Kategória: Burkolat
Utolsó módosítás: 2012-09-03
Hozzászólások: 0db

’Kõ kövön marad’ – kõburkolatok természetesen
Néhány egyszerû, ámde annál hasznosabb ötlet, hogyan lehet idõtálló, esztétikus és természetesen szép bel- vagy kültéri kõburkolatunk!

Az elmúlt években azt lehet mondani, otthonainkban töretlen a tégla és a természetes kõburkolatok térhódítása. A különféle természetes kõburkolatok árkategóriái rendkívül változóak és igen széles skálán mozognak a kõ fajtájától, alakjától és származási helyétõl függõen, azonban mindegyiknél ugyanolyan fontos a megfelelõ aljzat elõkészítése és a színben hozzá illõ, megfelelõ típusú fuga kiválasztása, kellõ odafigyeléssel történõ kivitelezése, és ha már elkészült, a folyamatos karbantartás. (x)

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Sokan nemcsak kültérben, lábazatok, teraszok, autóbeállók, kerti járda burkolatának választják a természetes köveket, hanem beltérben mellvédfalak, térelválasztók, lépcsõk, vagy design elemként falburkolatokon is alkalmazzák a különbözõ típusú köveket a mészkõtõl a gránitig. Legyen szó travertinrõl, szabályos alakú és mintázatú kövekrõl, vagy akár természetesen amorf formájú lapokról a cél minden esetben ugyanaz: szakszerû burkolás, minõségi anyagokkal annak érdekében, hogy felületünk esztétikus, idõtálló és jól használható legyen.

Menjünk biztosra próbaragasztással, próbafugázással!

Ha a kivitelezés elõtt néhány percet szánunk kõfelületünk tartósságának elõsegítésére, akkor a fuga és a kõ repedése, elszínezõdése és sérülése könnyen kiküszöbölhetõ. A fugázóanyagok kiválasztásánál is körültekintés szükséges, ismernünk kell a kifugázandó fuga szélességét, hiszen ha a gyártó által megadott fugaszélességet meghaladva hordjuk fel a fugázóanyagot, akkor elkerülhetetlen a fugák repedése. Hasonlóan megreped a fugaanyag, ha a természetes kõburkolat nincs megfelelõen rögzítve. A természetes kõburkolat megfelelõ lerakására kiválóan alkalmasak a Murexin KGF 65 Totál Flex és a KTF 55 Trass Flex ragasztói.

Kültéri burkolatoknál általában hálásabb, ha a sötétebb színû köveket részesítjük elõnyben, azonban beltérben vagy homlokzatburkolatokon közkedveltek a világos színû kõburkolatok. Ezeknél minden esetben fehér színû ragasztókat kell alkalmazni, mert a színes ragasztók elszínezõdéseket okozhatnak vagy egyszerûen átüthetnek a világos kövön. Ennek elkerülésére a Murexin KPF 31 Profiflex fehér és a KWF 61 Flex fehér ragasztók használata javasolt.

A ragasztási fázist követõen következhet a jól rögzített burkolat fugázása, amihez a kõ természetes színéhez illeszkedõ fugázóanyag kiválasztása szükséges. Beltéri burkolatok általában kevéssé vannak kitéve a környezet káros hatásainak, mint az esõ vagy a fagy, azonban padlóburkolatoknál beltérben is megfontolandó a megfelelõ fugák alkalmazása. A Murexin speciális trass bázisú víz- és fagyálló fugái különbözõ színekben elérhetõek és kül-és beltérre egyaránt használhatóak. A trass adalék megakadályozza a szép burkolat felületét elcsúfító és nehezen eltüntethetõ sókivirágzás kialakulását.

A kerti burkolatokat gyakran homokágyba fektetik, amelyeknél nemcsak a fenti problémák kiküszöbölésére kell felkészülni, de fagyok esetén alkalmazott sózás ellen is védeni kell természetes köveinket, amelyre a polimer-bázisú sóálló, magas- és tartós vízáteresztõ képességgel rendelkezõ, könnyen feldolgozható Murexin PF 30 díszburkolat fugázó nyújthat megoldást. És ha tehetjük, akár kisebb felületen próbáljuk ki a ragasztást, de még inkább a fugázást.

Nemcsak a megfelelõ kivitelezés és a minõségi anyagok használata szükséges természetes köveink esztétikus, idõtálló építéséhez, hanem a kövek színük megtartásának érdekében speciális gondoskodást is igényelnek. Természetes köveknél a függõleges és vízszintes felületek csatlakozásainál, éleknél, sarkoknál a semlegesen térhálósodó Murexin SIL 50 Természeteskõ szilikont használjuk. A különbözõ színanyagok beszivárgása, valamint az idõjárási viszontagságok a kövek foltosodásához, elszínezõdéséhez vezethetnek, ezért a természetes köveket impregnálni kell, amihez a Murexin Cura IG 20, IL 20, SI 90, vagy Repol S4 nyújt segítséget. A kiválasztott impregnáló anyagot használat elõtt azonban mindenképpen teszteljük egy próbafelületen.

Vannak olyan „feladatok” tehát, amelyrõl nekünk nem szabad megfeledkeznünk és vannak olyanok, amelyeket a szép és hosszú távon örömet okozó kõburkolatunk készítése során a jól kiválasztott Megbízható Murexin Mesterek végeznek el. Nem árt, ha utóbbiakkal és azok jelentõségével azonban mi is tisztában vagyunk.

További információ a Murexin termékekkel kapcsolatosan www.murexin.hu.

További információ a Murexin év végéig tartó nyereményjátékáról www.szepuljonamurexinnel.hu oldalon.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából