Cikkek Épületgépészet témakörben

Bajban lesz, akinek elromlik a kazánja

2015. szeptember 29.

Napvilágot látott a kazánokról és az energiafelhasználásról szóló rendelet módosítása, amely szerint az uniós hatékonysági elvárásoknak nem megfelelő fűtőberendezéseket legkésőbb 2016. július 1-ig le kell cserélni.


Betonfúrás gyémánttechnológiával?

2015. február 24.

Betonfúrás a hagyományos vídiás, karbid élű szerszámokkal egészen addig volt kivitelezhető akadálymentesen...


Gondolatok a gyerekszoba fűtésről – 2. rész

2014. december 2.

Ha egy gyermekszobának kialakítandó helyiségben eleve van már valamilyen fűtési megoldás, például radiátor, akkor nem feltétlenül kell további fűtési módokban gondolkodni, elég csupán a megfelelő hőmérséklet és páratartalom beállítására odafigyelni. A következőkben olyan megoldásokat mutatunk be, amelyek ideálisak gyerekszobába, és önállóan vagy akár kiegészítő fűtésként is megállják a helyüket. Mivel már meglevő épületet vettünk alapul, ezért elsősorban elektromos technológiákra fókuszáltunk, amelyek utólag a legegyszerűbben beépíthetők.


Csak ne Karácsonykor romoljon el a kazán…!

2014. november 27.

Az energia- és rezsi-megtakarítást eredményező fűtéskorszerűsítés kérdése a tél beálltával számos család számára „pénztárcáig hatoló” kérdéssé válhat. Sok háztartásban és közintézménynél is várat még magára a kazánok, fűtőtestek cseréje, ami nem kis beruházás, így nem csupán néhány évre érdemes tervezni vele. Ennek ellenére a döntés során a hosszú távú tartósság, a beépített rendszerek üzembiztonsága, garanciális kérdései gyakran kevéssé esnek latba, mint az azonnal érezhető anyagi kérdések.


Gondolatok a gyerekszoba fűtésről – 1. rész

2014. november 22.

Gyermekeinek minden szülő a legjobbat szeretné. Emiatt a fűtést illetően is rengeteg bizonytalanság van bennünk, hogy mi az ideális megoldás csemetéink számára. A gyerekszoba fűtésénél elsődleges szempont, hogy a gyermek egészséges fejlődését elősegítse, ugyanakkor lehetőleg gazdaságos is legyen. Mai cikkünkben a gyerekszoba levegőjének ideális minősége körüli kérdéseket igyekeztünk tisztázni.


Kondenzációs kazán az óvodának

2014. november 17.

Egy önkormányzati óvoda önerőből ritkán engedheti meg magának, hogy a legfelső minőségi kategóriába tartozó, hosszú élettartamú kondenzációs kazán beépítésével korszerűsítse fűtési rendszerét. A Várépítő Pályázat segítségével a dunaújvárosi Katica óvoda sikeresen megpályázta és megvalósított ezt a beruházást! Az idei fűtési szezont pedig akár újabb 10 intézmény is a Várépítő pályázati rendkívüli őszi fordulóján felajánlott korszerű és energiatakarékos Weishaupt kondenzációs kazánnal fűtéssel fejezheti be. Most bármilyen funkciójú intézmény pályázhatott. De ha valaki mégis lemaradt az idei pályázatról, a tavaszi fordulóhoz már most kezdheti előkészíteni a terveket valamint gyűjteni a szükséges dokumentációt.


10 energiatakarékos kazán intézményeknek

2014. október 29.

Aki úgy dönt, hogy energiafelhasználásának csökkentését a fűtés korszerűsítésével végzi, annak nem egyszerű megtalálni a költséghatékony és hosszútávon kifizetődő megoldást. Sokan talán túlzásnak gondolják, hogy egy intézménybe felsőkategóriás minőségű kazán kerüljön, ám éppen ezen intézményeknél nem lehet figyelmen kívül hagyni, a havonta felmerülő üzemeltetési- vagy időközi szerviz költségeket. Bármilyen funkciójú intézmény jelentkezhet a Várépítő pályázat idei őszi rendkívüli fordulójára, ahol 10 db energiatakarékos Weishaupt kondenzációs kazán vár gazdára.


Napelem alapok – mihez kezdjünk 7500 paksnyi energiával?

2014. január 21.

A Magyarország területére eső napenergia 457.000 PJ (Peta Joule) nagyságú. A napelemeknek köszönhetően ezt az ingyen energiát könnyen a hasznunkra fordíthatjuk. Összehasonlításképpen: A paksi atomerőmű valamivel kevesebb, mint 60 PJ áramot termel évente, tehát joggal mondhatjuk, hogy komoly potenciál van a napenergiában. Szász Jánost, az elektromos fűtésekkel foglalkozó www.fut.hu tanácsadóját kérdeztük a témában.


Mik azok az üveg fűtőpanelek?

2013. december 10.

A modern fűtéstechnikai eszközöket forgalmazó cégeknél egyre gyakrabban találkozni egy különös új termékkel, amit az angolban elterjedt glass-heater elnevezés nyomán magyarul leginkább üveg fűtőpanelként szoktak nevezni. Mivel egy viszonylag új dologról van szó, nem igazán jelentek még meg a témában olyan cikkek amik feldolgozták volna, hogy hogyan is működnek ezek az üveg fűtőpanelek tulajdonképpen.


Hőszivattyús fűtési rendszerek és áraik

2013. október 28.

Aki házának fűtésére alternatív, környezetkímélő, és olcsó megoldást keres, biztosan találkozik a hőszivattyús fűtési rendszerek valamelyikével. Szerencsére ezek a gazdaságos fűtési megoldások már több éve elérhetőek hazánkban, ám még mindig sok a kérdőjel körülöttük. Ismerkedjünk hát meg közelebbről a hőszivattyús rendszerek fajtáival.