszok is egyre gyakoribbá válnak. Kevesen gondolnák, hogy a legtöbb ilyen jellegû problémát a nem kielégítõ szellõztetés okozza. Mit tegyünk, ha a drága pénzen „megvett” meleget nem szeretnénk kiengedni az ablakon, ugyanakkor a megfelelõ légcserérõl is gondoskodni szeretnénk? Cikkünkben minden kérdésre választ adunk.


Riport – Hatékony megoldás a talajnedvesség ellen.

2012. április 19.

A falakban felszivárgó talajnedvesség a ház legádázabb ellensége. Nem csak a hõszigetelés hatékonyságát és a falak állagát rontja, de a penész kialakulásában is nagy szerepet játszik. A régi, elöregedett vízszigetelés cseréje sok fejtörést okoz a lakástulajdonosoknak. Most egy olyan módszerrel ismerkedhetünk meg, amely hatékony és gyors megoldást kínál a talajnedvesség ellen.


Megoldások penészedésre

2011. szeptember 8.

Hányan, de hányan siránkoznak ismerõseink közül minden hideg évszak alatt, hogy milyen ronda, undorító a konyha, a fake handbags fürdõ fala, a fugák, a sarkok, vagy olykor még a szoba fala is. Csupa fekete szürke folt: penész. „Hogyan adom így el?”, kérdezi az egyik. „Már megint fújhatom le penészirtóval”, panaszkodik a másik. „Állandóan köhögök tõle”, így a harmadik.


Mitõl lesz penészes a fal? Mit tehetünk ellene?

2010. szeptember 21.

A hûvösebb idõ beköszöntével minden évben elõjön ez a téma, ugyanis akik nyáron lecserélték nyílászáróikat korszerû, jó hõszigeteléssel ellátott ablakokra, azok talán most találkoznak elõször ezzel a jelenséggel. Egy kis odafigyeléssel, és néhány praktikával azonban megelõzhetjük, hogy komolyabb gondunk származzon a túlzott párásodásból.


Rejtett ellenségeink

2009. augusztus 26.

Közvetlen környezetünket nap, mint nap megszámlálhatatlan módon károsítjuk, veszélynek téve ki ezzel egészségünket. Háztartásunk legegyértelmûbb levegõszennyezõi a dohányfüsttel, a légfrissítõkkel, illatosítókkal, illatos gyertyákkal, füstölõkkel, tisztítószerekkel, rovarirtókkal, és igen jelentõs mértékben a fûtéssel kapcsolhatók össze. Ezek legtöbbje ugyanis rákkeltõ anyagot bocsájt ki. Sajnos csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy mindezek kiiktatásával csupán a probléma egyik forrása szüntethetõ meg.


A penész allergiát okozhat

2009. július 1.

Penész elleni harcunk tovább folytatódik a lakás minden pontján. Ezúttal újabb technológiai fejlesztés is a segítségünkre siet, amellyel hatékonyabban szüntethetõ meg az allergiát és asztmát okozó penészgomba-állomány. Tények, számok, megoldások.


Egészséges lakás – Szellõztetés 3. rész

2008. október 9.

Az elõzõ részekben megvizsgáltuk, miért fontos a szellõztetés, illetve milyen problémákat idézhet elõ, ha nem szellõztetjük lakásunkat kielégítõen. Azt is tudjuk már, hogy a mesterséges szellõztetés bizony sokkal jobb, mint a természetes, ablakon át történõ légcsere. Most annak nézünk utána, milyen korszerû szellõztetõ rendszerek közül válogathat, aki ad egészségére. Arra is kitérünk, szerintünk melyik a ma kapható legjobb szellõztetõ rendszer.


Egészséges lakás – Szellõztetés 2. rész

2008. július 15.

A szellõztetés azon kevés dolgok egyike, ahol a mesterséges jobb, mint a természetes! Idegenül hangzik az a szóösszetétel, hogy „mesterséges szellõztetés”? Elsõre talán igen. De ha az egészségünk a tét, nem lehetünk szûk látókörûek!


A penész egészségkárosító hatásai

2008. július 9.

A penészgombák a földi élõvilág szükséges részét alkotják, s fontos szerepet töltenek be a szerves anyagok lebontásában, az elemek körforgásában. Egyes egyedei kifejezetten kedvenceink közé tartoznak. A boros pincék falán lévõ nemes penész nélkül a királyok bora, a borok királya, a tokaji nem nyerné el különleges aromáját, s nem élvezhetnénk sem egyes sajtfélék, sem a téli szalámi ízletes zamatát.


Egészséges lakás – Szellõztetés - I. rész

2008. június 23.

Azt hihetnénk, a szellõztetésrõl nincs mit írni. Kinyitjuk az ablakot, néhány perc múlva becsukjuk és kész is vagyunk. Nos, a természetes szellõztetés – kár volna tagadni – valóban így mûködik. Ám az új évszázad új kihívásokat is hozott magával!