Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2008-02-09
Hozzászólások: 0db

A minimál forradalma

Többször voltunk tanúi korszakalkotó változásoknak az évtizedek folyamán a lakberendezésben, de olyan erõszakosan egyetlen stílus sem követelt magának helyet, mint a minimalizmus. Sõt, annyira eredményesen sem furakodott a lakásunkba egyetlen stílusirányzat sem, mint az art-deco. Mondhatnánk: ez az a stílus, ahol szükségszerû, rendelt helye van mindennek. Ez ma sokak számára elengedhetetlen létforma.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A minimál a ' 60-as években kezdett igazán felívelni, s azóta töretlen pályafutása. (az elõzõ század elején voltak az elsõ próbálkozások) Rohanó, realista világunknak ez a - sokak szerint személytelen - stílus igazán kézenfekvõ, kényelmes ötlet. Abban a korban, amely a magányról, az önállóságról, a racionalitásról, a mértani pontossággal megtervezett életrõl szól, ez szinte természetes megoldás. Én személy szerint idegenkedem ettõl az irányzattól, ugyanakkor tény, ez sokaknak kielégítõ és hasznos. Praktikus is, noha eléggé rideg, merev és erõszakos irányzatnak gondolom.

 

Legfõbb elvként a rendezettséget említeném meg. A tiszta, egyenes formák elvileg a harmóniát hivatottak kiemelni. Már akinek. Lényegében inkább merev és életidegen szimmetria a jellemzõje. A folyton ismétlõdõ elrendezés, a geometria jellemzõ inkább rá, mintsem az otthonosság, barátságosság. Tipikusan az a forma, amikor a tér és a szükség a szolgája az embernek.

 

Mégis sokak által kedvelt és egyre inkább divatos, az olasz divatdiktátorok legnagyobb örömére. Ugyanis leginkább elõttük hajbókolhatunk eme irányzat tekintetében. A modernizmus eme formája sok embert megérint, ez tagadhatatlan. Ha szimpatikus ez a stílus, akkor semmiképp ne hagyják figyelmen kívül a következõ tanácsokat, ha kikezdhetetlen minimalistaként szeretnének bevonulni a XXI. század történelmébe.

 

Bútorok:

- leginkább fa alapanyag

- sarkos, szögletes

- végtelenül egyszerû forma

- kizárólagos funkcionális

 

Burkolat:

- természetes

- többnyire fa, kerámia (inkább csak fekete-fehér kombináció)

- padló: parketta, illetve hajópadló és társai

 

Falra:

- természetes színben festék

- gyékény vagy rosttapéta

- tapéta ritkán (természetes hatású, rost alapanyagú, bambusztapéta)

 

Színek:

- természetes

- beige, homokszürke, fekete, fehér, barna, mészkõ szín...

- felejtsék el a családiasságot! (ez nem errõl szól)

 

Kelmék:

- általában nincs függöny, terítõ, ágytakaró...

(ha mégis )

- letisztult, egyszerû

- semmi minta, semmi dísz

 

Sötétítõk:

- redõny, reluxa

- nincs

 

Lényeg a kiegyensúlyozottság és a végtelen egyszerûség. Egyet azonban szem elõtt kell tartanunk. A minimalizmus a hihetetlen puritanizmust sugározza ugyan, ám ez megtévesztõ a laikus szemlélõ számára. Ugyanis ez a stílus megköveteli a legmagasabb igényességet. Még egyetlen lakberendezési forma sem hordozta magában ezt a fajta eleganciát. Ugyanis a legszembeötlõbb tulajdonsága, hogy a "minõség mindenekelõtt"! Épp' ezért a tulajdonságáért megfizethetetlen sokak számára. Nincs minimalizmus igényesség nélkül!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából