Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2008-02-11
Hozzászólások: 0db

Austrotherm akadémia: Homlokzatok hõszigetelése 1. rész

A homlokzatok hõszigetelésére többféle anyag is alkalmas, de mindig a gyártók által javasolt minõséget kell választani. A hõszigetelõ anyagok a homlokzaton – különösen a ragasztott vékonyvakolatos hõszigetelõ rendszerek esetében – olyan igénybevételnek vannak kitéve, melynél az anyagok méretállandósága és nyomószilárdsága igen meghatározó fizikai paraméterek.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Külsõ falaknál ez a rétegtervi hõátbocsátási tényezõ 0,45 W/m2K, a javasolt érték 0,3 W/m2K. A hõhidak miatti korrekciós tényezõ pedig attól függõen, hogy mennyire hõhidas a szerkezetünk, 0,15 – tõl 0,40 – ig terjedõ érték. Ezek a szigorú értékek egyrétegû falszerkezettel szinte már alig tarthatóak, csak egyes Porotherm vagy Ytong falazó-elembõl készülõ falak elégíthetik ki a rendelet követelményeit (és ezek is csak akkor, ha hõszigetelõ habarccsal készülnek és a szerkezetünk gyengén hõhidas lesz!). A rendeleten kívül azonban van még egy fontos körülmény, ami miatt a többrétegû, külsõ oldali hõszigeteléssel ellátott falszerkezetek építése elõtérbe került, és ez az energia-árak rendkívüli mértékû áremelkedése, valamint a környezetünkben is tapasztalható szélsõséges idõjárás, illetve a globális felmelegedés.

 

Új épületek tervezésénél a rendelet értelmében nem csak a külsõ falak, tetõk vagy nyílászárók hõátbocsátási értékeit kell figyelembe venni, hanem a teljes épület energetikai mérlegét el kell készíteni (errõl már esett szó az Austrotherm Akadémia keretein belül is). Fontos azonban: az, hogy minden egyes határoló és nyílászáró szerkezet hõátbocsátási tényezõje a megengedett határértéken belül van, még nem jelenti azt, hogy az ezekbõl megépített épület fajlagos hõveszteség-tényezõje is kielégíti a követelményt!

 

A különbözõ hõszigetelõ vakolatot gyártók és forgalmazók már felkészültek a tervezõk és építtetõk kérdéseire, és ennek köszönhetõen több olyan táblázat is megtalálható a tervezési segédletekben, vagy a gyártók honlapjain, aminek segítségével a különbözõ falszerkezetekhez különbözõ vastagságú hõszigetelést rendeltek hozzá és így meghatározták a rétegtervi hõátbocsátási tényezõt. Ennek a cikknek a terjedelmébe nem férnek bele ezek a táblázatok, inkább arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a hõszigetelés vastagságának megfelelõ kiválasztásánál ne „spóroljunk”, egy-két centiméterrel vastagabb hõszigetelés a kivitelezési költségeket nem emeli olyan mértékben, mint amennyire hasznos lehet majd az üzemeltetésnél, illetve kellemesebb lesz az épületben a komfortérzet is. Sajnos tapasztalataim szerint még nem minden építtetõ gondolkodik így, elõzõ témánknál bemutattam egy 2005-ben készült kiviteli tervet, mely szerint a külsõ 20 cm-es vasbeton fal elõtt csak 5 cm hõszigetelés készült, átszellõztetett légréteggel és elõtte kõburkolattal. Szerencsére van ellenpélda is, az egyik német megrendelõ már a hazájukban szokásos mértékû 12 cm vastagságú homlokzati hõszigetelést írta elõ, szintén légréteggel és elõtte téglaburkolattal.

Meglévõ épületek utólagos hõszigetelése az utóbbi években egyre inkább elõtérbe kerül az energiaárak robbanás-szerû emelkedése, valamint a káros széndioxid-kibocsátás túlzott mértékének elkerülése miatt. Évekkel ezelõtt elindult egy állami támogatással (sõt jelenleg Uniós támogatással is) segített pályázati rendszer, mellyel a 60-as, 70-es években tömegével épített (paneles, vagy falazó-blokkos) lakóépületek utólagos hõszigetelése energia-tudatos tervezéssel viszonylag gazdaságosan megoldható. A napokban is tart a panel-felújítási program, melynek eredményeképpen 6-8 cm hõszigetelés került a homlokzatokra. Sajnos azonban a felújítást nem mindig elõzi meg gondos elõkészítés, tervezés vagy gazdaságossági számítás, különösen a magánlakások, családi házak felújításánál. Így pl. közvetlen környezetemben is csak 3 cm hõszigetelést rakott fel egy vállalkozó egy 38 cm vastag kisméretû tömör téglából falazott régi építésû épületre! Hiába hívtam fel a  tulajdonos figyelmét arra, hogy egy ilyen mértékû, teljeskörû homlokzat-felújításnál nem a hõszigetelés anyaga a legmeghatározóbb kiadás! Számításokkal bizonyítható, hogy a 3 cm helyett a megfelelõ 7 cm vastag hõszigetelõ anyag a kiadásokat csak mintegy 15 %-kal emelte volna, de a hõveszteség csökkenésének különbsége legalább 30-40 % lett volna!

 

A cikk következõ részében az alkalmazandó hõszigetelõ anyagokról és azok rögzítésérõl lesz szó, valamint tüzetesebben megvizsgáljuk a többrétegû falszerkezetek hõszigetelését is.

 

 

 

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

 

Telefon:            06-96/515-114

Fax:                 06-96/515-120

 

Web:                www.austrotherm.hu

E-mail:             austrotherm@austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából