Kategória: Kert , Kert
Utolsó módosítás: 2010-03-17
Hozzászólások: 2db

A kert fényei

Lassan elérkezik az idõ, amikor egyre többet tartózkodunk a szabadban, és azt est leszállta után is szívesen idõzünk odakint. Akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy családi házuk mellett egy csodás kerttel is büszkélkedhetnek, idejük nagy részét biztosan ott töltik. Örömmel ülnek ki az étkezések alkalmával, vagy olvasgatni, beszélgetni, esetenként pedig kerti partit szerveznek. Hogy ezekhez az olykor estébe hajló, éjszakába nyúló tevékenységekhez minden komfort adott legyen, elengedhetetlen a kert megfelelõ kivilágítása. Ehhez szeretnénk most néhány hasznos tippel hozzájárulni.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A mûveletet egy alapos tervezéssel indítsuk, hiszen a kertnek számos olyan pontja, zuga van, amit muszáj vagy érdemes világítótestekkel kiemelni. Némelyik megoldás nem csupán a tájékozódást segíti, de balesetvédelmi szempontból is fontos szerepet tölt be. Többek között ezt a célt szolgálja a medencék aljába, vagy peremébe beépített lámpa. Különösen hasznosnak bizonyulhat ez a megoldás, amikor mi, vagy éppen tinédzser korú gyermekeink vendégeket fogadnak, hiszen a meghívottak számára ismeretlen terepen, fõleg néhány pohár alkohol elfogyasztása után igen könnyen megeshet a baj.

Ugyanilyen elõrelátással helyezzünk el égõket a lépcsõk fölé, vagy a pincelejárókhoz. Ide általában elég szokott lenni egy mozgásérzékelõ lámpa ahhoz, hogy megelõzzük a kellemetlenségeket. A szakvélemény szerint ezeket olyan magasságban kellene elhelyezni, hogy csak felnõtt ember közeledtére aktivizálódjon. Nos, jómagam kicsit szembeszállnék ezzel, s javasolnám, hogy legyünk tekintettel apró csemetéinkre is, (ha vannak)  akik szívesen bóklásznak egyedül az udvaron. A statisztika szerint elég szokott lenni pár másodpercnyi oda nem figyelés a szülõ részérõl és máris kész a tragédia. Tegyünk meg minden tõlünk telhetõt ennek kiküszöbölésére azáltal, hogy körültekintõen megvilágítjuk a veszélyes területeket.

Egy kicsit kellemesebb vizeken evezve elérkeztünk a kerti tóhoz. Szívesen idõzünk itt, hiszen a part menti bokrok alá elbújtatott fényforrás, mely sejtelmesen világítja meg a tavat, és a környezõ növényeket, ideális hely lehet egy romantikus séta pihenõállomásához. S hogy a visszaút is zökkenõmentes legyen, csak követni kell a kis kerti utak széléhez tûzdelt lámpatestek fényét.

Késõbb még hálásak leszünk magunknak, ha minden fõbb közlekedési útvonalat megfelelõen kivilágítunk a kertben. Ha jól választottuk meg a fényforrást, akkor ezek az alacsonyan ülõ lámpák tökéletesen megvilágítják az utat és nem vakítanak el bennünket.

A kerti mulatságok központi figurája többnyire a grill illetve a bográcsállvány körül tüsténkedik. Neki jól megvilágított területre van szüksége. Nagyban megkönnyítheti munkáját egy jó helyen felállított kandeláber. Ugyanez a megoldás az asztal, étkezõhely környékén is jó szolgálatot tesz. Az est hangulatának fenntartásához a késõbbiekben már elégnek szokott bizonyulni néhány mécses, gyertya vagy a most oly divatos fáklya fénye. Ezek mindegyikébõl létezik már elektromos változat is, ám ha lehet, ne adjuk alább az igazi láng okozta varázsnál. Tény, hogy ezek nagyobb felkészültséget és odafigyelést igényelnek, a szebb látvány azonban kárpótol mindenért.

A világításon kívül érdemes említést tenni néhány olyan ötletrõl, mely csak keveseknek jut eszébe a kábelrendszer lefektetésekor. Vegyük számításba, hogy az udvarnak távolabbi szegletei is vannak, ahol jól jönne olykor egy konnektor, például barkácsoláshoz, fûnyíráshoz, stb... Helyeztessünk el pár dugaljat és egyúttal kapcsolót is a kert különbözõ pontjain, illetve a fõzõcskézésre használt terület közelében, hogy ne kelljen a hosszabbító zsinórokban bukdácsolni. Remekül kiszolgálnak majd akkor is, ha éppen a hifi berendezést vagy netán a tv-t szeretnénk a szabadban használni.

Hogy a kerti fényözönhöz milyen lámpatestet választunk, az lényegében az egyéni ízléstõl és a környezet hangulatától függ. Lehet az modern, rusztikus, romantikus, készüljön akár fémbõl, kerámiából vagy mûanyagból, mindegyiknél feltétel, hogy vízálló legyen, vagy vízálló foglalattal rendelkezzen. Nagy gondot kell fordítani a megfelelõ tömítésekre, fõként, ha földbe süllyesztett megoldásról beszélünk. Mivel az elektromos rendszer kiépítése nagyon komoly feladat, semmiképp ne próbálkozzunk vele egyedül, hacsak nem vagyunk szakemberek ezen területen. Olyan összetett és sok veszélyt magában hordozó munka ez, mely igényli a világítástechnikai szakember segítségét, ne spóroljunk hát ezen.

Kellemes pihenést!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából