Kategória: Tetõ
Utolsó módosítás: 2013-03-30
Hozzászólások: 0db

A leghosszabb élettartamú tetõfedés tartós alapokat kíván

A víznek és a párának esélye se legyen!

Vajon ki szeretne azzal szembesülni, hogy az éppen felújított, szép és új tetõje ismét beázik? A tetõfelújítás leggyakoribb oka ugyanis a sok bosszúságot okozó beázás. A beázások oka pedig leggyakrabban a cserepek alatti, a külsõ szemlélõ számára láthatatlan tetõszerkezet nem megfelelõen vízhatlan kialakítása. Részletkérdés? Bosszúságot és újabb költséget okozó, korántsem részletkérdés, amely azonban egyszerûen megoldható.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ha tetõfelújításra szánjuk el magunkat, a gazdaságos és szép megoldások keresése mellett gondoljunk arra is, hogy ha már megbontjuk a tetõt, itt az alkalom a beázások veszélyének végleges elhárítására is. Egy régi, elhasználódott, töredezett tetõfedõ anyag könnyû utat enged az elemek támadásának, így kézenfekvõ, hogy a tetõfelújítással ezek helyére kerülõ pl. kerámia tetõcserép a problémát döntõ részben megoldja. Helyes, szakszerû kialakítással, normál körülmények között a tetõ nem fog beázni.

Másik gyakori probléma a tetõ alatt megjelenõ vízcseppek, a pára, ami a faszerkezet gombásodásához, korhadásához, végsõ soron a tetõ gyengüléséhez vezet. Ezt a tetõ alszerkezetének megfelelõ átszellõztetésével oldhatjuk meg.

Mindezzel együtt a beázás és a páralecsapódás tekintetében is a biztonság javára dolgozunk, ha a tetõfelújítás során az alszerkezetet - a tetõ hajlásszögének megfelelõ - vízzáró és páraáteresztõ fóliával tesszük tartóssá.

Creaton kerámia tetõnk megfelelõ vízzáróságát és a páraszabályozást a rendszer részeként elérhetõ, könnyen felszerelhetõ UNO, DUO, TRIO, QUATTRO néven forgalmazott, különbözõ igénybevételek esetén ajánlott tetõfóliák teszik lehetõvé. Miért érdemes feltétlenül ezek közül választanunk? Számos oka van. Nézzük a 3 legfontosabbat!

3 ok, ami miatt az alszerkezetet sem hanyagolhatjuk el

Elsõ ok: az idõjárást nem szabályozhatjuk!

Manapság az idõjárást korántsem lehet a Kárpát medencében megszokott jelzõvel illetni. A szokatlanul erõs szél, a tomboló viharok még a tökéletesen kialakított tetõ cserepezése alá is bejuttathatják a nedvességet, a havat. A nedvesség pedig károsíthatja az alszerkezetet, gyengíti azt, csökkenti élettartamát.

Második ok: hosszú élettartamú tetõcserép alatt ne hagyjuk a bajt konzerválva!

Ha gazdaságosság, élettartam, ár tekintetében alaposan összehasonlítottuk a tetõfedõ anyagokat és arra jutottunk, hogy számunkra a legjobb választás az akár több emberöltõt is kiszolgáló kerámia tetõcserép lesz, rosszul járunk, ha a szép új cserepek egy sokkal rövidebb élettartamot ígérõ alszerkezetre kerülnek.

A kerámia tetõcserép a leghosszabb élettartamú tetõfedõ anyag, ami megköveteli vízzáró és páraáteresztõ fólia használatával a tartós alszerkezet kialakítását.

Harmadik ok: nem árt, ha a tetõ is kiveszi részét az energiamegtakarításból!

Különösen, ha a tetõtér beépített, közel nem mindegy, hogy az mennyire melegszik fel, esetleg mennyi energia szükséges a kellemes lakóklíma téli-nyári eléréséhez.

A megfelelõen méretezett, a szükséges tetõkiegészítõ-cserepekkel ellátott, ezáltal megfelelõen átszellõztetett tetõszerkezet a nyári idõszakban jelentõs mennyiségû hõt képes eltávolítani a gyakran 80-90 fokra is felmelegedett héjalás alól, csökkentve a hõszigetelés vagy a padlástér irányába jutó hõterhelést. A tetõ alóli hõ- és pára eltávolítására a legjobb megoldást a Creaton rendszerekben is jól bevált szellõzõcserepek nyújtják, amelyeknek hatását fokozzák az önzáró, dupla ragasztóval ellátott alátétfóliái. Ezek a tökéletes másodlagos vízvédelem mellett megakadályozzák az áramló levegõ hõszigetelésbe, padlástérbe jutását. A fóliák ezen tulajdonsága a téli hideg levegõ kinn tartásában is szerepet játszanak.

Maradva még a tetõszerkezet és a nedvesség kérdésénél; a cserépfedések esetén a pára az illesztések mentén is távozni tud, de a cserép, mint anyag, természetes nedvesség és hõszabályozó tulajdonsággal is rendelkezik: száraz idõben a felvett párát kiengedi magából. E folyamatban vesz részt a hõszigetelésre kerülõ páraáteresztõ tetõfólia, amelynek segítségével a tetõ alatt keletkezõ pára távozni tud.

És egy ma már közel nem speciális felhasználás: kis hajlásszögû tetõk

Alapigazság, hogy minél laposabb egy tetõ, annál nagyobb az esélye a beázásnak, így a kis hajlásszögû tetõk felújítása esetén sokkal körültekintõbb kivitelezésre van szükség. A Creaton tetõcserepei 10°-os, néhány cseréptípus esetén, Magyarországon egyedülálló módon, akár 7°-os tetõhajlásszög fedésére is alkalmasak, így a tetõ alszerkezetét védõ, vízhatlanná, vízzáróvá tevõ tetõfóliák alkalmazása nem lehet kérdés.

A Creaton QUATTRO fóliája megerõsített szerkezetének köszönhetõen akár 7°-os alacsony hajlásszög esetén is a deszkára fektetve alakítható ki a vízbiztos és páraszabályozott Creaton kerámia tetõnk, amelyben több emberöltõn át gyönyörködhetünk.

Construma akció - Ajándék a vízbiztos és tartós tetõért

Amennyiben 2013. április 1-je és május 17. között Creaton kerámia tetõcserepet vásárol, az alábbi mennyiségek alapján igényelheti tetõfóliáját vízbiztos és tartós tetõjéért.

80-150 m2 bármely Creaton tetõcserép vásárlása esetén - 1 tekercs (75 m2) UNO-páraáteresztõ tetõfólia (120 g/m2) ajándék

150-250 m2 bármely Creaton tetõcserép vásárlása esetén - 2 tekercs (összesen 150 m2) UNO-páraáteresztõ tetõfólia (120 g/m2) ajándék

250 m2 felett bármely Creaton tetõcserép vásárlása esetén - 3 tekercs (összesen 225 m2) UNO-páraáteresztõ tetõfólia (120 g/m2) ajándék

Az akció részleteit megtalálja a www.akcio.creaton.hu weboldalon.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából