Kategória: Gazdasági hírek
Utolsó módosítás: 2008-10-16
Hozzászólások: 0db

A gazdasági válság megölheti az építõipart!

Évek óta egyre csak romlik az építõipar helyzete. Míg 2008 elején a kormány soha nem látott gazdasági fejlõdésrõl beszélt (Emlékeznek? „2008 az építkezések éve lesz!”), addig mára világossá vált, hogy a túlélés is komoly teljesítménynek fog számítani. Az építõipart belülrõl tönkretevõ körbetartozás mellett új betegség is felütötte a fejét. A világot sújtó gazdasági válság egyik legnagyobb vesztese lehet az építõipar.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Bár évek óta csökken az építõipari beruházások száma, a mostani válság akár végzetes erejû ütést is mérhet az ágazatra. Ennek több oka is van, ezek megértéséhez vizsgáljuk meg a gazdasági válság kirobbanásának elõzményeit. A ’90-es évek közepétõl kezdett az USA gazdasága jelentõsen fellendülni, köszönhetõen az orosz és a távolkeleti munkaerõpiacnak, valamint annak a ténynek, hogy ekkor kezdett felzárkózni több kelet-európai ország gazdasága is. A bankok elkezdtek keményen dolgozni az infláció leszorításáért, ennek egyik módja, hogy mesterségesen alacsonyan tartották a kamatokat. Ebben a helyzetben kemény verseny alakult ki a bankok között, aminek eredményeként kénytelenek voltak nagyobb rizikót vállalni, hogy talpon maradhassanak a konkurenciával szemben. A lakosság számára egyre könnyebben megszerezhetõ hiteleknek, valamint a bankok öngyilkos versenyének (beleértve a fejlesztések finanszírozását is) egyenes következménye lett a recesszió.

A válság elsõ hírére a bankok behúzták a féket. Például az MKB Bank leállt a jelzálog-hitelezéssel. Mivel már most is jóval nehezebb építési hitelhez jutni, mint egy éve, valamint sokkal óvatosabbak lettek a bankok a fejlesztések finanszírozását illetõen, ezért mind a lakossági építkezési kedv, mind pedig a nagyobb beruházások eddig nem látott mélypontra kerülhetnek, amit természetesen az építõipar szereplõi fognak leginkább megérezni.

Tovább ront a helyzeten, hogy az építõanyagok árai elõreláthatóan jelentõsen emelkedni fognak, tehát még mesterségesen alacsonyan tartott szolgáltatói árakkal sem tudják kompenzálni valamelyest a problémát. Csak Budapesten több mint 2.000 eladatlan ingatlan vár gazdára, ám válság ide vagy oda, a négyzetméter árak maradnak, vagy némileg emelkedni fognak.

Az építõipar kedélyeit évek óta borzolgató körbetartozás most olyan keményen üthet vissza, amire eddig talán nem is gondoltunk. A válság miatt most olyan cégek is tönkremehetnek, akik több mint 250 fõt foglalkoztatnak, ebbõl egyébként mindössze körülbelül 30 van az országban. Egy ilyen cég becsõdölése önmagában is nagy érvágás az építõiparnak, de annyi alvállalkozót ránthatnak magukkal a körbetartozás miatt, hogy egyes elemzõk szerint elképzelhetõ, hogy az építõipar mintegy fele tönkre fog menni az elkövetkezendõ idõszakokban.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából