Kategória: Burkolat
Utolsó módosítás: 2009-04-28
Hozzászólások: 0db

A pórul járt terasztulajdonosok esete…

Egyre többen tapasztalják meg saját bõrükön, hogy újnak nevezhetõ, alig pár éve kialakított teraszuk burkolata megadja magát, legrosszabb esetben a burkolat már az elsõ telet sem éli túl.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A feltáró beszélgetések túlnyomó részébõl az derült ki, hogy a tulajdonosok rossz helyen akartak takarékoskodni, nevezetesen a ragasztón. Az volt az elsõdleges szempontjuk, hogy olcsó legyen.

Üzletben a megfelelõ segédanyag után keresgélve, ha azt olvasták valamelyik ragasztó zsákján, hogy a ragasztó fagyálló, flexibilis, és még olcsó is, az már sajnos elég volt a választáshoz. Annak nem igazán jártak utána, hogy a kiválasztott anyag ezekkel a jellemzõkkel tényleg megfelelõ lesz-e, és tényleg hosszú idõn keresztül bírja-e majd a teraszon jelentkezõ terheléseket.

Ha Önnek most aktuális a terasza kialakítása, vagy felújítása, akkor engedje meg, hogy elmondjuk, hogy a terasz aljzata és a burkolata a váltakozó lehûlés és felmelegedés hatására állandóan mozgásban vannak, mégpedig nem egyenlõ, hanem a saját anyagukra jellemzõ, eltérõ hõtágulásuk mértékében.

Minél nagyobb és hirtelenebb a hõmérsékletváltozás, minél tömörebbek, minél nagyobbak és minél sötétebbek a burkolólapok, annál nagyobb a burkolat és az aljzat közötti elmozdulás különbsége, azaz a ragasztóréteg terhelése.

Még a terasz tájolása (északi vagy déli) is hatással van az elmozdulás nagyságára. A teraszburkolat és az aljzata közötti mozgáskülönbségeket egy "közönséges", több - kevesebb mûgyantát tartalmazó, úgynevezett "flexibilis" ragasztó sem képes tartósan elviselni akkor, ha kicsi az alakíthatósága.

Biztosan önök is példálóztak már azzal az örök igazsággal, hogy a lánc csak annyira erõs, mint a leggyengébb láncszeme. Nos, jelen esetben a segédanyag, pontosabban a ragasztó a leggyengébb láncszem.

Persze, most gondolhatja azt, a ragasztó az csak ragasztó, bármelyik cég gyártja is azt, az a dolga, hogy ragasszon. Mielõtt azonban hosszú távú következtetéseket vonnánk le, vizsgáljuk meg, hogy mibõl tevõdik össze egy por alakú termék, mint például a ragasztóanyag.

A gyártók a termékek elõállításához használnak nagy mennyiségben homokot, különbözõ minõségû cementet, valamint a végtermék minõségét alapvetõen meghatározó költséges mûgyantákat. Mi történik akkor, ha például a homok nem kerül bele a zsákba megfelelõ mennyiségben és minõségben?Olcsóbb lesz a termék. De tovább megyünk….. Mi történik akkor, ha a költségesebb mûgyantát hagyja ki egy gyártó? Ekkor is olcsóbb lesz, de ez már a minõség rovására is megy.

A cementkötésû ragasztók alakíthatósága és a tapadóképessége annál jobb, minél magasabb a hozzáadott értékes mûgyanták mennyisége, ami természetesen a ragasztó árát is meghatározza. A ragasztó alakíthatóságának mértékét pedig a csomagoláson az S1-es vagy S2-es logo jelzi.

A ragasztóréteget érõ terhelést fokozza az is, hogy a teraszokat ma már szinte kizárólag közepes vagy nagyformátumú, akár 60 x 120 cm-es, nagyon tömörre égetett, azaz nagyon merev, méretpontos, vékony kerámialapokkal vagy fagyálló természetes kövekkel burkolják. A tartós eredmény, a biztonság elérése érdekében ezért mindenképpen indokolt a teraszokon a legalább S1-es alakíthatóságú ragasztók használata.

Higgye el, érdemes átgondolni, hogy áldoz-e többet a jóminõségû, megbízható és erre a feladatra legalkalmasabb S1 és S2-es ragasztókra annak érdekében, hogy elkerülje probléma esetén a késõbbi károkat, a még nagyobb kiadásokat.

 

Mi az, amit tanácsolunk, javaslunk?

A teraszburkolatokhoz legalább S1-es alakíthatóságú, fokozott terhelhetõségû ragasztóhabarcsokat vásároljon! Ha a mozgáskülönbségeket okozó hatásokból egyszerre több jelentkezik, (sötétszínû + nagyméretû lapok + déli fekvésû terasz) akkor válassza az S2-es ragasztókat!

A feladattól függõen az alábbi ragasztóink közül választhat (kérje ki a vásárlás elõtt burkolója tanácsát vagy Mapei szaktanácsadónk véleményét):

  • Keraflex S1
  • Keraflex Maxi S1
  • Keraquick (S1)
  • Ultralite S1
  • Granirapid S1
  • Kerabond T+ Isolastic (S1 v S2)
  • Mapestone 1 (S1)
  • Elastorapid S2
  • Ultraflex S2 Mono
  • Ultraflex S2 Quick

Sok sikert és örömet kívánunk új vagy felújított teraszához!

 

 

Mapei Kft.

2040 Budaörs, Sport u. 2.

 

Telefon:            06-23/501-667

Fax:                 06-23/501-666

Web:                www.mapei.hu

E-mail:              mapei@mapei.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából