Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2008-10-06
Hozzászólások: 0db

A lélegzõ falakról

„Lélegzõ falak” – ez a kifejezés bár nem mûszaki fogalmat takar, gyakran alkalmazzák. A cikk alapanyagául szolgáló tanulmány szerzõi megpróbálták kideríteni, pontosan mit is értenek rajta, akik ezt a fogalmat használják.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Kiderült, hogy a „fal lélegzésén” a szerzõk azt értik, hogy a pára a helyiségbõl diffúziós úton, a külsõ falon keresztül távozik. Ezt hasznosnak tartják, mivel így a helyiségben nem tud a pára feldúsulni, és így elkerülhetõnek gondolják ennek kedvezõtlen következményeit (belsõ kondenzáció, penészesedés és gombásodás). A pára – ez fizikai tény – diffúzió révén a parciális nyomáskülönbség hatására átjuthat a külsõ határoló falakon. Az is tény, hogy ennek nagyságát bizonyos mértékben „irányítani” lehet a tervezés és/vagy a hõtechnikai korszerûsítés folyamán.

 

A tanulmány szerzõi vizsgálatot végeztek, melynek során a különbözõ külsõ léghõmérséklet mellett fellépõ diffúziós és a szellõzõ levegõvel távozó páraáramokat vetették össze. A számításokat egy 65 négyzetméteres, négy személy által lakott lakáson végezték el, melynek külsõ határoló falai 25 cm vastag tömör téglából készültek, és összes felülete (az ablakok beszámítása nélkül) 30 négyzetméter. Szakirodalmi adatok szerint a használat során óránként 300 gramm pára termelõdik a lakásban. A számítások során három variációt elemeztek:

 

• nem hõszigetelt falak,

• 12 cm vastag polisztirolhabbal hõszigetelt falak,

• 12 cm vastag ásványgyapotból készült lemezekkel hõszigetelt falak esetére.

 

Az eredmények azt mutatják, hogy a távozó nedvesség elenyészõ része jut a határoló falakra, mivel majdnem az egész kilépõ nedvességet (több mint 97 százalékot) a szellõzés távolítja el még akkor is, ha a légcsere mértéke csekély. Ha a légcsere legalább átlagos mértékû, a lakóhelyiségekbõl eltávolított pára legfeljebb 1százaléka diffundál át a külsõ falakon keresztül. A hõszigetelõ anyag fajtájának nincs számottevõ befolyása erre, a különbség esetünkben nem haladja meg a 4 g/h értéket. Az 1. ábrán a külsõ falakon keresztüli, diffúziós páraáram látható, a hõszigetelés fajtájának (vagy hiányának), illetve a légcsereszámnak a függvényében. Az eredmények jobb értelmezése érdekében megjelöltük a szellõzés révén távozó pára mennyiségét is. (Itt jegyezzük meg, hogy az egészségügyileg szükséges légcsereszám lakóépületeknél nem vehetõ 0,5 h-1-nél kisebbre.)

 

Fel kell tehát tenni azt a kérdést, hogy a külsõ falakon keresztül távozó pára csökkentheti- e a lakás levegõjének nedvességtartalmát? A 2. ábrán látható, hogy ez csak a szellõzés szinte teljes hiánya mellett vehetõ észre. A 0,3 h- 1-t meghaladó légcsere esetében a relatív légnedvesség különbsége a „lélegzõ” (nem hõszigetelt) és a „nem lélegzõ” (hõszigetelt) falak között nem lépi túl a 2 százalékos értéket, azaz nincs gyakorlati jelentõsége. Adott nedvességterhelés mellett egyértelmûen látható, hogy a helyiség levegõjének relatív nedvessége nem a falak „lélegzésétõl” függ, hanem a szellõzés hatásfokától.

 

 

Következtetések:

 

• egy átlagos lakás külsõ falain keresztül a teljes páraáram 0,5–3 százaléka halad át;

 

• a külsõ falak nem képesek még részben sem átvenni a szellõzés szerepét a pára eltávolításában, mivel az eltávolítandó vízpára mennyisége nagyságrenddel nagyobb, mint amennyi a falon keresztül tud kijutni;

 

• tehát falak esetében nem indokolt, hogy a páraáteresztés biztosításának vélt érdekében olyan költséges és összetett szerkezeti megoldásokhoz nyúljunk, aminek a kivitelezése fokozott figyelmet és precizitást, alapos szaktudást követel meg. A helyiségek páratartalmának szabályozásáért nem lehet a külsõ falakat felelõssé tenni, nem tehetünk úgy, mintha a „nem lélegzõ” falak miatt lenne túl nagy a páratartalom a lakásban.

 

 

 

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

 

Telefon:            06-96/515-114

Fax:                 06-96/515-120

 

Web:                www.austrotherm.hu

E-mail:             austrotherm@austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából