Cikkek Gazdasági hírek témakörben

Mire jó a rezsicsökkentés? És mire nem?

2014. november 10.

Hamarosan a háztartások számára is érzékelhető lesz a kormány által bevezetett rezsicsökkentés harmadik szakasza, amelyben a távhő ára csökken újabb 3,3 százalékkal. Ennek kapcsán igyekeztünk alaposan körbejárni a témát, és választ találni arra a kérdésre, hogy vajon mi az, amit jobbá tesz ez az intézkedés, és mit rombol le?


A MAGYAR HÁZTARTÁSOK 10%-A NEM TUDJA FELFÛTENI OTTHONÁT A MEGFELELÕ HÕMÉRSÉKLETRE

2013. február 14.

A hazai háztartások 10%-a él energiaszegénységben Magyarországon, azaz fordítja összjövedelmének legalább 34%-át évente energiaszámlái fizetésére. Itthon a probléma elsõsorban a vidéken, családi házban élõ és gázzal fûtõ embereket érinti, akik anyagi okok miatt nem képesek megfelelõ szintre fûteni lakásukat. A Knauf Insulation szakemberei szerint az energiahatékonysági fejlesztések, így a szigetelés jelentõsen csökkenti a fûtésköltséget, gázfûtés esetén évi több százezer forint megtakarítást eredményezve, így ezek a beruházások jelentik a probléma valódi, hatékony megoldását.


Újra pályázhatunk fûtéskorszerûsítésre

2012. július 27.

Családok ezrei várták ezt a bejelentést, az elmúlt hónapokban ugyanis méltatlanul mellõzve voltak a magánszemélyek a korszerûsítési támogatásokat illetõen. 2012. augusztus 27-tõl azonban újra lehet pályázni családi házak fûtésének korszerûsítésére. Részletek, támogatási feltételek és tippek a cikkben.


Ismét lesz szocpol januártól

2011. december 29.

2012. január elsejétõl a gyermekes, vagy gyermeket tervezõ fiatal házaspárok ismét igényelhetnek szociálpolitikai támogatást új lakás építéséhez, vagy vásárlásához. A feltételek némileg szigorodtak a korábbi szocpolhoz képest, ami kompromisszumra is kényszerítheti az új igénylõket, ugyanakkor a korhatár nõtt.


A kormány segítené a devizahiteleseket. De mikor születik meg a törvény?

2011. december 27.

Decemberben a kormány egyeztetett a bankszövetség képviselõivel néhány újabb intézkedésrõl, amelyek megkönnyítenék a devizahitelesek dolgát, legyenek akár rendszeresen törlesztõk, vagy késedelembe esõk. A fizetési nehézségekkel küzdõ adósok forintra válthatnák tartozásukat, illetve adósságuk 25 százalékát elengednék a bankok. A szabályosan fizetõk számára pedig lehetõvé tennék, hogy fix árfolyamon fizessék a tõkét, a kamat terhét pedig a bankok és az állam közösen vállalnák át.


Új pályázati lehetõségek épületek energetikai korszerûsítésére

2011. augusztus 7.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,6 milliárd forint keretösszegben ír ki pályázatot energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos új otthonok építésére az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében.


Januártól indul az épületkorszerûsítési program

2010. szeptember 17.

Januártól évi 100 ezer lakás komplex felújításával megkezdõdik a nemzeti épületkorszerûsítési program, amely néhány év után évi 150-200 ezer lakásra bõvül - mondta Bencsik János a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára.


Ki fizeti meg az olcsó gáz árát?

2010. február 9.

A választási küzdelem hevében ígért olcsó gáz és távhõ az egész társadalomra nézve káros, ezzel a konklúzióval zárult az Energia Klub január 21-én megtartott konferenciája, amelyen energiapolitikai, szociálpolitikai és lakáspolitikai szakemberek összegezték tapasztalataikat.


Már használható a becsült forgalmi érték kalkulátor

2010. január 12.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal honlapján és az Ügyfélkapun keresztül is elérhetõ a lakóingatlanok után fizetendõ adó alapjának megállapításához - önkéntes döntés alapján - használható becsült forgalmi érték kalkulátor.


Már lehet pályázni a Klímabarát Otthon 2 programra

2010. január 11.

A Klímabarát Otthon Program részeként a zöldtárca pályázatot írt ki hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújításra, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésû energiatakarékos lakóépületek támogatására. A kibocsátási kvótabevételekbõl meghirdetett pályázattól Szabó Imre környezetvédelmi miniszter jó hatásfokú, mérhetõ széndioxid-kibocsátáscsökkentést vár, amely egyúttal jelentõs megtakarítást jelent a rezsiköltségekben.