Kategória: Gazdasági hírek
Utolsó módosítás: 2008-05-15
Hozzászólások: 0db

2008 – Nõ az építkezések száma?

A kérdés rendkívül aktuális, tekintve, hogy a kormányfõ a minap egy televíziós mûsorban a 2008-as évet az „építkezések évének” titulálta. Számos elemzõ máris igazoltnak véli Gyurcsány Ferenc állítását, ugyanis az év elsõ negyedében 5%-kal nõtt az átadott lakások száma az elõzõ év hasonló idõszakához képest. Elképzelhetõ, hogy valóban fellendülés várható Magyarországon az építkezések számát illetõen? Nos, a számok nem hazudnak, csak sokszor nem tudjuk, mit jelentenek! Nézzük hát, minek tudható be az év eleji fellendülés, és mik a valós várakozások az építõiparban.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A bevezetésben említett 5%-os növekedés nem vitatható, azonban érdemes megjegyezni, hogy ezen építkezések egyike sem 2008-ban kezdõdött, nagyobb részük 2007 elején, de akad olyan is, ami 2006-ban, vagy korábban kapta meg az építési engedélyt. Arról az idõszakról beszélünk, amikor gombamód szaporodtak a deviza alapú lakáshitelek. A kölcsönigénylésnek ezt a fajtáját az elkövetkezendõ idõszakban – a bizalom megrendülése miatt - jóval kevesebben fogják igénybe venni, mint a fent említett években. A 2008 elején tapasztalható növekedés tehát nem meghatározó, ha azt akarjuk megállapítani, nõni fog-e az építkezések száma idén.

A kiadott építési engedélyek száma azonban valós képet adhat a jövõt illetõen, ugyanis ez határozza meg, mennyi építkezés fog elkezdõdni a következõ idõszakban. Nos, itt már korántsem olyan rózsaszín a kép, tekintve, hogy a 2008 elsõ negyedévében kiadott 8956 építési engedély 14%-kal marad el az elõzõ év hasonló idõszakától. Még szomorúbb, hogy az elmúlt három negyedév mindegyike rosszabb eredményt mutat az engedélyek számát illetõen, mint az azt megelõzõ évek ugyanazon idõszakai.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a legnagyobb piacon, Budapesten körülbelül 30%-os visszaesés tapasztalható az építési engedélyek számában. A csökkenés másik tényezõje, hogy az elõzõ évekhez képest arányaiban jóval több magánházas építkezésre adtak engedélyt, míg a továbbértékesítésre szánt társasházakra -, lakóparkokra kiadott engedélyek aránya csökkent, ami egyértelmûen az építõipari vállalkozások aktivitásának csökkenését mutatja.

Az elõrejelzések szerint a 2008-as évben nem lesz látható fellendülés az építõiparban, vélhetõen valamelyest elmarad az új lakások átadásának száma a tavalyi évhez képest.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából