Kategória: Tetõ
Utolsó módosítás: 2015-09-25
Hozzászólások: 0db

A laborban kiállta a próbát, a tetődön is bírni fogja!

Mindenféle károsodás nélkül kiállta a magyar előírásoknál szigorúbb u.n. W fagyászi tesztet idén tavasszal a Creaton egyik népszerű kerámia tetőcserepe, a Balance. A teszt extrém próbája alapján biztosan állíthatjuk, ha Creaton kerámia tetőcserepet választasz tetődre, jöhet szél, eső és hosszan tartó forró napsütés is, a fedőanyag tartós és sértetlen marad akár több emberöltönyi időn át.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A vizsgálat során a laborban meghatározott mennyiségben szimulálják a tetőt az életben ért környezeti igénybevételt, tehát rövid idő alatt sok alkalommal alávetik a mindennapos időjárási tényezőknek: a csapadék, a napfény, a fagy és vízteher hatásainak, amelyek a hétköznapokban is érik tetőnket. Könnyen belátható: ha ezeket a szimulált környezeti terheléseket a cserép laboratóriumi körülmények között kibírta, akkor a való életben a tetőnkön is bírni fogja.

A vizsgálat eredménye alapján a felhasználók, a szakemberek és vásárlók is biztosak lehetnek abban, hogy a cseréptestek hosszú távon valóban annyira ellenállóak, hogy azokkal nyugodtan nekivághatunk a Creaton írásban vállalt garanciális 50 évének.

A tartósság vizsgálatának folyamata

Az un. W típusú fagyállósági teszt az egyik legkomolyabb próba, aminek kitehetik a cserepeket.A mostani teszten a szakemberek a Creaton Balance rézvörös és fekete színű engobózott cserepeit vizsgálták.

A kísérletet egy 130 cm hosszúságú, 180 cm szélességű és 16o-os hajlásszögű, szakszerűen beépített, hőszigeteléssel és tetőfóliával ellátott tetőfelületen – tehát egy szakszerűen megépített tető hasonmásán végezték el. A teszt mérési eredményeit a tetőszerkezet 5 mérési pontján elhelyezett mérőműszeren rögzített adatok adták. A műszereket a cserepek felső és alsó részén, a mért cserepek alatt a fólián, illetve 10 cm-rel felettük, valamint az alszerkezeten helyezték el.

A tető fagyás-felolvadás terhelését automata végzi. Egy terhelési ciklusban először a hideg téli fagyot szimulálják, majd különböző módszerekkel olvadásra késztetik. 30 ilyen terhelési-ciklus után a szerkezetet hagyják 120 percen át önmagától felolvadni.

Utóbbi célja, hogy a tető teljes keresztmetszetében felolvadjon, majd ismét lefagyasztható legyen, ezzel a teszt még hatékonyabb eredményt ad az anyag tartósságáról.

Nem kell félnie a beázástól!

A szigorú teszt elvégzésekor a laborban a cserepek víztartó és vízáteresztő képességét is vizsgálják, hiszen fontos, hogy tetőnk fedőanyaga vízálló legyen.

Három cserepet teljesen szárazra törölnek, majd egyenként 10-10 napon át egy meghatározott méretű vízoszlop alá tesznek. Ezzel azt szimulálják, hogy 10 napon át egyenletesen vízteher nyomja, ami a való életben meg sem történhet. Ezek után a géppel eltört cserépen azt mérik, hogy a törési helyen a víz milyen mélyen hatolt a cserép belsejébe. A Creaton tetőcserepe maximálisan vízállónak bizonyult, azaz hosszas esőzések esetén sem fog átnedvesedni és ezáltal beázni, így ha a tető szakszerűen készült, semmiféle beázástól nem kell tartanunk.

Égetheti a nap a Creaton színtartó cserepeit!

A fagyási teszt megkezdése előtt a Creaton kerámia cserepeket nyári tesztnek is alávetik, ezzel ellenőrzik a cserepek színtartósságát. Ennek során a cserepek felületén 25 percen át, 55-60oC napsugárzást szimulálnak, majd pedig 10oC-os esővel hűtik 15 percen át és ezt ismétlik a tesztben előírt alkalommal. 

A Creaton Balance kerámia tetőcserép mindenféle károsodás nélkül kiállta a teszt minden extrém próbáját és ellenállt a szimulált környezeti tényezőknek.

A karcsú, mégis nagy törőszilárdságú kerámia tetőcserepek akár natúr változatára is írásban vállalja az 50 év garanciát a gyártó, míg a cserepek hasznos élettartama akár 100 év is lehet. Ezt a termék felületébe beleégő, annak részévé váló természetes anyag, az engób csak tovább fokozza. A hosszú távú tartósságról alapvetően maga a termék alapanyaga és a gyártási technológia gondoskodik, amin az ipari formatervezett kialakítás csak tovább javít, ezt pedig a közelmúltban elvégzett teszt is igazolja.

www.creaton.hu

akcio.creaton.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából