Kategória: Burkolat
Utolsó módosítás: 2012-04-17
Hozzászólások: 0db

8, kevés ember által ismert szempont melegburkolat vásárláshoz

Egy átlagos vásárló durván 3-4 szempont alapján választja ki otthonába a melegburkolatot. Ez kritikusan kevés, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi lehetséges elvárásnak kellene még megfelelni a leendõ padlóburkolatnak. Csak ezekrõl sokan nem is tudnak! (x)

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

 

 

 

Ár, szín, trend!

 

Döntõen ez a 3 szempont vezérel szinte mindenkit a melegburkolat vásárláskor. Vagyis, hogy:

 

1.)   Mennyibe kerül belõle 1 nm?

2.)   Kapható-e olyan színben, ami passzol a lakásba?

3.)   Mennyire divatos ez manapság?

 

 

 

Nyilván ezek fontos szempontok, és érdemes is ezeken a kérdéseken végigmenni, de ahhoz, hogy valóban megfelelõ melegburkolatot válassz, Neked több szempontot is figyelembe kell venned.

 

Ugyanis Neked nem csak egy burkolatra van szükséged, ami elfedi a rideg betont. Neked egy padló kell, ami a hátán viszi az egész otthonod, egy padló, ami a stílusodhoz a leginkább közel áll, ami a lehetõ legnagyobb terhet leveszi a válladról.

 

A padlódban sokkal több van, mint gondolod, sokkal több, mint amit általában kihoznak belõle az emberek.

 

Ezen fogunk most végig menni, hogy Te is megismerd azt a 8 „rejtett” szempontot, amit mások szinte mindig figyelmen kívül hagynak.

 

Milyen kérdéseket kell feltenned, hogy ideális burkolatot válassz magadnak?

 

 

 

1. Mennyi ideig szolgáljon Téged a padló?

 

Ez az egyik legfontosabb kérdés, amit fel kell tenned magadnak. Padlóburkolatot vásárolhatsz 2 évre is, de ha Neked az élettartam fontos, akár 50-100 évig lehet fényûzõ a padlód. Rengeteg variáció van a melegburkolatok között, és ezeknek más és más az élettartama. Ha Neked fontos szempont az, hogy megállapodj a padlóddal, és ne kelljen „futó kapcsolatokba” lépned évente, akkor mérlegeld az élettartamot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Mennyire vagy környezettudatos?

 

Ma már azt is kiszámolták, hogy egy internetes keresés mennyi szén-dioxidot kibocsátást eredményez. A médiában egyre többet hallani a környezetvédelem fontosságáról. Nem is hiába!

 

Akár hiszed, akár nem, már azzal sokat tehetsz a környezetért, ha a melegburkolat kiválasztásánál kicsit környezetvédelmi szempontból is mérlegelsz. A padlóburkolat, amit megveszel ugyanis járhat komoly mérges gázok kibocsátásával, erdõritkítással, de egy egyszerû „fûnyírással” is.

 

Te mennyire vagy környezettudatos?

 

 

 

 

 

3. Mennyi idõd lesz a karbantartására?

 

Találkoztál már olyan emberrel, aki az autóját igazi kincsként kezelte? „Ezt nem lehet bármivel lemosni, ennek különleges tisztítószerre van szüksége!” Ugye, milyen egyszerû ezt elképzelni.

 

Ha melegburkolatot vásárolsz a választásodtól függõen lehet, hogy Neked is majd szakítanod kell a mezei vizes felmosással, és speciálisabb ápolószerekre, esetleg gépre is szükséged lesz. Egy fa padló ugyanis – típustól függõen – nem igazán szereti a vizet, és attól viszonylag hamar tönkre mehet. A padlószõnyeg viszont vonza a szöszt.

 

Mérlegeld, hogy az életedbe mennyire fér bele az, hogy vizes felmosás helyett enyhén nedves rongyos feltörlést, gépes tisztítást alkalmazz. Most bár kis szempontnak tûnik, ha ott leszel, és megszoktad a vizes felmosást, nehezebb lesz átállnod, mint gondolod.

 

Mennyi idõd lesz a tisztításra, az ápolásra?

 

 

4. Milyen igénybevételnek lesz kitéve?

 

Veled is gyakran fordul elõ, hogy nem figyelsz a címkére, és mikor otthon kezded kipakolni a holmikat, amiket vásároltál, akkor veszed észre, hogy hoppsz, ezt elnézted? Gyakran nem figyelünk a címkékre, pedig olykor nélkülözhetetlen információt takarnak!A melegburkolat vásárlásakor nem nézhetsz keresztül a címkén!

 

A padló kopásállósága egy kritikus szempont a számodra. Nagy igénybevételû forgalmas helyeken (pl: elõszoba), nem javasolt vékony, alacsony kopásállóságú laminált padlót fektetni, vagy hosszú szálú padlószõnyeget. Egy mérsékelt igénybevételû helyiségben azonban pazarlás lenne magas kopásállóságú burkolatot lefektetni.

 

Mérlegelj!

 

 

5. Mennyire áll ellen a kártevõknek?

Képzeld el, hogy úgy döntesz, megadod a módját, és több száz ezer forintért megveszed az otthonodba legjobban illõ parkettát, megbízod a legprofibb szakembereket a parketta lerakására, és minden simán is megy, mikor is…

5 év elteltével éppen mész ki a konyhába a reggeli kávéért, mikor a parketta beszakad a lábad alatt.

A fa padló manapság egy nagy kedvenc. Szépségük, élettartamuk miatt szinte mindig jó választás. De az ördög nem alszik.

 

A fa padlókat idõvel – megeshet ez lehet 10-20 év is – elképzelhetõ, hogy rovarok fogják megtámadni. Farontó rovarok, melyek akár teljesen tönkre tehetik a padlót. És ha úgy telepednek meg, hogy a tulajdonos észre sem veszi, akkor bizony meg fogják enni a padlót.

 

Tudom, ez most szõrszálhasogatásnak tûnhet, de könnyen elképzelhetõ, hogy a sok érv miatt nehezen fogsz tudni melegburkolatot választani magadnak, és pont ez az apróság fog Téged a helyes irányba billenteni.

 

Hogy mennyire áll ellen a padló a kártevõknek!

 

Kapcsolatban állunk egy rovarirtó céggel, akik hetente kapnak telefont farontó rovarokról. Ez a probléma gyakoribb, mint gondolná az ember.

 

 

 

6. Kombinálható-e padlófûtéssel?

 

Ez egy egyszerû KO kritérium. A padlód vagy megfelel ennek az elvárásnak, vagy nem. Ha padlófûtésed lesz a lakásban, vagy már van is, ezzel a szemponttal könnyen kizárhatsz majd néhány burkolat fajtát, és így kevesebbõl kell majd kiválasztanod az ideális verziót.

 

De – ha padlófûtéssel rendelkezik az otthonod - mindenféleképpen tartsd a szemed elõtt ezt a kritériumot

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Hogy viszonyul a vízhez?

 

Ha fürdõszobába, konyhába szeretnél melegburkolatot választani, akkor ez a kérdést semmiféleképpen nem szabad elhanyagolnod. Nem minden melegburkolat alkalmas arra, hogy vizes helyiségben legyen. Ahogyan nem minden burkolat alkalmas padlófûtéshez.

 

Nem köthetsz kompromisszumot. Ha a melegburkolat nem áll ellen a víznek, nem választhatod azt vizes helyiségbe.  

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Felújítható-e?

 

A padló igénybevételtõl függõen használódni fog. Az idõ vasfoga sajnos semmilyen melegburkolatot nem kímél. Bár az élettartamuk változóan magas is lehet, szépségük azért kopik, sõt vis major események következtében akár teljesen el is tûnhet.

 

Az egyetlen kérdés, hogy mi legyen akkor, ha ez a vis major esemény bekövetkezik, vagy az idõk során a padló szépsége elveszik. Cseréljük le az egészet, és invesztáljunk megint a padló projektbe, vagy egyszerûen csak újítsuk fel?

 

Egyes padló típusok felújíthatóak, másokat azonban egy ilyen vis major teljesen halálra ítélhet. Tedd fel magadnak a kérdést!

 

„Hosszú tára tervezek? Egyszer akarok ebbe invesztálni? Szeretem az állandóságot?”

 

„Néhány évre tervezek csak? Vonz a változatosság?”

 

 

 

Most már Te is láthatod, hogy ezeken a kérdéseken, nem szabad csak úgy átugrani. A legtöbben mégis csupán 3 ismérv alapján (ár, szín, trend) választják ki az ideális burkolatot az otthonukba. Ha Te egy átlagon felüli otthont szeretnél, ami maximálisan szolgálja a kényelmedet, akkor figyelj oda ezekre a szempontokra.

 

Jogosan teheted fel azonban most a kérdést, hogy: „Te jó ég! Akkor most mit válasszak?” Ne légy kétségbe esve!

 

 

Íme egy összefoglaló táblázat, aminek a segítségével gyerekjáték lesz eligazodnod a melegburkolatok között. Bár nem teljes, iránymutatónak tökéletes.

 

A táblázatot erre a linkre kattintva tudod megnyitni:

http://www.laminalt-parketta-melegburkolas.hu/tanfolyam/szempontok-parketta-valasztashoz.pdf

 

 

Sajnos lehetetlen egyetlen táblázatban összefoglalni a melegburkolatokat, de irányadónak ez az általános táblázat sokat segíthet Neked. A választás elõtt azonban konzultálj egy szakemberrel, és kérdezd ki, hogy az általad választott melegburkolat valóban megfelel-e azoknak a kritériumoknak, amiket most a cikk elolvasásakor állítottál.

 

A lényeg, hogy ne csak 3 szempont alapján mérlegelj!

 

A cikket publikálták:Szalay László és Bognár András

Melegburkolás szakértõk, és a „Hogyan hozd ki a lakásodból a MAXIMUMOT?!” ingyenes e-tanfolyam trénerei.

 

Tel: 06 30 520 33 54

Web: www.laminalt-parketta-melegburkolas.hu

E-mail: laminalt@laminalt-parketta-melegburkolas.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából