Kategória: Építõipari hírek , Környezettudatos építkezés
Utolsó módosítás: 2014-08-25
Hozzászólások: 0db

A jövő napeleme valóban az ablaküveg lesz?

Az elmúlt napokban több hírportál is beszámolt a „szenzációs” hírről, miszerint michigani kutatók olyan napelemet fejlesztettek ki, ami teljesen átlátszó, tehát ablaküvegként is funkcionálhat.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az Építési Portál szakemberei annak jártak utána, vajon mekkora létjogosultsága van az új találmánynak, és hogy valóban kijelenthetjük-e, hogy az új találmány forradalmasítja a napelem iparágat.

Mit tud az átlátszó napelem?

Átlátszó napelemekről korábban is hallhattunk már, a lakossági igény ugyanis megvan arra, hogy a napelemek legalább esztétikusak legyenek, de ha lehet, inkább láthatatlanok. A háztetőn „díszelgő” fekete színű napelemek látványa ugyanis sokak számára kiábrándító, ami gátat szabhat a napelemek elterjedésének. A korábbi kutatások során létrehozott rendszerek azonban kizárólag színezett üveggel működtek, amik viszont épületek energiaellátásában csak korlátozottan használhatók.

Ebben a tekintetben valóban áttörés történt, most először sikerült ugyanis olyan terméket előállítani, ami teljességgel átlátszó, így az átlagos felhasználó képtelen azt megkülönböztetni a közönséges ablaküvegtől. Ez a találmány a szemünk számára láthatatlan ultraibolya és a közeli infravörös sugarakat szűri ki a napfényből, amit az üveglap szélénél található elemekhez sugároz, ahol megtörténik az elektromos energiává alakítása, és felhasználása.

A készülék egyelőre meglehetősen alacsony, mindössze 1 százalékos hatásfokkal üzemel, szemben a jelenlegi 20-25 százalékos hatásfokú napelemekkel.

Egy kis számolgatás

Mielőtt elkezdenénk azon gondolkodni, hogy a meglévő ablakainkat átlátszó napelemekre cseréljük, érdemes megvizsgálni a mostani csúcskategóriás napelemek teljesítményét, ami az otthoni felhasználást illeti, majd némi összehasonlítást végezni a cikkünk tárgyát képező vívmánnyal.

A jelenlegi napelemek évek óta nem képesek elmozdulni a kb. 20-25 százalékos teljesítményről, noha az ez irányú kutatások folyamatosan zajlanak. Olybá tűnik, hogy sokkal nehezebb feladat továbbfejleszteni a rendszer hatékonyságát, mint erre a szintre eljutni. Természetesen nem elhanyagolandó szempont az sem, hogy ezek a rendszerek jelenlegi állapotukban már egész jól értékesíthetők, így a piac nem feltétlenül érzi szükségét annak, hogy a fejlesztésbe sok pénzt öljön.

Egy átlagos magyar család évente körülbelül 4400 kWh energiát használ fel. Ha a teljes energiaszükségletét napelemek segítségével szeretné fedezni, egy 3,5 kW-os rendszerre van szüksége, ami körülbelül 22 m² napelemet jelent. Természetesen ezek a napelemek a tetőn foglalnak helyet, és a lehető legoptimálisabban vannak tájolva, valamint árnyék nem éri őket. (Jó esetben.)

Mennyi átlátszó napelemre van szükség?

A fenti példát alapul véve könnyedén kiszámítható, hogy amennyiben egy 25 százalékos teljesítményű rendszerből körülbelül 20 négyzetméternyi kell ahhoz, hogy fedezzük az éves energiaszükségletünket, úgy az 1 százalékos teljesítménnyel bíró átlátszó napelemből huszonötször ennyi, azaz 500 négyzetméter kellene. Figyelembe véve, hogy egy átlagos, 100 négyzetméteres családi homlokzata körülbelül 120 négyzetméternyi felület, megállapíthatjuk, hogy akkor sem tudná fedezni az átlátszó napelem az energiaszükségletünket, ha a ház teljes egészében üvegből lenne. Tovább görgetve a témát az is megállapítható, hogy a fent említett 500 négyzetméteres felület is kizárólag abban az esetben működne optimálisan, ha déli tájolású lenne, és nem érné árnyék a nap folyamán, ami ablaküvegek esetén teljességgel kizárt.

Konklúzió

Félreértés ne essék! Az átlátszó napelem remek találmány, és egy sor új lehetőséget nyit meg a megújuló energiaforrások terén. De vajon helytálló úgy kezelni, hogy az ablaküvegek helyére beszerelve képes kiváltani a jelenlegi napelemes rendszereket? Nem, semmiképpen sem! Ha ez a jövő, hát nagy örömmel állunk elébe, de az egyre inkább elbulvárosodó média zajától kissé elnyomva azért hadd jegyezzük meg: ez maximum a távoli jövő lehet! Kiváltképp, ha figyelembe vesszük, hogy a jelenleg használatos napelemek évek óta nem tudnak meggyőző fejlődést felmutatni.

Az átlátszó napelem jelenlegi állapotában jóformán semmire sem használható. Némi fejlődés után elektronikai készülékek (okostelefonok, tabletek, stb) kijelzőiként és egyben akkumulátoraiként remekül működhetnek, és kívánjuk is, hogy működjenek. További fejlesztés után könnyedén elképzelhető, hogy egy-egy ablakot helyettesítve képesek lesznek például a napsütéses órákban egy adott helyiség légkondícionálását működtetni. De kiváltani a jelenlegi napelemes rendszereket? Egyelőre (sajnos) biztosan nem.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából