Cikkek Környezettudatos építkezés témakörben

Az energiafogyasztáson spóroljon, ne az ablakon!

2015. április 20.

Magyarország földrajzi fekvéséből adódóan a háztartások kiadásai közül a legjelentősebb a fűtésszámla. Sokan vagyunk, akik hónapról hónapra fizetünk ki olyan összegeket a fűtésszámla részeként, amelyek a ház, vagy lakás értékéhez viszonyítva alacsony értékű, közép távon megtérülő – gyakran államilag támogatott – beruházásokkal jelentősen csökkenthetők.


A jövő napeleme valóban az ablaküveg lesz?

2014. augusztus 25.

Az elmúlt napokban több hírportál is beszámolt a „szenzációs” hírről, miszerint michigani kutatók olyan napelemet fejlesztettek ki, ami teljesen átlátszó, tehát ablaküvegként is funkcionálhat.


Hogyan spóroljunk a vízzel?

2013. március 22.

Évente átlagosan 4380 liter tiszta ivóvizet engedünk le a WC-n keresztül, pedig arra szinte bármilyen víz megfelelne. Ezen kívül ellenõrzött tisztaságú ivóvízzel locsoljuk a kertet, és végezzük a takarítást is, miközben a világ egyes tájain élnek olyan emberek, akik alig – vagy soha nem – jutnak tiszta ivóvízhez.


Hogyan vegyünk LED-es fényforrást?

2013. február 22.

Egyszerûen és közérthetõen szeretnénk útmutatást adni mindazoknak, akik csak egyszer is elgondolkoztak azon, hogy lecserélnék a lakásuk világítását LED-re, de nem tették meg különbözõ okok miatt. Ilyen ok lehet a félsz, hogy átverés áldozatai lesznek, vagy éppen a hozzá nem értésbõl fakadó döntésképtelenség is. Felmerülhet az emberben az a kétely, hogy valóban kevesebbet fog-e ezután fizetni. Vagy túl drága a LED ahhoz, hogy kísérletezzen, és mi van akkor, ha nem megfelelõ típust választ?


Környezetszennyezõ a fatüzelés?

2013. január 9.

Egyre korszerûsödõ világunkban mind gyakrabban hallunk az energiatudatos és környezetbarát épületgépészeti megoldásokról, különösen ami a fûtést illeti. Noha kétségtelen, hogy nagyszerû találmányok láttak napvilágot az utóbbi években, és a közeljövõ is számos érdekes, forradalmi megoldást kínál, most mégis kanyarodjunk vissza egy kicsit az ember elsõ tüzelõanyagához, a fához.


Okosházak, napelemes autók és némi hõszigetelés a Renexpon

2012. május 30.

Irányíthattuk a Paksi Atomerõmû reaktorát, megcsodálhattuk a kizárólag napelemmel mûködõ jármûveket, interaktív játékban gyûjthettünk környezetvédelmi pontokat, és természetesen tájékozódhattunk a legújabb innovációkról a megújuló energiákat illetõen a májusban tartott Renexpo Kiállításon.


Gyakran elõforduló hibák levegõkazán vásárlásakor

2010. április 27.

A levegõkazánokról szóló minisorozatunk elsõ részében azt veséztük ki, mit érdemes feltétlenül tudnunk ezekrõl a készülékekrõl, mielõtt elindulnánk vásárolni. Minden érdek nélkül kijelenthetjük, hogy a levegõkazánok az õket ért számos támadás ellenére a ma elérhetõ leggazdaságosabb fûtõeszközök közé tartoznak. Elõfordul azonban, hogy beépítés után a tulajnak mégis azzal kell szembesülnie, hogy a levegõkazán korántsem képes a tõle várható teljesítményt nyújtani. Mai cikkünkben annak járunk utána, mi lehet ennek az oka.


Levegõkazán – Amit érdemes tudni vásárlás elõtt

2010. április 20.

Egy felmérés szerint a magyarok költenek a régióban a legtöbbet lakásfelújításra (mintegy évi 40.000 forintot fejenként). A felújítások döntõ hányadát a lakóépületek energetikai korszerûsítése teszi ki. Sokan érdeklõdnek az új fûtéstechnikai fejlesztések iránt is. Mai cikkünkbõl megismerheti az egyik legújabb fejlesztést, a levegõkazánt, illetve minden olyan információt megtudhat, amit vásárláskor feltétlenül figyelembe kell vennie.


Fûtés energianövénnyel – Versenyképes az új termelési kultúra

2010. március 16.

Óriási lehetõség rejlik az energianövények termesztésében Magyarországon. Az alig egy évtizede megjelent növényi kultúra a gyengébb és jobb termõterületeken is versenyképes, állapítja meg a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont tanulmánya.


Talajszonda és talajkollektor – környezetkímélésben az elsõk

2010. január 21.

Sokan keresnek olcsó, megbízható, és kényelmes fûtési megoldást. Egyre többen lesznek azonban, akik a fenti szempontokon kívül a környezet kímélését, valamint a szolgáltatóktól való függetlenséget is figyelembe veszik házuk fûtésének kiválasztásánál. Földünk ingyen bocsátja rendelkezésünkre hõjét, ám ennek a megoldásnak is akadnak ellenzõi.