Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2013-02-06
Hozzászólások: 0db

A rugalmas otthon

Az alábbi cikkben bemutatott lehetõség nem csak ingatlanpiaci szempontból elõnyös, hanem az otthonnal szembeni elvárásainkat is nagyszerûen támogatja. Érdekes, hogy míg a többgenerációs házakra egyre kisebb az érdeklõdés, az egymás melletti kisebb lakások pszichológiai szempontból is jobban kiszolgálhatják tulajdonosaikat. Hogy miért?

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Együtt és mégis külön

Egy fedél alatt egy családi házban két vagy több generációnak inkább érezhetõ a „közösen” (nem külön) érzése, mint egy társasházban két egymás melletti lakásban. Ha társasházban laknak egymás mellett a családtagok (mondjuk szülõ és fiatal felnõtt gyermeke), igaz, hogy fizikailag közelebb vannak, mint mondjuk egy családi ház két szintjén, de mégis úgy élik meg az adott helyzetet, hogy több lakó között külön-külön szerepelnek. Az az ajtó, amin belépnek, az külön otthonukba vezet, nem egy „közösbe”. Más a tudat, más az érzés, jobban támogatja a családi kapcsolatokat.

Ha sikerül két egymás melletti lakást megvásárolni, ott akár az is megoldható, hogy az egyikbõl „leválasztott” szobával megnövelik a másikat, így a két egyformából is lehet igény szerint egy kisebbet és egy nagyobbat kialakítani. Ha abban gondolkodunk, hogy albérletként kiadjuk valamelyiket, az albérlõk is inkább kontrollálhatók.

Otthon, ami alkalmazkodik életmódunkhoz, terveinkhez

Az otthonnal szembeni legfontosabb elvárásaink között szerepel, hogy otthonunk alkalmazkodjon életmódunkhoz, terveinkhez. Az igazi otthon érzése akkor fogalmazódik meg, ha úgy érezzük, adott lakás maximálisan kiszolgál bennünket, és az életünkben történt változásokhoz könnyedén igazítható.

Jó dolog költözni, és szebbre, jobbra cserélni a meglévõ ingatlant, de a legjobb, ha szeretett, megszokott környezetünkben kisebb átalakításokkal folytathatjuk tovább életünket. Az otthon érzéséhez hozzátartozik a lakóhely szeretete, a szomszédokkal való kiegyensúlyozott kapcsolat megléte, ami egyfajta biztonságérzetet is jelent, és ami idõvel alakul ki. Ahhoz, hogy kialakuljon, viszont állandóság szükséges, nem folytonos költözés.

Egyszer mindenki megöregszik

Vannak, akik mindenáron ragaszkodnak ingatlanukhoz, hiába megterhelõ a fenntartásuk, mert annyira nehezen mozdulnak, változtatnak. Fõként az idõs emberekre jellemzõ ez a fajta magatartás. Ott maradnak a nagy, igencsak felújításra szoruló házban, mert nem tudják máshol elképzelni az életüket. Sok esetben a fiatalabb nemzedék értetlenül és tehetetlenül áll a helyzethez, pedig sajnos, ilyenkor már legtöbbször késõ próbálkozni. Addig kell változtatni, amíg tudunk, és amíg belátjuk, hogy otthonunk meddig szolgál ki bennünket, és mikor válik teherré. Fenti konstrukció minden élethelyzetben és életkorban igényeinkhez igazítható.

Fontosak az érzelmek, amelyekkel megtöltjük otthonunkat, de a tudatosan megválasztott, igényeinkhez, terveinkhez, életmódunkhoz formálható otthon fogja leginkább kiállni az idõ próbáját. És pont ezért fogjuk szeretni is.

forrás: Tutiszoba.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából