Kategória:
Utolsó módosítás: 2013-03-24
Hozzászólások: 0db

A fehér szín pszichológiája a lakberendezésben

Bár a fekete, a szürke és a fehér csupán semleges színként szerepelnek a színek világában, a lakberendezésben mégis egyenrangúak tarka társaikkal. Szükségünk van rájuk, hiszen velük lesz az otthonunk színpalettája teljes. A fehér színnek kiemelt szerepe van, mégsem egyformán viszonyulunk hozzá.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Asszociációk a fehér színnel kapcsolatban:

  • pozitív: tisztaság, egyszerûség, érintetlenség, ártatlanság, béke, hó, ünnep
  • negatív: steril, hideg, kórházi

A színek nem egyformán hatnak ránk, a fehér szín megítélése is szubjektív. Más a személyiségünk, az élményeink is bizonyos színekkel kapcsolatban, ezért érdemes a hozzánk illõ, belõlünk pozitív érzelmeket kiváltókat magunk köré választani. A színeket ráadásul legtöbbször nem önmagukban, hanem másik színekkel együtt, illetve formákban és térben látjuk, ami szintén befolyásolja, hogy milyennek észleljük õket, és milyen érzéseket hívnak elõ belõlünk. 

Funkció:A világunkról színeink is árulkodnak: az égbolt színe jelzi, hogy vihar várható, a gyümölcs színe, hogy megérett-e már. A színek segítenek bennünket a tájékozódásban, az eligazodásban. A tárgyak háttértõl való kiemelésére a detekció szót használjuk. A színek nem csak kiemelni segítenek, hanem elkülöníteni is, erre a diszkrimináció kifejezést mondjuk. A fehér színt sokszor használjuk a lakberendezésben abból a célból, hogy tárgyakat kiemeljünk, vagy elkülönítsünk, a leggyakoribb háttérszín. A tér formája (ívek, szögek, mélyedések stb.) és a fény-árnyék játékai megtörik a fehér egyhangúságát.

Sokféle fehérség: A fehér nagyon sokféle lehet. Egészen más élményt jelent számunkra a falusi parasztház fehérre meszelt fala, egy fémes fehér felület, a fehér csipke látványa vagy a laminált bútor fényes fehér színe. A felületek és anyagok minõsége, a választott színek mennyisége szintén egészen eltérõ hatást eredményezhetnek. Sok esetben ugyanannál a felületnél is különbözõ megnevezéseket használhatunk a „tiszta” fehértõl való elkülönítésre: hófehér, tört fehér, tojáshéj szín, piszkos fehér, stb. A színek hatnak az ember pszichikai és fizikai állapotára is, a fehér káprázást okozhat.Stílusok: A fehér szín minden stílusban jelen van, vannak azonban olyan stílusok, ahol meghatározó színként szerepelnek: polgári, vidéki, svéd, modern stílusokban. A különbözõ stílusokban a fehérhez választott egyéb színek (és mennyiségük) jelentõsen befolyásolhatják a végeredményt. 

Kiknek való a fehér szín?

(Itt nyilván azokról az emberekrõl esik szó, akik az otthonuk esetében az átlagnál nagyobb mennyiségben, több helyiségnél, bútornál, felületnél szeretnék a fehér színt használni.)

A fehér az érzékeny emberek színe.

- Azoké, akik látják a fehér és fehér közötti különbséget, akik szeretik azt a finom, szelíd hangulatot, amit a fehér áraszt magából.

- Akik izgalmasnak látják a fehéret, melyet a fény- és árnyékviszonyok egészítenek ki.

- Olyanok választják, akik színesnek látják akkor is, amikor más ridegnek.

- A fehér szín fény. Akik szeretik a világosságot, a fényt, azok szeretik maguk körül a fehér környezetet is.

- Akik szeretik kihangsúlyozni a formát, az apró részleteket, amelyek igenis a fehéret is megtöltik élettel: fafaragások, intarziák, csipkék, kanyarulatok, stukkók, stb.

- Akik szeretik a tisztaságot, önmagukban és környezetükben is.

- Azok preferálják otthonukban, akik saját belsõ színességüket adják a térhez:érzelmeiket, gondolataikat, kreativitásukat.

- A fehér mindig valamit / vagy valakit kiemel. Lehet, hogy a formát, lehet, hogy a másik színt, vagy éppen bennünket, egyéniségünket.

Cikkemet egy szemléltetéssel szeretném zárni. Mi, hölgyek életük egyik legszebb napjára, esküvõnkre ezernyi menyasszonyi ruhából választunk. Mindegyik más fazonú, más díszítést kap: csipkét, gyöngyöt, fodrot, szalagot. Nem látjuk õket egyformának, meglátjuk közöttük a legapróbb különbségeket is, akkor is, ha mindegyik fehér színû. Ez azért van, mert érzelemmel válogatunk és választunk. De az is igaz, hogy két ugyanolyan ruhában sem lesz két egyforma menyasszony, mert kitûnõen kiemeli az egyéniséget. Valahogy így van ez otthonunkkal is, ha fehérbe öltöztetjük…

Laky J. Eszter

Forrás: tutiszoba.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából