Kategória: Burkolat
Utolsó módosítás: 2009-11-23
Hozzászólások: 0db

Álmaink fürdõszobája és ami mögötte van

Napjaink lakásának egyik legfontosabb része a fürdõszoba. Alig néhány éve még inkább "csak" fürdõnek hívtuk ezt a helyiséget, amely keretbe foglalja mindennapjainkat. Reggel szinte itt ébredünk fel, este pedig itt frissülünk fel az egész napi munka után. Ennek megfelelõen kapott és kap egyre nagyobb szerepet a berendezése, színvilága, a választott burkolatok minõsége is. Ezért is nevezzük ma már inkább fürdõszobának.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ahhoz, hogy az ide beépített burkolatok, használati eszközök "észrevétlenül" és minél hosszabb ideig szolgáljanak bennünket, azok minõségén túl az alkalmazott burkolási segédanyagoknak is fontos szerep jut. A kivitelezés során elõször is a zuhanyfülke, a kád környezetében ajánlott az intenzív vízterhelés miatt egy biztonsági réteget, a MAPEGUM WP-t felkenni az alapfelületre. Ez az úgynevezett folyékony fólia például - alig észrevehetõ hajszálrepedések esetén - a burkolat mögé jutó víz okozta károktól, az átázástól védi meg a falazatot, a burkolt felületet. Emiatt az emeleti fürdõkbe, könnyûszerkezetes házakba a padlóra is javasolt felkenni.

Az így elõkészített felületeken a flexibilis ADESILEX P9 - nagyméretû, vagy speciális lapok esetén KERAFLEX - ragasztóval rögzíthetjük a burkolólapokat. Azokon a helyeken, ahol nem készül vízszigetelés, és a lap minõsége, szívóképessége nem igényel rugalmas ragasztót, jó választás az emelt minõségû KERABOND, amivel lakások esetében még greslapok is ragaszhatók. Minimális építési, használati követelmények - például vakolt oldalfal, nedvszívó kerámialap - esetén az ideális megoldás a KERASET csemperagasztó használata.

A ma kapható lapok mérete, minõsége, az alapfelületek változó összetétele miatt is egyre fontosabbá válik a stabilan jó minõségû, a feladathoz leginkább megfelelõ ragasztó kiválasztása. Ezek a termékek a beépítés után aztán a "háttérben maradnak", már nem látjuk õket a használat során. Hogy késõbb se kerüljenek "elõtérbe", mindig a feladathoz legmegfelelõbbet kell kiválasztani. Csak kiváló mûszaki tulajdonságú termékektõl lehet igazán problémamentes, hosszú élettartamot elvárni.

A látható hézagok - fugák - kitöltésére a KERACOLOR, vagy a "kivirágzás-mentes", flexibilis ULTRACOLOR fugázó anyagot kell használni. Az elõbbinél 10, az utóbbinál 26+3 modern - a szaniterek színéhez is igazodó - színárnyalatból lehet kiválasztani a csempéhez, illetve az elképzelésünknek leginkább megfelelõt. Amennyiben a vízszigetelést is beépítettük a rendszerbe, mindenképpen az ULTRACOLOR a megfelelõ választás.

Fontos még megemlíteni a MAPESIL AC tartósan rugalmas, penészedés álló, szilikonos tömítõ masszát, amivel a negatív sarkokat, dilatációs hézagokat - pl. a padlófûtésnél a padlólap és a fali csempe találkozását - kell kitölteni. Minden olyan helyen tanácsos a használata, ahol a burkolat más anyagokhoz csatlakozik, többek között kád, ajtótok, beépített bútor. Külön elõnye még a MAPESIL AC-nek, hogy az ULTRACOLOR-ral megegyezõ színkódok szerint választható, így "láthatatlanul" tölti be a neki szánt, fontos mûszaki feladatot.

Érdemes röviden szólni még a MAPESIL LM semleges kötésû, szilikonos tömítõ masszáról, amelyet fõleg a beépített tükrök hézagolására ajánlunk, mert összetétele miatt nem károsítja azt. Végül még egy fontos érv az ajánlott ragasztóanyagok mellett: 2002 õszétõl, a magyarországi gyártás beindulása óta a cikkben szereplõ ragasztóanyagok ára is kedvezõbb lett.

 

Mapei Kft.

2040 Budaörs, Sport u. 2.

 

Telefon:            06-23/501-667

Fax:                 06-23/501-666

Web:                www.mapei.hu

E-mail:              mapei@mapei.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából