Kategória: Kert , Kert
Utolsó módosítás: 2012-02-14
Hozzászólások: 1db

A télikert ma már nem luxus

A télikertek elterjedésük kezdetén még csak a módosabb társadalmi réteg luxus igényeit szolgálták. Manapság viszont bárkinek osztályrészül juthat akár egy szeletke dzsungel is.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Napjaink legkedveltebb megoldásaként a már meglévõ házhoz csatolt télikert terjedt el. Így egyfajta - szinte észrevétlen - átmenetet képezhetünk a belsõ tér és a természet között. Különösen kapóra jöhet egy ilyen beruházás akkor, ha netán bõvítésen törjük a fejünket. A ház stílusához és méretéhez passzoló, ugyanakkor egyre különlegesebb formatervezésû építmények szélesítik az erre szakosodott tervezõk, kivitelezõk palettáját. Korlátokat tulajdonképpen csak a helyi adottságok szabhatnak, mint például a terület nagysága, az esztétikum, stb. A szerkezetet tekintve nem létezik tökéletes megoldás, éppen ezért érdemes minél több rendszert latba vetni, mielõtt bármelyik mellett elköteleznénk magunkat. Sõt mi több, a végleges forma kiválasztása elõtt rendkívül hasznosnak bizonyulhat egy belsõ-, illetve külsõ látványterv elkészíttetése.

A szétszerelhetõ télikert

Egyik kitûnõ ötlet a praktikus, szétszedhetõ télikert. Egyedülálló elõnye, hogy oldalai pillanatok alatt eltávolíthatók, s a leszerelt darabok tárolási helyigénye is minimális. Nem marad más utána, csak a mutatós fa tartóoszlopok és a tetõ. Még a sokszor elátkozott küszöb sem jelent akadályt, hogy létrejöhessen a közvetlen kertkapcsolat. Ezt az egységet tökéletesíthetjük olyan trükkökkel, hogy a kert flórájához hasonlóan rendezzük be a helyiséget vagy ugyanolyan burkolóanyagot alkalmazunk, mely feltétlenül vízálló legyen. E helyhez leginkább passzoló kiegészítõk a rattan, a kovácsoltvas, illetve bambusz alapanyagú bútorok, nagyobb virágtartó dézsák, teknõk, melyeket a földbe való süllyesztéssel akár láthatatlanná is tehetünk.

A télikert élettani hatásai

A lenyûgözõ látvány mellett a télikert élettani hatásai is említésre méltóak. A természet ilyetén közelsége kellemesebb közérzetet szavatol legtöbbünk számára. A beözönlõ napfény pozitív energiával tölt fel, fokozottabb mûködésre serkenti hormonháztartásunkat, ezáltal sokszorozva meg szellemi és fizikai teljesítõképességünket. A télikert valósággal vonzza az embert, s lábaink önkéntelenül arrafelé veszik az irányt, ha valódi feltöltõdésre, lazításra vágyunk. Összességében véve javítja az életminõséget.

Nem kevés szerepe van a hõszabályozásban sem, amely közvetve ugyan de mégis csak az élettani hatás fényét emeli. Hiszen, kinek nem dobja fel a hangulatát az alacsonyabb fûtésszámla? Ugyanis a hatalmas üvegtábláknak köszönhetõen a tér sokkal hamarabb felmelegszik, rásegítve ezzel a fûtésre. Nyáron a túlmelegedés ellen árnyékolókkal vagy a fentebb említett leszerelhetõ oldalfalakkal védekezhetünk.

A télikert növényei

Igazság szerint bármilyen virág, fa, vagy cserje jól érezheti magát itt, ha tudjuk biztosítani nekik eredeti élõhelyük páratartalmát, hõmérsékletét. Ne feledjük, hogy a növényeknek ezen a helyen nagyobb a vízigénye, a talaj felszínén gyorsabb a kiszáradás. Hogy mikor van szükség öntözésre, egyszerûen ellenõrizhetõ azáltal, ha kicsit mélyebbre nyúlunk a virágtartó edényben. Ahhoz, hogy a nedvességet minél tovább õrizhessék, ajánlatos a föld felszínét valamilyen takarónövénnyel borítani, esetleg kaviccsal. Az öntözõvíz hõmérséklete akkor ideális, ha megegyezik a levegõ hõmérsékletével. Száraz körülmények között a növény elhervad, a kártevõk és a betegségek is hamarabb megtalálják õket.

Az alacsonyabb hõmérsékleten jól érzik magukat a citrusfélék, kaktuszok, leander vagy a korallvirág. Mérsékeltebb klíma szükséges a pálmaféléknek, mályváknak, akáciának, valamint fügének, gránátalmának. Az ennél magasabb hõmérséklet trópusi környezetet idéz, ahol vígan élnek a broméliák, páfrányok, a filodendron, a díszbanán vagy a közkedvelt orchideafélék.

Megfelelõ gondoskodásunk keze nyomán egy valóságos kis oázis kelhet életre, melynek pompájában egész évben gyönyörködhetünk.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából