Cikkek Egészséges lakás témakörben

Gondolatok a gyerekszoba fűtésről – 1. rész

2014. november 22.

Gyermekeinek minden szülő a legjobbat szeretné. Emiatt a fűtést illetően is rengeteg bizonytalanság van bennünk, hogy mi az ideális megoldás csemetéink számára. A gyerekszoba fűtésénél elsődleges szempont, hogy a gyermek egészséges fejlődését elősegítse, ugyanakkor lehetőleg gazdaságos is legyen. Mai cikkünkben a gyerekszoba levegőjének ideális minősége körüli kérdéseket igyekeztünk tisztázni.


Szellõztetni télen is kell – De hogyan?

2013. január 21.

A lakóházak korszerûsítésének népszerûsége évrõl-évre nõ, és ezzel egy idõben sajnos a penészes lakásokról szóló panaszok is egyre gyakoribbá válnak. Kevesen gondolnák, hogy a legtöbb ilyen jellegû problémát a nem kielégítõ szellõztetés okozza. Mit tegyünk, ha a drága pénzen „megvett” meleget nem szeretnénk kiengedni az ablakon, ugyanakkor a megfelelõ légcserérõl is gondoskodni szeretnénk? Cikkünkben minden kérdésre választ adunk.


Mossunk, vasaljunk természetesen jól
Pénztárcabarát, energiahatékony praktikák a háztartásban

2012. augusztus 16.

Ismertek a vevõcsalogató 'háztartási' reklámszlogenek textilöblítõkrõl, melyek - többek között - az alpesi illat frissességét hordozzák, vagy ott vannak a misztikus aktív gélkapszulák, melyek ragyogóan tiszta ruhákat ígérnek. A különféle fékezett habzású univerzális mosóporokról már ne is beszéljünk: a legkülönfélébb színárnyalatú ruhákhoz más-más mosóport ajánlatos használni. Nem biztos, hogy ez a jó irány! Van környezet- és energiatudatosabb, ráadásul olcsóbb alternatíva!


Megoldások penészedésre

2011. szeptember 8.

Hányan, de hányan siránkoznak ismerõseink közül minden hideg évszak alatt, hogy milyen ronda, undorító a konyha, a fake handbags fürdõ fala, a fugák, a sarkok, vagy olykor még a szoba fala is. Csupa fekete szürke folt: penész. „Hogyan adom így el?”, kérdezi az egyik. „Már megint fújhatom le penészirtóval”, panaszkodik a másik. „Állandóan köhögök tõle”, így a harmadik.


Mitõl lesz penészes a fal? Mit tehetünk ellene?

2010. szeptember 21.

A hûvösebb idõ beköszöntével minden évben elõjön ez a téma, ugyanis akik nyáron lecserélték nyílászáróikat korszerû, jó hõszigeteléssel ellátott ablakokra, azok talán most találkoznak elõször ezzel a jelenséggel. Egy kis odafigyeléssel, és néhány praktikával azonban megelõzhetjük, hogy komolyabb gondunk származzon a túlzott párásodásból.


Rejtett ellenségeink

2009. augusztus 26.

Közvetlen környezetünket nap, mint nap megszámlálhatatlan módon károsítjuk, veszélynek téve ki ezzel egészségünket. Háztartásunk legegyértelmûbb levegõszennyezõi a dohányfüsttel, a légfrissítõkkel, illatosítókkal, illatos gyertyákkal, füstölõkkel, tisztítószerekkel, rovarirtókkal, és igen jelentõs mértékben a fûtéssel kapcsolhatók össze. Ezek legtöbbje ugyanis rákkeltõ anyagot bocsájt ki. Sajnos csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy mindezek kiiktatásával csupán a probléma egyik forrása szüntethetõ meg.


A penész allergiát okozhat

2009. július 1.

Penész elleni harcunk tovább folytatódik a lakás minden pontján. Ezúttal újabb technológiai fejlesztés is a segítségünkre siet, amellyel hatékonyabban szüntethetõ meg az allergiát és asztmát okozó penészgomba-állomány. Tények, számok, megoldások.


Messze elkerüli a penészgomba!

2009. március 1.

Amikor házépítésbe vagy otthonunk csinosításába, átalakításába kezdünk, tudjuk, hogy évekre, netán évtizedekre választunk színt, formát, minõséget. Sokszor nem gondolunk arra, hogy az apró részletekre is ügyelni kell, mert azok tönkretehetik az összhatást.


Ha elkerül az álom...

2008. november 12.

...számos tényezõben kereshetjük és lelhetjük meg a probléma gyökerét. Ám, mindenekelõtt érdemes lenne egy alapos hálószoba szemlét tartani, s ha szükséges, a nyugalmat elõsegítõ reformokat végrehajtani.


Mitõl növekszik a penész? Mi a BioBlock?

2008. október 16.

A penész a földi élet kezdete óta jelen van bolygónkon. Maga a „penész” szó szerves anyagokon tenyészõ különbözõ típusú gombákra és spórahordozó mikroorganizmusokra utal. Kedvezõ körülmények esetén – megfelelõ hõmérséklet, levegõ és nedvesség – a szerves összetevõk képessé teszik a spórákat a növekedésre és sokszorozódásra. Mivel igen sok építõanyag szerves alapanyagokat is tartalmaz, ezek eléggé ki vannak téve a penész támadásának.