Kategória: Nagyvilág , Szép házak, lakások
Utolsó módosítás: 2013-06-09
Hozzászólások: 0db

A szerethetõ monstrum

avagy a fa és a kõ szerencsés találkozása

Amikor természetes építõanyagról beszélünk, általában feldolgozott, megmunkált fára, vagy kõre gondolunk. Az épületek ugyanis a nyugati ember szemlélete szerint igénylik a sima, letisztult formákat. Nos, a ma bemutatásra kerülõ rönkház alkotója nem igazán foglalkozott ezzel a téveszmével. A cikkben szereplõ képekbõl kiderül, milyen sikerrel járt.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Elsõ ránézésre meghökkentõ a homlokzatból kiálló hatalmas rönkök látványa. A legfinomabban is fogalmazva durva, bumfordi épület hatását kelti a nézõben. Olyan, mintha hanyagul munkálták volna meg ezeket az óriási farönköket, valójában azonban nagyon is pontos, aprólékos munkát végeztek velük. A szabálytalan kövek tovább erõsítik az emberben ezt az érzést, ám ha hagyjuk legelni a szemünket a látványon egy ideig, csakhamar levetkõzzük ellenérzésünket, és menthetetlenül beleszeretünk az óriásba.

Korábbi cikkeinknél már tapasztaltuk, hogy a fából készült lakóházak esetében sok Olvasónk kifogásolta, hogy túl sok fát vágnak ki azért, hogy a ház felépüljön. Az erdõ, és a Föld értékeinek óvása dicsérendõ, ugyanakkor említést kell tenni a sok országban igen szigorúan ellenõrzött tartamos erdõgazdálkodásról, ami nem engedi, hogy több fát vágjanak ki az adott országban, mint amennyit ültetnek. Errõl korábbi cikkünkben már részletes is írtunk. Ennek az épületnek azonban a szerethetõségét csak tovább növeli az a tény, hogy a teljes faanyagot kiszáradt fenyõfák adták, amik egyébként elkorhadtak volna.

A lakás belseje nem hogy enyhítené a monstrum-hatást, inkább rátesz még egy lapáttal. A belülrõl látszó gerendák nagy részén a kérget is rajtahagyták az építõk, a falak vagy rönkbõl, vagy szabálytalan kövekbõl készültek, de még a kandallók párkányait is alig megmunkált sziklák képezik. Egyedül a padlóburkolat sima és szabályos, valamint a fürdõben lévõ falicsempe.

A vidéki életérzést hivatottak erõsíteni a mintás szõnyegek és ágytakarók, valamint a néhány helyen felbukkanó állatbõrök. Ugyanakkor az épület minden kényelemmel el van látva, amit csak a nyugati ember kívánhat. Mindent összevetve ez a lakóház hatalmas, kissé bumfordi és durva, de annyira szerethetõ, hogy az ember legszívesebben magához ölelné.

Képek forrása: http://www.standout-cabin-designs.com


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából