Cikkek Hõszigetelés témakörben

JÖN A KÁNIKULA: A SZIGETELÉS A FORRÓ NYARAKON HÛSÍTI OTTHONUNKAT

2013. július 9.

2050-ig 3,5-5 °C fokkal emelkedhet a globális átlaghõmérséklet az International Energy Agency (IEA, Nemzetközi Energia Ügynökség) legfrissebb elõrejelzései szerint, vagyis a jelenleginél is forróbb nyaraknak nézünk elébe. Becslésük szerint a globális energiafelhasználásból eredõ CO2 kibocsátás 2012. során 1,4%-kal emelkedett, ezzel elérve a rekord mértékû 31,6 gigatonnát. A Knauf Insulation szakértõi arra hívják fel a figyelmet, hogy a klímaberendezések egyre terjedõ használata tovább növeli a CO2 kibocsátás mennyiségét, így ördögi korforgásként csak erõsíti a meleget. Szakértõk szerint ugyanakkor a természetes anyagokból készült hõszigetelés, árnyékolással együtt 5-7 °C fokkal is csökkenti a lakások belsõ hõmérsékletét, hatékony és környezetbarát megoldást nyújtva a nyári kánikula és a 8-10 ezer forinttal magasabb villanyszámlák ellen, míg télen a fûtésköltséget és az ebbõl eredõ CO2 kibocsátást csökkenti.


Szakértelemmel hatékonyabb

2013. április 26.

A Knauf Insulation megbízásából elvégzett, 630 magánvásárló - többségükben felújítást végzõ vagy tervezõ - véleményét összefoglaló felmérés azt mutatta, hogy ingatlantulajdonosok több mint kétharmada nem, vagy helytelenül ismeri a szigetelõanyagok legfontosabb energiahatékonysági jellemzõit, ennek ellenére mégsem veszi igénybe szakemberek – építészek, tervezõ szakemberek – segítségét. Pedig a szakember bevonásával végzett energiamegtakarító beruházások eredményessége egyértelmûen kimutatható.


Egyedülálló energiamegtakarító kísérlet indul

2013. március 14.

Az épület korszerû hõszigetelésével, akár már az elsõ fûtési szezon elsõ hónapjában csökkenhet a rezsi és ez a csökkenés - az épület paramétereitõl függõen – akár 40-50 %-is lehet. E megállapítás alátámasztására hívta életre Magyarország egyik meghatározó hõszigetelõanyag-gyártó vállalata, a Knauf Insulation Kft. energiamegtakarító és rezsimegtakarító kísérleten alapuló programját. Április 30-ig jelentkezhetnek azok a családok, akik szeretnék, ha a kísérlet résztvevõiként a cég szigetelné a házukat.


A lakosság 24%-a tervez energiahatékonysági fejlesztést

2013. március 5.

Magyarországon a lakosság 24%-a tervez energiahatékonysági fejlesztést, akiknek több mint fele szigetelést, mely így a legnépszerûbb tervezett energiahatékonysági beruházásnak számít. A felújítók 40%-a energiatakarékosság és rezsicsökkentés miatt vágna bele a korszerûsítésbe, s átlagosan 30%-os rezsicsökkentésre számítanak. Ugyanakkor a lakosság 82%-a nem találkozott még energetikai tanúsítvánnyal és 73% egyáltalán nem is tervezi annak elkészíttetését a felújításhoz – derül ki az Energiaklub országos, reprezentatív, lakossági kutatásának eredményeibõl, melyet a szakmai szervezet a március 6-i Energiahatékonysági Világnap alkalmából publikált.


A MAGYAR HÁZTARTÁSOK 10%-A NEM TUDJA FELFÛTENI OTTHONÁT A MEGFELELÕ HÕMÉRSÉKLETRE

2013. február 14.

A hazai háztartások 10%-a él energiaszegénységben Magyarországon, azaz fordítja összjövedelmének legalább 34%-át évente energiaszámlái fizetésére. Itthon a probléma elsõsorban a vidéken, családi házban élõ és gázzal fûtõ embereket érinti, akik anyagi okok miatt nem képesek megfelelõ szintre fûteni lakásukat. A Knauf Insulation szakemberei szerint az energiahatékonysági fejlesztések, így a szigetelés jelentõsen csökkenti a fûtésköltséget, gázfûtés esetén évi több százezer forint megtakarítást eredményezve, így ezek a beruházások jelentik a probléma valódi, hatékony megoldását.


Épületeink utólagos hõszigetelése

2013. január 25.

Magyarország teljes energia felhasználásának közel 25%-át épületeink fûtésére fordítjuk, ami nagyobb, mint a közlekedés vagy az ipar részaránya. Közös érdekünk, hogy épületeink kellõ mértékû hõszigetelésével csökkentsük energiafelhasználásunkat és a káros anyagok légtérbe jutását.


Így spórolhatunk a fûtésen egyszerû módszerekkel

2012. december 19.

Idén már nem sok lehetõsége van annak, aki a jó idõben nem tudta elvégezni a ház energetikai korszerûsítését. Ugyanakkor néhány egyszerû – és nem is túl drága – módszerrel bárki tud spórolni a fûtési energián.


Nagykabát a háznak – hõszigetelésbõl varrva!

2012. szeptember 27.

Nemcsak a családi házak, a társasházi lakások fûtésszámláin is igencsak meglátszik, hogy milyen típusú, minõségû, vastagságú, hõszigetelés védi az épületet nemcsak a téli hideg, hanem a lassan feledésbe merülõ nyári kánikula melege ellen. Számos megoldás között válasszuk azt, amelyik egy kézbõl kínálja az akár 25-40 %-nyi energia-megtakarítás lehetõségét. (x)


Csak a tulajdonosok 13%-a elégedett otthona energiahatékonysági állapotával

2012. március 5.

Habár a magyar ingatlantulajdonosok 85%-a tudja, hogy energiahatékonysági beruházásokkal nagymértékben csökkentheti rezsiköltségét, mégis alig felük végzett otthonán ilyen fejlesztéseket az elmúlt 5 évben, legnagyobb részt a fûtési energia felhasználásának csökkentését célozva. A fûtési költség ugyanis a magyar ingatlanok 34%-a esetében 20 és 30 ezer forint közé esett, 21%-uknál pedig a 30 ezer forintot is meghaladta a leghidegebb, idei téli hónapokban.


Hibás hõszigetelés – ablakon kidobott pénz - 2. rész

2012. február 10.

Az alaposan hõszigetelt ház ma már nem extra, hanem alapkövetelmény. A hõszigetelésre fordított – nem is kevés – pénz azonban könnyen kárba veszhet, ha elkövetjük az alábbi hibák valamelyikét.