Kategória: Tetõ
Utolsó módosítás: 2015-11-12
Hozzászólások: 0db

A lélegző tető tovább él…

A Creaton taréjszellőző cserepei a tető optimális kiszellőzéséért

Kerámia tetőnk hosszú és zavartalan „működésének”, azaz otthonunk védelmének egyik kulcsa a tető kiszellőzését biztosító műszaki megoldások köre, amely a kerámia cserepet gyártó Creaton fejlesztéseinek is egyik fontos állomása volt. Mára a minden szabványnak és szakmai követelménynek megfelelő un. taréjszellőző rendszer a megrendelők megelégedésére szolgáló, és a szakemberek által kedvelt megoldás, amely optimálisan egyesíti a hatékony tetőkiszellőztetés lehetőségét és a kerámia tetőfedőanyagok hosszú élettartamát.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Amikor a tetőfedéshez ajánlott kiegészítők mellett döntünk, elvárás a hosszú távú megbízható működés. Megéri odafigyelni az apró részletekre is, amelyek azonban később komoly problémák forrása lehet. Figyelem: a rosszul szellőző tető alatt keletkező páralecsapódás és a nedvesedés jelentősen károsítja a tető teherhordó szerkezetét!

A kerámia kiegészítőket nem károsítja a piszok, por és UV sugárzás vagy a madárürülék, működésük hatékonyságát hidegben-melegben, esőben vagy akár havazásban, minden időjárási körülmény között megőrzik, így hosszabb ideig nem merül fel a tetővel a szellőzés elégtelenségéből adódó újabb költség.

A hozzáértő tetőfedők párhuzamosan futó vonalat, lezárást alakítanak ki a kúpcserép és a cserép felülete között a Creaton kerámia taréjszellőző cserép segítségével. E műszaki megoldás alkalmazásával nem szükséges bizonytalan élettartamú, nem kerámiából készült kiegészítők használata, illetve bonyolult műveletek végrehajtása. Gondoljunk csak bele az előnyeibe, hiszen ezt a szabad szellőző keresztmetszetet alapesetben 3-4 db pontszellőző egyvonalban történő beépítésével tudnánk csak elérni. 

A kúpcserepek és a taréjcserepek között a gerincnél alakítanak ki egy rést, ezen keresztül történik tetőnk szellőzése. 230 cm²/m szabad szellőző keresztmetszetet biztosíthat a szakszerűen kialakított Creaton gerincszellőző rendszer, ami akár 23 m szarufa hosszúságú tető kiszellőztetését is biztosítani tudja (vonatkozó Magyar előírás hiányában a Német DIN 4108 szabvány alapján számolva). 

Ám más előnyöket is kínál a szellőző cserép a karbantartást nem igénylő gerinckialakításon és esztétikus megjelenésen kívül.

A viharállósága is fontos a már elért kitűnő tetőgerinc szellőzése mellett a taréjszellőző rendszer esetében. A gerinc megfelelő kialakításának hatására a gerinc áramvonalasabb lett, csökkentette a kúpok és a taréjszellőző cserepek közötti rést, illetve a szél támadási felületét. Ezzel a kialakítással a tető viharállóssága az eddiginél is nagyobb mértékű lett.

Egyszerű és tartós rögzítés

A hagyományos módszer szerint a rögzítés bonyolult és időigényes. Mitől lesz egy továbbfejlesztés egyszerűbb? 

A Creaton „FIRSTFIX” innovatív kúpcserép rögzítési rendszere a hagyományos rendszer továbbfejlesztése. A „FIRSTFIX” rendszer nem áll másból mind speciálisan kialakított rozsdamentes acél rögzítő pálcákból és rozsdamentes acél kúpkapcsokból. A „FIRSTIX” rendszer a kúpléc elhagyásával kerül kialakításra, a kúpcserepek nem a gerinclécre kerülnek, hanem az utolsó sorban elhelyezett taréjcserépen fekszenek fel, így a rögzítésük sem az eddigi módszer szerint történik, alumínium kúpkapoccsal oldható meg. 

A „FIRSTFIX” alkalmazásánál elhagyhatjuk a tartó konzolok szerelését és a gerinclécet, valamint a kúpcserepek rögzítése is hatékonyabb a hagyományos rögzítés technikához képest, így időt és anyagköltséget takaríthatunk meg a gyorsabb kivitelezés miatt.

Szerelési videó elérhető a Creaton honlapján: www.creaton.hu 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából