Cikkek Passzívház témakörben

Tömegvonzás: megrohamozták a házakat a passzívház napokon

2012. november 15.

Mint arról többek között az MTV és az ATV Híradója is beszámolt: óriási volt az érdeklõdés a november 2. hétvégéjén megrendezett Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok hazai programjának, amelyet a Passzívházépítõk Országos Szövetsége (PAOSZ) koordinált a Green Press közremûködésével.


Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok

2012. október 31.

Novemberben magyar passzívházak is felkereshetõk – Szervezett autóbuszos szakmai túra keretében is látogathatók az épületek.


Mennyit érnek, mit tudnak a passzívházak? Tudja meg a tervezõktõl!

2012. október 12.

Novemberben bárki felkereshet megépült, életvitelszerûen lakott minõsített – kiemelten energiatakarékos - passzívházakat az ország több pontján: 2012. november 9-11. között rendezik meg ugyanis a Nemzetközi Passzívház Nyílt napokat, a programot három éve magyar passzívház tervezõk, kivitelezõk, építtetõk is meghirdetik, a Passzívházépítõk Országos Szövetsége koordinálásával.


Frankfurti mesterpélda bölcsõdére, óvodára
Kiváló energetikai mutatók, PPP-projekt
Minõsített passzívház DGNB arany fokozattal

2012. szeptember 5.

Egyedülálló mintaprojekt, a fenntarthatóság komplex szempontrendszerének megfelelõ bölcsõde és óvoda létesült PPP-konstrukcióban a frankfurti Preungesheim városrészen. Az intézmény megszerezte a passzívház minõsítést, ebbõl fakadóan kiváló energetikai mutatókkal rendelkezik, emellett teljesítette a világ jelenleg (szerintünk) legkimunkáltabb minõsítési rendszerének, az épületek környezeti értékelésére kifejlesztett DGNB követelményeit, s megkapta a legmagasabb, arany fokozatot.


Három éve épült meg az elsõ magyar passzívház - Mennyi a havi energiaköltsége? - Elmondja a tulajdonos

2012. március 3.

Balogh György programozó matematikus három éve költözött a Pest megyei Szadára a családjával. Kísérletezõ kedvû embernek tartja magát - ezzel magyarázza, hogy a technológia alapos, mintegy kétéves tanulmányozását követõen, Amerikából épphogy visszaköltözve, belevágott a passzívházépítésbe. A Balogh családnak otthont adó szadai családi ház híre bejárta a hazai sajtót, nemzetközi szakmai körökben is számon tartják. Hazánk elsõ minõsített passzívháza - Baloghék harmadik gyermeke már ide született.


Magyar embernek passzívházat? Igen!

2011. november 10.

A távfûtéses panelházhoz szokott magyar ember hõérzete magasabb hõmérsékletet kíván, mint az északi népeké, így esetleges passzívház otthonukban magasabb hõmérsékletet kellene elõállítaniuk, és a megtérülés is hosszabb idõt venne igénybe. Ennek ellenére a magyarok is érzik az idõk szavát, egyre többen gondolkodnak a passzívház lehetõségében.


Passzív hûtéssel a hõguta ellen – nem csak passzívházakban

2011. szeptember 7.

A passzívházakban télen kellemes meleg van, bár alig kell fûteni, nyáron pedig hûvös, minden aktív hûtés nélkül – innen ered az elnevezés. A hûs nyári klímához azonban a lakóknak is aktívan hozzá kell járulniuk: megfelelõ árnyékolással és szellõztetéssel, ami annyira egyszerû, hogy tudatos viselkedéssel könnyedén megvalósítható.


Tetõzik a passzívház

2011. szeptember 5.

Egyre többen szeretnének Magyarországon is passzívházat, esetleg minõsített passzívházat építeni. Családi ház, ikerház, társasház is szerepel már a kínálatban. Ezek nagy többsége nehéz szerkezetû, magastetõs épület, melyek hõszigetelését sokféleképpen lehet megoldani.


Passzívházak épületgépészeti megoldásai

2011. június 15.

A passzívházak alapötlete abból az elgondolásból ered, hogy a minimális – nem nulla – fûtési hõenergiaigényt egy leegyszerûsített fûtõrendszer fedezi, amelynek kialakítása költségcsökkenéssel jár. Ez pedig részben biztosítja a jól szigetelt burok és a szellõztetõ rendszer többletköltségeit.


Az elsõ magyar passzívház-lakó

2009. április 6.

Boros Károly Tényõn felépített lakóépülete március 16-án kapta meg a „Minõsített Passzívház” tanúsítását. A vállalkozó kedvû kivitelezõ családjával már beköltözött az új házába. Az AUSTROTimes a tapasztalatokra volt kíváncsi.