Cikkek Jogi hírek témakörben

Szigorodtak a lakóépületek energetikai előírásai

2014. április 15.

2014. április 7-én életbe lépett az épületek energetikai jellemzőiről szóló törvények módosítása, amelyben lényegesen szigorúbb előírások láttak napvilágot az újonnan épülő házakkal kapcsolatban.


Hõsök, vagy õrültek? A VÉSZ aktivistái ismét akcióban

2011. november 22.

2011. november 15-én, kedden délelõtt 9 óra 30 perckor a VÉSZ aktivistái blokád alá helyezték a LIDL Szigetszentmiklós Leshegyi Ipari Parkban lévõ és Székesfehérváron, az Alba Ipari Parkban lévõ Logisztikai Központjait. A blokád oka, hogy a LIDL épületét felépítõ vállalkozók mindez idáig egyetlen fillért sem kaptak elvégzett és átvett munkájukért.


10%-os beépítési mérték társasház esetén

2008. október 21.

Az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) 26. § (1) bekezdésének a) pontja szerint mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak (tulajdoni hányadnak), valamint ilyen ingatlanon alapított vagyoni értékû jognak a megszerzése, ha a vagyonszerzõ az ingatlanon a szerzõdés illetékkiszabásra történõ bemutatásától számított 4 éven belül lakóházat épít és a felépített lakóházban a lakás(ok) hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetõség legalább 10%-át.


Változások az építési engedély körül

2008. szeptember 1.

A mai naptól ismét változások állnak be az építési engedélyek körül. A mostani módosítások célja az egyszerûbb, gyorsabb engedélyezési eljárás.


Az ingatlanátadás teljesítési idõpontja

2008. július 18.

Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény 16. § (16) bekezdése alapján 2007. december 31-ig építési szerzõdés esetén részteljesítésnek minõsült az is, ha a felek az egyes építési szakaszok elvégzéséhez külön teljesítési idõpontot határoztak meg. A 2008. január 1-tõl hatályos szabályok alapján az adófizetési kötelezettséget annak a ténynek a bekövetkezése keletkezteti, amellyel az adóztatandó ügylet tényállásszerûen megvalósul (teljesítés).


Friss hírek a „zöldkártyáról”

2008. július 3.

Amint arról már beszámoltunk, a jövõ év elejétõl kötelezõ lesz az energetikai tanúsítvány – a köznyelvben zöldkártya – minden új lakásra. A hétfõn megjelent kormányrendelet immár pontos információkkal is szolgál az új szabályokat illetõen.


Új áfatörvény az ingatlanokkal kapcsolatban

2008. június 24.

A 2008. január 1-tõl hatályba lépett új áfatörvény az ingatlanok értékesítésével kapcsolatosan olyan új elõírásokat tartalmaz, amelyek a magánszemélyeket is érinthetik, azaz elõállhat olyan helyzet, amikor áfát kell fizetni a magánszemélynek.


Új lakóingatlan fogalmának értelmezése

2008. június 23.

Az új áfatörvény értelmében, ha egy eddig nem lakóingatlannak számító épületen olyan változtatásokat hajtanak végre, amely eredményeképpen az épület lakóingatlanná válik, az esetben az adott építményt adózás szempontjából újépítésû lakóingatlanként kell kezelni.


Zöldkártya kell a lakásokhoz is?

2008. június 17.

2008. január elsejétõl kötelezõ az újépítésû lakásokhoz energetikai tanúsítványt készíttetni. 2009. elejétõl a régi lakások bérbeadása, illetve eladása elõtt szintén ez lesz a gyakorlat.


Engedélyhez kötik a homlokzat felújítását!

2008. május 29.

Elérkezett a felújítások ideje, sokan gondolkodnak el a tavaszi hónapokban házuk hom-lokzatának felújításán. Többek között azért is megfelelõ idõszak ez erre a tevékenységre, mert Magyarországon a hõmérséklet és a páratartalom szinte csak ezekben a hónapok-ban felel meg az ilyen jellegû kivitelezések elvégzéséhez. Míg a tavalyi és az azt megelõzõ években nem volt egyértelmû, hogy a homlokzati felújítás engedélyköteles tevékenység-e vagy nem, így az ilyen munkálatok a legtöbb esetben a hatóságok ellenõrzése nélkül va-lósultak meg. 2008. január elsejétõl azonban változott a helyzet.