Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2008-07-17
Hozzászólások: 1db

A lakberendezés alapjai

Lakásunk berendezését többnyire két fontos tényezõ határozza meg: egyéni ízlésünk, valamint pénztárcánk vastagsága. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy képzett lakberendezõt fogadhatunk, akkor elég csupán néhány személyes találkozás, konzultáció az elképzeléseinkrõl, anyagi fedezetünkrõl, s a szakember rövidesen otthont varázsol a lakásunkból. Ám még mindig túlsúlyban azok száma, akik ezt a luxust nem engedhetik meg maguknak.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Nos, ebben a cikkben elsõsorban nekik szeretnénk mentõmellényt dobni, néhány hasznos tanács formájában.

Sokan kezdik életüket – akár egyedül, akár párban – egy vagy két szobás, kis lakásban. Ilyenkor fõhet a fejünk, hogy mindennek megfelelõ helyet találjunk, lehetõleg úgy, hogy késõbb ne csak oldalazva lehessen közlekedni az amúgy is szûk térben. Az apró helyiségek bebútorozásakor éppen ezért a praktikusságot tartsuk szem elõtt! Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szellõs elrendezés, optikailag nagyítja a teret.

Nagyon fontos lépés a tervezés! Soha ne vásároljunk meggondolatlanul, ész nélkül! Elsõ teendõnk, felmérni az igényeket. Gondolok itt elsõsorban a ruhák, a használati eszközök, stb... mennyiségére. Próbáljuk ésszerûen megítélni, mennyi és mekkora bútorokra, rakodóhelyre lesz szükségünk.

Gondoljuk át, hogy az életvitelünkhöz milyen elengedhetetlen kellékek tartoznak. Ha teszem azt, munkánkhoz szükséges a számítógép, akkor mindenképpen legyen a lakásnak (szobának) egy olyan elkülönített sarka, ahol viszonylagos nyugalomban tudjuk azt használni és az összhangot sem bontja meg, észrevétlenül illeszkedik a környezetbe, kis helyigénnyel.

Miután pontosan felmértük az igényeinket, második lépésként következzen a megvalósítás. Elõször mindig a létfontosságú darabok megszerzésére törekedjünk, de közben ne tévesszük szem elõl azt sem, hogy ehhez idõvel társulnak majd kevésbé fontos, úgymond díszbútorok, kiegészítõk is. Ügyeljünk tehát arra, hogy lakásunk a késõbbiek folyamán se hasonlítson egy zsibvásárra. Ne feledjük, hogy ezekbõl az apró részletekbõl áll össze a végsõ kép!

Ha kicsi a lakásunk, mindenképpen próbáljuk kerülni a zsúfoltságot. Nem esztétikus dolog egy húsz négyzetméteres szoba túlbútorozása. Ez azon felül, hogy ízléstelennek tûnik, még a hangulatunkat, kedélyállapotunkat is negatívan befolyásolja. A nagy, súlyos, komor hangulatú bútordarabokat sem 56 nm- re tervezték. Ezek elhelyezése nagy felületet igényel, holott célunk a minél gazdaságosabb helykihasználás. Éppen ezért célszerûbb ezek helyett kombinálható elemeket választani.

Ám, ha kiforrott ízlésvilágunk alapján mégis ragaszkodnánk valamely korabeli irányzathoz, akkor érdemes kiváltani azt, hasonló stílusjegyeket viselõ, új bútorokkal.

Ahhoz tehát, hogy lakásunk otthonosságot, melegséget sugározzon, elengedhetetlen a megfontolt tervezés. Ne felejtsük el azt sem, hogy a kialakult kép sosem állandó. Az idõ elõrehaladtával folyamatosan változik, gyarapszik, átalakul.

A késõbbiekben a kiegészítõket is ehhez viszonyítva válogassuk meg. Lényeg, hogy soha ne egyszerre akarjunk mindent megvásárolni. Lassan, tudatosan alakítsuk ki a megfelelõ életteret úgy, hogy abban még évek múltán is jól érezhessük magunkat.

S, még egy lényeges , egyáltalán nem elhanyagolható momentumról ejtsünk szót. Mindenképpen kerüljük a dísztárgyak felhalmozását is. A nippekkel, csecsebecsékkel telerakott polcoknak a hetvenes évek elmúlásával leáldozott. Keressünk ízlésünket visszatükrözõ, személyiségünket kifejezõ, a berendezéshez illõ, finom, igényes darabokat. Megjegyzem, ilyeneket nem feltétlenül drága üzletekben fogunk találni. Legalább annyira fontos, mint a bútorok tekintetében, hogy szánjunk idõt és pénzt ezek felkutatására, megszerzésére. Késõbb fogjuk meglátni, hogy nem volt hiába. Majd ezeket a megfelelõ helyre téve, otthonunkat máris kedélyesebbé, egyedivé varázsolhatjuk.

Ha a fentiekkel ellentétben, más megoldáson törnénk a fejünket akkor megpróbálkozhatunk esetleg a felületek beépítésével is. Ez persze csak abban az esetben javasolt, ha végleges elképzelésünk van és a közeljövõben nem tervezünk átalakítást, bútorvásárlást. Ilyenkor érdemes, akár egy egész falfelületet is hasznos rakodótérré alakítani. Ám ebben az esetben is törekedni kell elsõsorban a szellõs megoldásokra, a praktikumra és nem utolsó sorban az egyediségre, az egyhangúság, egysíkúság elkerülése végett.

A következõ cikkben ehhez nyújtunk hasznos ötleteket.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából