Kategória: Épületgépészet
Utolsó módosítás: 2013-09-27
Hozzászólások: 0db

A tűz ezer arca

avagy milyen kandallót érdemes venni

Otthonunk melegének megteremtéséhez ma már számtalan eszköz áll rendelkezésre. Ezek közül egyesek gázzal, míg mások elektromos árammal, vagy alternatív energiák hasznosításával fűtik a lakást. Ám aki igazi melegséget akar csempészni otthonába a szó szoros, és átvitt értelmében egyaránt, annak fa kell, na meg a jó öreg tűz!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A kandalló hihetetlenül állja a sarat több száz éve, noha időközben rengeteg korszerű fűtéstechnikai eszköz jelent már meg, és sokan közülük el is buktak. A kandalló azonban nem csak az ember ősi tűzszeretetének köszönheti, hogy máig talpon tudott maradni, hanem annak az egyedülálló tulajdonságának, hogy képes mindig megújulni, és újra felvenni a harcot a vásárlók kegyeiért. Lássuk hát, hogyan tud a kandalló eleget tenni a kor kihívásainak, ugyanakkor továbbra is azt nyújtani, amit várunk tőle, azaz a meghittséget.

Fatüzelésű kandallók

Az igazi élményt nyilvánvalóan a fa lángja okozza az ember számára, ami nem csak azzal a páratlan látvánnyal ajándékoz meg, ami évezredek óta megbabonázza az embert, hanem a hasábok ropogásával, valamint a fa illatával együtt utánozhatatlan hangulatot kölcsönöz a lakásnak.

A régi, nyitott tűzterű fatüzelésű kandallók ma már valóban csak romantikázásra alkalmasak, ugyanis hatásfokuk meglehetősen alacsony a mai kor fűtéstechnikai eszközeihez képest, valamint a biztonság terén is hagynak kívánnivalót maguk után. Bár vitathatatlan, hogy nagy élmény egy ilyen kandalló előtt üldögélni, ám a fent említett két tényezőn kívül számos olyan hátránya is van, ami miatt egyre kevesebben döntenek mellette. A kipattanó szikra bármikor tüzet okozhat a lakásban, ezért a nyitott tűzterű kandalló állandó felügyeletet igényel, amíg ég benne a tűz. Az égés során keletkezett szén-monoxid is veszélyt jelenthet a családra, sokszor még megfelelően kiépített füstelvezetés mellett is. A nyitott kandallók a lakás levegőjét használják az égéshez, ezért igen gyakran kell szellőztetni is, ami télen nem a legoptimálisabb.

A fenti problémák kiküszöbölésére alkották meg a zárt kandallókat, amelyek egy edzett üveggel akadályozzák meg, hogy a tűznek bármi kapcsolata lehessen a lakással – a melegen kívül persze. Az üvegajtón keresztül továbbra is élvezhetjük a lángnyelvek látványát, ám a hang, és az illat sajnos odavész. Erre is van azonban megoldás, ugyanis ma már egyre több gyár kínálja az úgynevezett liftes rendszerű kandallóit, ahol az ajtót képező üveg felcsúsztatható a kupolába, így teljes élményt nyújtva a lakóknak. A szobát elhagyva visszazárhatjuk az ajtót, ezáltal nyugodtan magára hagyhatjuk a kandallót. Nem utolsó szempont, hogy a zárt kandalló körülbelül 10-15 százalékkal jobb hatásfokot tud nyújtani, mint a nyitott.

Teljesen jogos igény ma már, hogy egy fűtőberendezés ne csak az egyik helyiséget fűtse, hanem az egész lakást. (Kivéve persze, ha valóban csak romantikázásra használja a tulaj.) Ezt felismerve kezdték el gyártani a vízteres kandallókat, vagy hétköznapibb nevén a vizes kandallót. Ennek a megoldásnak a lényege, hogy a kandalló nem a környezetének adja le a melegét, hanem a tűztér körül futó csövekben lévő víznek, vagy egy víztartálynak. Így akár hagyományos radiátoros rendszerre kötve a teljes lakás kifűthető. Vízteres kandallóval a melegvíz ellátást is biztosítani tudjuk, ám ez esetben a fűtési szezonon kívül eső időszakra egyéb megoldást kell találnunk a melegvíz előállítására.

Gáztüzelésű kandallók

Kétségtelen, hogy a fatüzelés számos kellemetlenséggel jár, mint például a fa tárolása, feldolgozása, illetve a hamu eltávolítása. Sokan kényelmetlennek találják a fával, valamint a tűzgyújtással való bíbelődést, ugyanakkor ők is élvezni szeretnék a kandallóban lobogó tűz látványát. Nekik jöhet jól egy gáztüzelésű kandalló. Ennél a készüléknél a tűztérben egy gázkészülék van elhelyezve, ami biztosítja az égést, valamint a meleget. Bár ez a megoldás nem helyettesítheti a fahasábon táncoló lángnyelvek semmihez sem fogható élményét, ám az emberi leleményesség itt sem ismer határt. Számos gyártó kínálatában szerepel olyan gáztüzelésű kandalló, amelyben az eredetihez szinte megszólalásig hasonló fahasáb utánzatok vannak, amelyek a tűz hatására úgy izzanak, akár az igazi fa.

Pelletkandallók

Szintén a kényelmesebb réteg számára lett kitalálva a pellettüzelésű kandalló. Tulajdonképpen itt igazi fát égetünk, ugyanis a pellet alapanyaga fa, viszont le kell mondanunk a látványról. Habár a tűz itt is látszik, azért érezhető, hogy nem ugyanaz az élmény. Viszont a gázhoz hasonlóan rendkívül kényelmes, ugyanis szinte egyáltalán nem igényel odafigyelést. A pelletet egy automata adagolja a kandallónak, miután egy ügyes elektronika érzékeli a fogyást. A pellet – köszönhetően a gyártási eljárásnak – nagyon tiszta, így alig marad utána némi hamu. Ez szintén a kényelem javára írható, ugyanis havonta egy alkalommal bőven elegendő a hamutartályt üríteni.

Árak

A kandallók árai rendkívül változóak, és a többi fűtéstechnikai berendezéstől eltérően nem feltétlenül a teljesítmény határozza meg az árat, sokkal inkább a dizájn. Egy hagyományos, vagy rusztikus kinézetű kandalló körülbelül 300 ezer forintnál kezdődik, de akár a 2 milliót is elérheti. A modernebb – leginkább minimalista – dizájnnal megáldott darabok már akár 120 ezerért is kaphatók, ám a felső határ itt is egymillió körül van. Vásárlás előtt ezért érdemes mindig jól átgondolni, hogy pontosan milyen célból is lesz beépítve a kandalló. Árajánlat kérés esetén lehetőségünk van az ajánlatot adó szakember véleményét kikérni arról, hogy hová, mekkora – és mire használható – kandallóba érdemes beruházni, így már egy megközelítő árat tudunk kalkulálni.

Ha pontosan meg tudjuk határozni, milyen céllal készülünk kandallót beépíteni a lakásba, az már félsiker, ez ugyanis könnyebbé teszi az eligazodást a meglehetősen bőséges kínálatban. Ám a beépítésig számos dolgot kell még tisztáznunk, illetve megtennünk. A következő részben ezekről beszélünk majd.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából