Kategória: Burkolat
Utolsó módosítás: 2009-12-03
Hozzászólások: 0db

Aljzatkiegyenlítés meglévõ aljzatokon

Használt lakás vásárlásakor gyakran elõfordul, hogy a burkolatok nem tükrözik az új lakástulajdonos ízlését, ezért új burkolatok fektetése szükséges. Sokan nem tudják, hogy az ilyen esetekben nem mindig szükséges a régi burkolat bontása, hiszen sok esetben ez jelentõs többletmunkával és többletköltséggel jár.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Cikkünkben két olyan esetet ragadtunk ki, ahol a MAPEI mûszaki megoldása szükségtelenné teszi a régi burkolat felbontását, ezzel kis ráfordítással jelentõs mennyiségû idõt, munkát, és költséget takarít meg az építtetõ számára.

Régi hidegburkolatra történõ kiegyenlítés:

Mindenekelõtt ellenõrizni kell, hogy a helyiség jelenlegi padlóburkolat-szintje megengedi-e annak egy kb. 1 cm-rel történõ megemelését.

Ellenõrizni kell továbbá, hogy az aljzat megfelelõen stabil-e, a lapok az aljzathoz megfelelõen tapadnak. Ha nem, a mozgó lapokat el kell távolítani és a helyét – az aljzat típusának megfelelõ alapozás után - NIVORAPID gyorskötõ habarccsal ki kell egyenlíteni a régi lapburkolat síkjáig. Minden esetben szükséges az aljzat zsírtalanítása, amire régi, jól bevált módszerrel az ultrás vagy trisós vizes tisztítás alkalmas, amit a lemosást követõen tiszta vízzel újra le kell mosni a felületrõl, majd a zsírtalanított burkolatot hagyni kell megszáradni. A nagyon régi- egyszer égetett – csempékrõl a mázat fel kell verni, mert az nem elég erõs az ilyen esetekben alkalmazott rétegrend fogadására. A tisztítás után következhet a MAPEPRIM SP kétkomponensû epoxi bázisú alapozó, vagy az ECO PRIM T egykomponensû alapozó felhordása a felületre.

A két komponensbõl a megadott arányban összekeverve m2-enként 15-20 dkg-ot kell felhordani a régi burkolat felületére teddy-hengerrel. Nagyon fontos, hogy a MAPEPRIM SP alapozóra a megszáradás után 24 órán belül kell felvinni – az aljzatkiegyenlítés általános szabályainak betartásával - az aljzatkiegyenlítõ anyagot. A kiegyenlítésre aljzatok esetében a vastagság függvényében ULTRAPLAN, ULTRAPLAN ECO, ULTRAPLAN MAXI, PLANOLIT 315 vagy NOVOPLAN 21 önterülõ aljzatkiegyenlítõ anyagot használhatunk. Falfelületek kiegyenlítésére az állékony NIVOPLAN.

A kiegyenlítésre használt anyagokat a termékek leírásában megadott mennyiségû vízzel kell összekeverni, majd néhány perc pihentetés és újrakeverés után lehet a kiegyenlítendõ felületre egyenletesen felhordani. A réteg száradása után ragasztható rá a burkolat annak anyagától, méretétõl és terhelésétõl függõen megadott MAPEI ragasztási technológiával.

Meglévõ parkettára történõ kiegyenlítés:

Ezt a kiegyenlítést az teszi különlegessé, hogy a parketta, mint természetes anyag él, folyamatosan mozgásban van és a lakás páratartalmától függõen mozog. A kiegyenlítésnél tehát csak olyan megoldást választhatunk, amely képes ezen mozgásokat felvenni és elviselni, azt nem továbbadni a rákerülõ burkolatnak. Sok esetben a parkettát évekkel ezelõtt bitumenes ragasztóval ragasztották az aljzathoz, amit a parketta felszedése után csak kitartó véséssel lehet a felületrõl eltávolítani, ami idõigényes és fizikailag nagyon fárasztó mûvelet.

Amennyiben - a fentiekben vázolt problémákat elkerülendõ - meglévõ parkettaburkolatra szeretnénk új burkolatot fektetni – ahogy azt minden burkolási munka megkezdése elõtt – ellenõrizni kell az aljzatot. Parketta esetében a parketta-elemeknek stabilnak kell lenniük a kiegyenlítés elõtt. Amennyiben az aljzatul szolgáló parketta helyenként mozog, azt stabilizálni kell. Erre két megoldást alkalmazhatunk, illetve esetlegesen ezek kombinációját. Az egyik esetben a parkettát a saját, már meglévõ aljzatához ( párnafák, farost fogadószerkezet ) lecsavarozzuk, míg a másik lehetõség a parketták alatt keletkezett üregek kitöltése ULTRABOND P-R9 habbal a parkettába fúrt lukakon keresztül.

Ezen megoldások alkalmazása után ismét ellenõrizzük a parketta stabilitását és amennyiben az megfelelõ, a következõ rétegrend elkészítését javasoljuk. A parketta felületérõl a lakkréteget, vagy más bevonatot csiszolással el kell távolítani, majd a felcsiszolt parkettát portalanítani kell. A megcsiszolt felületre teddy-hengerrel vagy spatulával MAPEPRIM SP alapozót kell felvinni m2-enként 15-20 dkg mennyiségben. A réteg száradása után a ragacsos alapozóra kell az aljzatkiegyenlítõt felvinni. A parketta kiegyenlítésére használt anyagnak szálerõsítésûnek kell lennie, hogy – mint már említettük - a parketta mozgásait fel tudja venni.

E célra fejlesztette ki a MAPEI a FIBERPLAN nevû szálerõsített önterülõ aljzatkiegyenlítõ anyagát, melyet minimum 3 mm vastagságban az aljzatkiegyenlítés általános szabályainak betartásával felhordva a felületre olyan kiegyenlítést készíthetünk, mely képes elviselni a parketta mozgásait és megfelel a rákerülõ burkolat aljzataként.

 

Mapei Kft.

2040 Budaörs, Sport u. 2.

 

Telefon:            06-23/501-667

Fax:                 06-23/501-666

Web:                www.mapei.hu

E-mail:              mapei@mapei.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából