Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2014-05-20
Hozzászólások: 0db

A dinamikus nappali

„Otthonosan mozogni valamiben” – akkor használjuk ezt a kifejezést, ha valamiről úgy gondoljuk, könnyedén meg tudjuk tenni. Otthonunkban otthonosan mozgunk? Otthonunk egy dinamikus tér, itt élünk, használjuk nap mint nap. A nappali közös helyiség, vendégeinket is itt fogadjuk, ezért nagyon fontos, hogy az együttlétek kellemesek legyenek benne. Az ülőhelyek elhelyezésével segíthetjük (de akadályozhatjuk is) a társalgást.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Milyen hibákat ne kövessünk el a nappali kialakításakor?

1. Ha mértani tervek alapján helyezzük el a foteleket, vendégeink feszengve fognak leülni, nem mernek majd mozdulni, nehogy belerondítsanak a tervünkbe, a szépen elrendezett kompozícióba. Ilyen helyen nem lehet jóízűen beszélgetni. 

2. Ha csak egy kanapét választunk a nappaliba, akkor túl közel tudjuk vendégeinket egymás mellé ültetni, és a bőrük összeérhet. Családtagoknál ez nem probléma, de mással már nem biztos, hogy szeretnének látogatóink bizalmas közelségben ülni, testhőmérsékletüket érezni :). 

3. Ha valaki szorosan mellénk ül, nem láthatjuk a szemét és az arcát, ami viszont a kommunikációnál nagyon fontos. 

4. Ha egy óriási nappali egymástól távol eső pontjain vannak a fotelek, a beszélgetőpartnerek térben is el vannak távolodva, a beszélgetés sem válik majd „közelivé”, barátivá. Nem fognak élményeikről több méteren túlra mesélni. 

5. Arra is érdemes figyelni, hogy a szobában – főleg, ha kis társaságot hívunk – ne legyen lehetőség klikkesedésre. Ha csak úgy tudnak leülni, hogy néhányan a dohányzóasztal köré, 2-3 vendégünknek pedig már csak az étkezőasztalnál jut ülőhely, akkor ezzel már szét is választottuk a társaságot.

Minden egyes helyiséggel kapcsolatban vannak funkcionális elvárásaink, a tervezésnél ezeket figyelembe kell venni. Nappalink akkor működik jól, ha a közös programoknál nem kell suttogni, vagy épp kiabálni; nem vagyunk egymáshoz képest túl messze, vagy túl közel, hanem a megfelelő társasági távolságon belül. 

Laky J. Eszter

Forrás: Tutiszoba.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából