Kategória: Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2009-07-29
Hozzászólások: 9db

A leggyakrabban elkövetett gipszkarton szerelési hibák

Gipszkarton szerelés

A Rigips szárazépítési rendszerek az általános alapelvek és szabályok betartása mellett biztonságosak és hibamentesek. Ennek ellenére a gyakorlatban elõfordulhatnak szerelési hibák, melyek a gipszkarton vagy gipszrost szerkezetek megrongálódásához vezethetnek. A szerelési hibákat elsõsorban a technológiai fegyelmezetlenség és az ismerethiány okozza, valamint a nem megfelelõ és a rendszerhez nem tartozó elemek használatával hozhatók összefüggésbe. A gipszkarton szerkezetek hírnevét csorbító, mindenképpen elkerülendõ szerelési hibákat szedtük össze mai cikkünkben.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az építmény készültségi foka nem megfelelõ

A gipsz alapú termékek használata az építkezésen bizonyos készültségi fokot feltételez. Legfontosabb követelmények elsõsorban az adott hely páratartalma és hõmérséklete. Az olyan körülmények, ahol a gipszkarton kültéri idõjárási viszontagságainak van kitéve (lásd 1. és 2. kép) egészen biztosan rontanak az eredmény minõségén.

 

A szakipari munkák idõzítése nem megfelelõ

Az egyes szakipari munkák nem körültekintõ idõzítése, valamint az, hogy az elõzõ iparos munkájára általában nem vigyáznak eléggé az õt követõ szakemberek, mindenképpen problémához, sõt gyakran meghibásodásokhoz vezetnek. Ezek a problémák az építkezéssel kapcsolatos nem megfelelõ, vagy hiányzó kommunikációból erednek. A kialakuló helyzetet szemlélteti a 3. kép, amely azt mutatja meg, hogy a szaniterek felfogatása miként „szakítja meg” a keresztirányú CW profilt.

 

Az elektromos installációk hibás vezetése a válaszfalakban

A válaszfalakban az elektromos installációkat a CW profilok H bemetszésein keresztül vezetjük. Soha nem a CW profilok fölött (lásd 4. kép), amikor is fennáll a kábelek „átmetszésének” veszélye a mennyezet esetleges mozgása során.

 

Gipszkarton szerkezetek borításainak hibái

A gipszkarton lapok szabálytalan elhelyezése és rögzítése következtében a lapok közötti hézagok megrepedhetnek. A válaszfalak borításánál elkövetett leggyakoribb hibákat az 5. kép szemlélteti. A helyes megoldások a 6. képen láthatóak. Szabálytalan lapelhelyezést és hibás rögzítést láthatunk a 7. képen. A repedés a homlokrész magasságában, a szabott darabok mérete, a csavarok szakszerûtlen becsavarása (lásd 8. kép), illetve szabálytalan elhelyezése alapvetõen csökkentik a szerkezet minõségét.

 

Függesztõk hibás rögzítése

A függesztõk fába történõ rögzítéséhez laposfejû facsavarokat használunk. A gipszkarton csavarok (lásd 9. kép) vagy egyéb nem megfelelõ csavarok használata a tipikus szerelési hibák közé tartoznak. A függesztõk gipszkarton csavarokkal történõ rögzítése esetén fennáll annak a veszélye, hogy a csavar elnyíródik.

 

Az álmennyezet leszakadása

Az álmennyezet leszakadását (lásd 10. és 11. képek) több összetevõ és azok kombinációja is okozhatja. Egyik ok lehet az álmennyezet függesztõinek kiszakadása, a függesztõk be nem tartott elhelyezési távolságai, illetve egyéb – nem elõírás szerinti – függesztõk használata. A függesztõk túlterhelése estén a profilok vagy a függesztõk deformálódhatnak (lásd 12. kép), vagy akár ki is szakadhatnak a CD profilból. Az álmennyezet leszakadásához vezethet a rendszerhez nem tartozó, ezáltal nem kompatibilis CD profilok és függesztõk használata. További lehetséges okként tüntethetõ fel a függesztõk nem eléggé teherhordó, vagy hibás rögzítése a mennyezet tartószerkezetében. Példaként említhetjük a függesztõk betonfödémbe történõ rögzítését mûanyag beütõdübelek segítségével, acél beütõékek helyett.

 

 

Rigips Hungária Gipszkarton Kft.

1181 Budapest, Zádor u. 4.

Telefon: 06-1/296-0500

Fax: 06-1/296-0662

Web: www.rigips.hu

E-mail: muszakiinfo@bpb.com


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: Építési Portál Dátum: 2011-06-13 17:56:06
Kedves Vanamonde!

Amint ebben a cikkben is látható, még maga a gyártó is ajánlja az eltolásos toldást, tehát jól kivitelezve semmi probléma nem adódhat.

Ha alaposan végigböngészi a CSINÁLD MAGAD! rovatunkat, a gipszkartonozás teljes menetét elsajátíthatja.

Még több cikk kategóriából