Kategória:
Utolsó módosítás: 2013-06-18
Hozzászólások: 0db

A lakás „fõtere”: a nappali

Ha kedvenc városunkra gondolunk, valószínûleg a város fõtere az, ami elsõként megelevenedik elõttünk: jellegzetes épületeivel, nevezetességeivel, szobraival. Otthonunkat legjellemzõbben a nappalink mutatja be, ezért nagyon fontos, hogy igényeinkhez, személyiségünkhöz illeszkedjen, és esztétikus, harmonikus legyen. Nappalinkkal kommunikálunk is, ez a helyiség lesz lakásunk nyilvános tere, azaz „fõtere”.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A lakás mérete, a benne élõk száma és mindennapjaik mind-mind befolyásolják, hogy a nappali milyen szerepet kap az otthonon belül, de többnyire ez válik központi helyiséggé. Ez lesz az a tér, amit a család együtt használ, amit közösnek éreznek. A „family room” mindenkié, ha megfelelõen van kialakítva. Bár általában hatalmas, világos szobát álmodunk nappalinak, a felesleges négyzetméterekre talán máshol nagyobb szükség van. Akkora legyen, amekkorát ki is használunk: ahol egymással megfelelõ távolságban le tudunk ülni, ahol vendégeinket is kényelmesen tudjuk fogadni. A bútorokat is a funkcióhoz válasszuk: ülõgarnitúra, fotelek, rakodóasztal, a közösen használt tárgyakhoz (könyvek, televízió) tárolóbútorok. Ha több funkción is osztozik a családi szoba (pl.: háló, munkahely), akkor ezek legyenek egymástól valamilyen módon elkülönítve. Ez azért fontos, mert a publikus, mások számára is látható (és használható) helyiségeket (nappali, étkezõ) másként alakítjuk, dekoráljuk, mint az intim helyiségeket.

A nappali az egész család hétköznapjaihoz, a mindennapi rutinokhoz illeszkedjen. Legyen meleg, barátságos, és segítse a családi programok megvalósulását. A nappali rendszeres használata szinte „megköveteli” az egyszerûséget, a praktikusságot. A felesleges bútorok, kiegészítõk akadályoznak bennünket abban, hogy igazán jól érezzük magunkat; viszont attól lesz „családi” a szoba, ha olyan tárgyak, dekorációk is helyet kapnak itt, melyek a családi összetartozást erõsítik: kedves ajándéktárgyak, közösen választott díszpárnák vagy festmény stb. Ezek a tárgyak a család életérõl, ízlésérõl, státuszáról is árulkodnak. A cserepes és vágott virágok még otthonosabbá varázsolják a teret.

A nappali legyen a bejárattól is jól megközelíthetõ, és a lakáson belül is könnyen elérhetõ élettér, afféle közös „találkahely”, amit kicsit mindenki magáénak érez. A közös helyiségben is lesznek „saját” kuckók: kedvenc fotel az ablakhoz közel, vagy épp a kanapé sarka az olvasólámpa alatt.

A nappali nem csupán a családi közösség kiemelt helyszíne, hanem a vendégeinket is itt fogadjuk. A legfontosabb, hogy saját ízlésünknek megfeleljen, de tudnunk kell, hogy mások is látni, használni fogják: érzõdjön a személyiség, de ne legyen túl személyes.

Nagyon fontos a színek, felületek, elrendezés harmóniája, hiszen csak így valósíthatók meg a kellemes együttlétek. A rendezetlen, zsúfolt, vagy az üres, rideg szoba nem motivál bennünket arra, hogy családtagjainkkal, barátainkkal ott töltsük a szabadidõnket. Olyan látványt kell nyújtania, hogy azonnal azt érezzük, szeretnénk leülni, kényelembe helyezni magunkat, és megfeledkezni még az idõ múlásáról is…

Sokféle stílus létezik, de a nappali szoba bútoraival, elrendezésével, tárgyaival, dekorációival, színeivel mindig egy társas hely lesz. Közös események, élmények, emlékek helye. A család „fõtere”.

 

Laky J. Eszter

Képek forrása: (Adorable Home)


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából