Kategória: Gazdasági hírek
Utolsó módosítás: 2011-12-27
Hozzászólások: 0db

A kormány segítené a devizahiteleseket. De mikor születik meg a törvény?

Decemberben a kormány egyeztetett a bankszövetség képviselõivel néhány újabb intézkedésrõl, amelyek megkönnyítenék a devizahitelesek dolgát, legyenek akár rendszeresen törlesztõk, vagy késedelembe esõk. A fizetési nehézségekkel küzdõ adósok forintra válthatnák tartozásukat, illetve adósságuk 25 százalékát elengednék a bankok. A szabályosan fizetõk számára pedig lehetõvé tennék, hogy fix árfolyamon fizessék a tõkét, a kamat terhét pedig a bankok és az állam közösen vállalnák át.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Segítség a rendszeresen törlesztõknek

Mindazok számára, akik nincsenek elmaradva a törlesztõrészletek fizetésével, de fizetõképességük határán vannak, netán már túl is lépték azt, lehetõségük nyílik, hogy egy úgynevezett árfolyam-rögzítési rendszerbe lépjenek át. Ez azt jelenti, hogy a 180 és 270 forint közötti svájci frank, és a 250 és 340 forint között mozgó euró árfolyamsávjainak alsó határán törleszti tovább adósságát, a fennmaradó rész pedig egy gyûjtõszámlára kerül. Ennek a gyûjtõszámlának késõbb csak a tõkerészét kell majd megfizetnie, a kamatot a bank és az állam közösen átvállalják. Az árfolyam-rögzítési rendszerbe a jelenlegi megállapodás szerint 2012 végéig lehet majd belépni, és a gyûjtõszámlán felhalmozódott pénzösszeget 2016-tól kell majd elkezdeni törleszteni. Ez a megoldás a havi törlesztõrészlet nagyságától függõen 5 ezer forinttól akár több tízezer forintig terjedõ könnyítést hozna a devizában eladósodott családok számára.

Segítség a fizetésképtelenek számára

Az intézkedések meghozatalának egyik sarkalatos pontja, hogy mi alapján nevezhetõ valaki fizetésképtelennek. A megállapodás szerint a 2011. szeptember 30-án a minimálbér összegét elérõ mértékû, és 90 napot meghaladó késedelembe esett adósok igényelhetik majd ezt a segítséget, de csak abban az esetben, ha a devizakölcsön-szerzõdés megkötésekor a fedezeti ingatlanok forgalmi értéke összesen nem haladta meg a 20 millió forintot. További feltétel, hogy az adósnak hitelt érdemlõen bizonyítania kell, hogy az adósság felhalmozódását valóban anyagi helyzete idézte elõ. Aki ezen kritériumoknak megfelel, azok forintra válthatják át deviza tartozásukat, valamint adósságuk 25 százalékát elengedi a bank 2012. május 15-ig.

Ez még nem törvény!

Némi üröm az örömben, hogy az intézkedések bejelentése még nem segít a devizahiteleseken, ugyanis azt még törvénybe kell foglalni, és el kell fogadtatni. Számos esetben tapasztalható volt a korábbiakban, hogy alapos átalakuláson ment át egy-egy intézkedés, mire a bejelentéstõl eljutott a törvényig, így nem lehetünk biztosak abban, hogy pontosan ezekkel a feltételekkel születik majd meg a devizahiteleseket megsegítõ új törvény. Mindenesetre várható, hogy hamarosan újabb mentõövet dob a kormány és a bankszövetség az eladósodott családoknak.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából