Kategória: Készház
Utolsó módosítás: 2009-07-30
Hozzászólások: 1db

A készház és az energiatudatosság

Egészen a közelmúltig gyakran érte a készházakat, valamint a könnyûszerkezetes épületeket az a vád, miszerint nem elég energiatakarékosak, azaz túl sok hõt veszítenek a könnyû – legtöbbször fa alapanyagú – falakon keresztül. Ezek a téveszmék legtöbbször annak köszönhetõk, hogy sokan a téglára úgy tekintenek, mint az egyetlen „normális” építõanyagra. Vajon egy készház lehet ugyanolyan energiatakarékos, mint egy téglaépület? Esetleg lehet jobb is annál?

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Mi sem bizonyítja jobban a készházak szakmai elismertségét és rátermettségét, mint az, hogy az idei Construmán a passzívház- és a készház képviselõi együtt tartottak konferenciát. A kiállításon arról is meggyõzõdhetett az érdeklõdõ, hogy készház-technológiával minden gond nélkül elõ lehet állítani olyan falazatot, amely maradéktalanul megfelel a passzívház elvárásainak. A készházakat építõ gyárak azonban ennél is tovább mentek. Épphogy sikerült úgy-ahogy megismerkednünk a passzívház fogalmával, máris egy aktívház építését tervezgetik, sõt, már hozzá is fogtak a Pilisszentivánon épülõ aktív készházhoz!

Passzívháznak szakmai szempontból azt az épületet nevezzük, amely évente maximum 15 kWh-t fogyaszt négyzetméterenként. A passzívháznál fontos a kiváló minõségû hõszigetelés, a légmentes zárás, valamint a hõvisszanyerõs szellõztetés megoldása. De mitõl válik egy ház aktívvá?

A Pilisszentivánon épülõ házban a passzívval egyenértékû technikai megoldásokat olyan gépészeti berendezésekkel egészítik ki, amely által aktívvá válik. Az épületet egy 40 négyzetméter felületû napelemmel látják el, ami az elektromos áramellátásról gondoskodik, a melegvizet pedig egy 6 négyzetméteres napkollektor biztosítja. Ezeknek a technikai megoldásoknak, valamint a szellõztetõ-fûtõ berendezésnek köszönhetõen az aktív készház több energiát képes termelni, mint amennyit felhasznál. Az így termelt többletet az automata rendszer átadja az áramszolgáltatónak, miközben arra is lehetõség van, hogy ha szükségessé válik, áramot vételezzen a hálózatról.

Jó hír, hogy a pilisszentiváni ház szeptembertõl mintaházként is funkcionálni fog, azaz bárki megtekintheti belülrõl is, akit érdekel az energia- és környezettudatos építkezés.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából