Kategória: Vízszigetelés
Utolsó módosítás: 2009-03-16
Hozzászólások: 0db

Aknák, pincék szigetelése

Az építõipar egyik legkényesebb területe a víz által különbözõ formában okozott különféle károk elleni védekezés. Már az ingatlan építésekor komolyan kell venni a szerkezetek víz elleni szigetelését, a kivitelezés során pedig a lehetõ legnagyobb gondossággal kell eljárni.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ma már nem probléma a megelõzés, hiszen a biztonsági vízszigetelõ réteget - kent szigetelésnek, folyékony fóliának is nevezzük ezeket a megoldásokat - egyszerûen be lehet építeni a burkolatok alá, nem szükséges szigeteléstartó, illetve -védõ falat készíteni.

Napjainkban azért is nagy a jelentõsége és a fontossága ezen megoldások alkalmazásának, mert az építési idõ nagyon lerövidült, az épületmozgások még nem fejezõdnek be, az aljzatok kiszáradása sem mindig tökéletes. Könnyen keletkezhetnek hajszálrepedések az aljzaton, és mint tudjuk, a víz a legkisebb repedést is képes felfedezni. A kent szigeteléseknek számos elõnyük van: alkalmazásukkal lehetõvé válik a gyors, helytakarékos kivitelezés, kiváló repedésáthidaló képességgel rendelkeznek, felületük sérülés esetén könnyen javítható, és rövid idõ elteltével, akár közvetlenül burkolhatók.A MAPEI Kft már régen kifejlesztette saját komplett rendszerét, mellyel bizonyítottan a legkényesebb igénybevételnek is meg tud felelni. Íme néhány probléma és azok lehetséges megoldási módjai:

Az építmények külsõ, földdel érintkezõ, takart felületeinek vízszigetelését PLASTIMUL bitumenes emulzióval készíthetjük el, amit egyszerûen csak fel kell kennünk a felületre. Az anyag kvarchomokkal is tölthetõ, ekkor egy nagyobb szilárdságú szigetelõréteget kapunk. Alkalmazása sokkal egyszerûbb és a munkaigénye is kevesebb, mint a lemezes szigetelõanyagoké. Ha a PLASTIMUL-hoz kvarchomokot és cementet keverünk, alkalmas akár garázstetõk járható szigetelésének elkészítésére is.

Azokon a helyeken, ahol belsõ oldali szigetelés szükséges, de nem készül burkolat (pl.: vízóra aknák, szivattyúházak, víztárolók) a gyárilag elõkevert IDROSILEX PRONTO-val könnyedén elkészíthetjük a vízzáró vakolatot. A termék felhasználásra kész, csak vizet kell hozzáadni, így mindig állandó és jó minõségû vakolat készíthetõ belõle. Az így kivitelezett vízzáró vakolat nem rugalmas, ezért csak teljesen stabil, mozgásból származó repedésektõl mentes felületre szabad alkalmazni.

Gyakori probléma a pincék beázása, mely a külsõ talajnedvesség elleni szigetelés meghibásodásából adódik. Ha konkrét helyen észlelhetõ a vízszivárgás, akkor a belsõ oldalról átfúrva a falat MAPEGEL 50 injektáló géllel javítható a külsõ felület. Ha a nedvesedés helye nem határozható meg pontosan, akkor belsõ oldali szigetelést lehet készíteni a fentebb említett IDROSILEX PRONTO-val, vagy ha a felületen mozgásból származó repedések vannak MAPELASTIC kétkomponensû, szálerõsített, repedésáthidaló képességû kenhetõ szigeteléssel. Ilyen esetekben a szigetelés elkészítése nem elegendõ megoldás, mert a falazatban a nedvesség felszivárgását is meg kell akadályozni (lábazati részen kiszellõztetés, és ha szükséges utólagos vízszintes falszigetelés), illetve a páratartalom is megnövekedhet (mesterséges szellõztetés). A nedvesedés mértékétõl függõen lehet alkalmazni pórusos szárító vakolatokat is (POROMAP, MAPE-ANTIQUE rendszerek).

A MAPEI Kft a fentebb leírt anyagokat már hosszú évek óta alkalmazza külföldön és Magyarországon egyaránt. Bõvebb tájékoztatásért keresse fel a MAPEI Kft szakembereit, vagy az ország teljes területén megtalálható kereskedelmi partnereit, hol szintén várják a termékeink iránt érdeklõdõ ügyfeleket, és egyéb problémákra is megoldást tudnak javasolni.

A cikket publikálta: Szatmári Károly szaktanácsadó

 

Mapei Kft.

2040 Budaörs, Sport u. 2.

 

Telefon:            06-23/501-667

Fax:                 06-23/501-666

Web:                www.mapei.hu

E-mail:              mapei@mapei.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából