Kategória: Egészséges lakás , Egészséges lakás
Utolsó módosítás: 2009-07-01
Hozzászólások: 0db

A penész allergiát okozhat

Penész elleni harcunk tovább folytatódik a lakás minden pontján. Ezúttal újabb technológiai fejlesztés is a segítségünkre siet, amellyel hatékonyabban szüntethetõ meg az allergiát és asztmát okozó penészgomba-állomány. Tények, számok, megoldások.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A penészgomba igencsak megnehezítheti életünket. Érzékenységünk a penészgombára hamar kialakulhat, ha nem védekezünk ellene megfelelõen. A rossz közérzettõl a fulladásos rohamokig számos különbözõ tünetei lehetnek a penészes megbetegedésnek. Természetesen ilyenkor nem elég a tüneteket megszüntetni, hanem komolyan fel kell venni a harcot a lakást elárasztó penészgombákkal szemben.

A leggyakrabban a fürdõszobában okoz problémát a penész, és mivel ez általában egy kis helyiség, itt a csempék között megbúvó, apróbb-nagyobb penészfoltok fokozhatják az allergiát, és az asztmás rohamokat. Kevésbé súlyos esetben is kellemetlen tüneteket okoz a szaporodást biztosító penész-spórák belélegzése, ugyanis ezek izgatják az orr nyálkahártyánkat, a szem kötõhártyáját, bõrgyulladást kelthetnek és felsõ légúti panaszokat válthatnak ki.

A nedvesedés, penészesedés alapvetõ oka - fõleg korábban - egyrészt a földszintes, többnyire vályogból készült lakások talajvíz elleni szigetelési hiányossága volt. A leghidegebb falfelületeken, csempefugákon a fürdésbõl, zuhanyozásból, más helyiségekben a fõzésbõl, mosásból, ruhaszárításból és gázfûtésbõl származó pára lecsapódása (ún. "hõhíd" jelenség) a nedvesedés oka.

A penészgombák megtelepedése a nedves falfelületen törvényszerû.

A penészes lakásban élõ gyermekek egészségi állapota - összehasonlítva a nem penészes lakásban élõ gyermekekével - minden tekintetben sokkal rosszabb. A penészes lakásban élõ gyermekeknél 62%-kal gyakoribb a bronchitiszes, 67%-kal az asztmás, 67%-kal az allergiás tünet. A betegség fogalmát ki nem merítõ különféle gyermekkori panaszokat is 37%-kal nagyobb arányban jelezték azon gyermekek szülei, akik penészes lakásban éltek, sõt a neurotikus, depressziós panaszok többlet-kockázata is 70%-os volt - s valamennyi esélyhányadost igen erõs matematikai-statisztikai összefüggés támasztotta alá. A fenti felmérést a Fodor József OKK Országos Környezet-egészségügyi Intézete készítette.

A BioBlock® technológia a fugaanyag mikroszerkezetében egyenletesen eloszló szerves molekulák hozzáadásával megakadályozza a penészedést okozó mikroorganizmusok megtelepedését.

Most a Mapei fejlesztõi egy olyan technológiát építettek be a ragasztókba, fugázó anyagokba, tömítõ és vízszigetelõ termékbe, amely kifejezetten egy-egy termék speciális tulajdonságaira szabva nyújtja a lehetõ leghatékonyabb védelmet. A BioBlock® egy fejlett antibakteriális rendszer, ami megakadályozza a különbözõ típusú szagkeltõ és foltosodást okozó penészgombák és baktériumok növekedését. Felmerül a kérdés, hogy egy új technológiával "megbolondított", korábban megbízható termék teljesítménye módosul-e egy ilyen fejlesztés kapcsán? A válasz megnyugtató: a BioBlock®-kal ellátott termékek semmivel sem károsabbak az egészségre, mint a korábbi termékek, amelyek ezt még nem tartalmazzák, ugyanis a BioBlock®-kal ellátott termékek alkalmazásakor és kezelésekor ugyanazokat a technológiai és munkavédelmi elõírásokat kell betartani.

Meg kell jegyezni, hogy a BioBlock®-os termékek ugyan látványosan csökkentik a különbözõ típusú penészgombák, valamint a baktériumok megtelepedésének és burjánzásának esélyét, de még így sincs teljes garancia, hogy a kezelt felületeken soha nem indul meg a baktériumnövekedés. Az idõ múlásával ugyanis egyetlen anyag sem képes teljes mértékben megõrizni ilyen jellegû védettségét, másrészrõl a külsõ hatásoknak kitett felületek - fugázóanyagok, tömítõkittek - esetében a megfelelõ karbantartás és tisztítás továbbra is elengedhetetlen, hiszen a mikrobák a felületen megtapadó vagy lerakódott egyéb anyagokon, mint például a szappanhabon, koszon, illetve elhalt bõrsejteken is növekedésnek indulhatnak.

Az új technológiával ellátott termékek jelentõsen megkönnyíthetik a felhasználó dolgát, ugyanis a baktériumellenes technológiát közvetlenül a gyártási folyamat során építik be a termékbe, ezért nincs szükség a sok problémát okozó és drága adalékanyagokra. További elõnye az új anyagnak, hogy a kötés során molekuláris szinten hozzáköt a cementhez, és így egy erõs és baktériumellenes tulajdonságokkal bíró beton jön létre. Teljesen mindegy, hogy milyen gyakran tisztítja a fugázott felületet: az antibakteriális védõanyag nem fog kioldódni és a hatása sem csökken, mert a BioBlock® teljesen beépül a fugázóanyagba. Valójában, ha egy frissen fugázott BioBlock®-os felületet külsõ hatásnak teszünk ki, ezzel csak növeljük hatóképességét!

 

Mapei Kft.

2040 Budaörs, Sport u. 2.

 

Telefon:            06-23/501-667

Fax:                 06-23/501-666

Web:                www.mapei.hu

E-mail:              mapei@mapei.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából