Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2008-06-11
Hozzászólások: 0db

Austrotherm akadémia: Homlokzatok hõszigetelése 2. rész

A homlokzatok hõszigetelésére többféle anyag is alkalmas, de mindig a gyártók által javasolt minõséget kell választani. A hõszigetelõ anyagok a homlokzaton – különösen a ragasztott vékonyvakolatos hõszigetelõ rendszerek esetében – olyan igénybevételnek vannak kitéve, melynél az anyagok méretállandósága és nyomószilárdsága igen meghatározó fizikai paraméterek.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A homlokzatok hõszigetelésére többféle anyag is alkalmas, de mindig a gyártók által javasolt minõséget kell választani. A hõszigetelõ anyagok a homlokzaton – különösen a ragasztott vékonyvakolatos hõszigetelõ rendszerek esetében – olyan igénybevételnek vannak kitéve, melynél az anyagok méretállandósága és nyomószilárdsága igen meghatározó fizikai paraméterek. A polisztirolhabok közül az  Austrotherm AT-H80, vagy az Austrotherm Grafit alkalmas homlokzati hõszigetelõ bevonat-rendszerként, mert mindkét anyag esetében utólagos méretváltozással nem kell számolni. Nagyobb mechanikai igénybevételû homlokzatoknál, különösen 2 m magasságig (pl. iskolák, sport- ill. közlekedési, vagy egyéb nagy forgalmú létesítmények) javasolt az EXPERT, vagy az extrudált polisztirolhabok (XPS) alkalmazása, melynek nyomószilárdsága még nagyobb.

 

Szintén ezt az anyagot kell a lábazatoknál legalább 30 cm magasan alkalmazni, ahol a csapadékvizek érik a lábazati hõszigetelést (ld. az Akadémia elõzõ cikkét). A nem megfelelõ nyomószilárdságú anyagok könnyen sérülnek, a zsugorodásra hajlamos anyagok pedig méretváltozásuk következtében repedéseket idézhetnek elõ a falon.

Új épületeknél a hõszigetelést sima, egyenes falra, közvetlenül a tégla vagy beton alapra lehet elhelyezni, vakolat nem szükséges. Fontos, hogy mindig a homlokzati vakolat-rendszert kompletten alkalmazzuk, minden rétegénél a gyártó utasításait kell figyelembe venni! A munka megkezdése elõtt a felületeket ellenõrizni kell, fogasság, méret-eltérés nem megengedett, mert a hõszigetelõ bevonatrendszer a nagyobb egyenetlenségeket nem fogja eltakarni! Porózus anyagoknál szükség lehet egy alapozásra, pl. Ytong falnál, hogy a ragasztóanyag kellõen tapadjon. Ha a megengedett mértéknél nagyobb a fogasság, vagy egyenetlenség, akkor a falazatot vakolni kell.

 

Meglévõ épületek felújításánál meg kell vizsgálni, hogy a vakolat tapadása megfelelõ-e, ellenkezõ esetben a régi vakolatot részben, vagy egészben le kell verni, és az egyenetlenségeket vakolat-javítással el kell tüntetni. A hõszigetelõ táblákat a falazatra mindkét esetben ragasztással kell rögzíteni, az indító sort lehetõleg egy fém profilra kell ültetni. Ha azonban az indító fém profilt nem rögzítjük kellõen – mechanikailag –  a falra, illetve a hõszigetelõ táblákra kerülõ üveghálót nem hajtjuk rá a profilra (legalább egy cm-rel), elõfordulhat, hogy a  profil késõbb leválik, „önálló életet” kezdve (ld. fotó). A ragasztásnál meg kell akadályozni, hogy az illesztési hézagokba ragasztó kerüljön, ezzel megelõzhetõ a hõhíd kialakulása. A ragasztó-„pogácsákat” az elõírások szerinti mértékben és helyen kell felhordani, majd a megfelelõ kötés, száradás után lehet a mechanikai rögzítéseket is elkészíteni.

 

Ez elég nagy szaktudást igénylõ feladat, ugyanis a tárcsás dübelek behajtásánál a hõszigetelõ táblák elrepedhetnek, különösen akkor, ha nem a ragasztó-pogácsánál történik a mechanikai rögzítés. A túlzottan  meghúzott csavaroknál a hõszigetelõ anyag behorpadhat, hullámosodhat, ezért ott külön kiegyenlítõ simítás válhat szükségessé. A dübelek számának valamint hosszának meghatározása a fogadószerkezettõl, a hõszigetelés vastagságától és a homlokzat magasságától, valamint a szélszívás mértékétõl függ. Beton felület esetén mindig kell dübelezni (lásd fotó).

 

A képen jól látható, hogy a ragasztó felhordása sem volt szabályos. A két hiba és a viharos szél elszomorító eredménnyel járt. Lehetõleg kerülni kell a fém dübeleket, mert ezek pontszerû hõhidat eredményeznek.

A nyílászáróknál törekedni kell arra, hogy a sarkoknál ne vágott lapot helyezzünk el, hanem lehetõleg egy darabból vágjunk ki egy sarkot. Ezzel megelõzhetõk a 45 fokban fellépõ hajszál-repedések. A hõszigetelést mindenképpen hajtsuk be a kávák belsõ oldalára, még akkor is, ha ott csak 2-3 cm vastagságú elem helyezhetõ el. Ilyenkor feltétlenül a Grafit lemezeket alkalmazzuk, hiszen ezek hõszigetelõ képessége jelentõsen jobb a megszokott fehér színû anyagokhoz képest. Az épület sarkainál a kötésben rakott lapokat egymástól eltolva engedjük túl, majd a ragasztó megkötése után vágjuk le egyenes él mentén a túlnyúló darabot. Végül a felület összecsiszolásával lehet a különbözõ illesztési pontatlanságokat, kisebb egyenetlenségeket eltüntetni.

 

 

A következõ munkafázis az üvegháló felhordása, melynél arra kell ügyelni, hogy a háló alatt is legyen teljes felületû ragasztás, ne csak a felületén. Amennyiben a hálót nem szakszerûen ragasztották fel, kis idõ múlva az elválik a hõszigetelõ tábláktól, illetve a táblák illesztései kirajzolódnak a vékony vakolaton (ld. fotó). Az üveghálót legalább 10 cm-es átlapolásokkal kell felhelyezni és a sarkokon is duplán áthajtani, ennek elmulasztása okozza az illesztések feletti repedéseket (ld. fotó). Ekkor kell elhelyezni az élvédõ profilokat is a sarkokon.

 

 

Az üvegháló ragasztásának megkötése után kerül sor az alapozásra, majd a fedõ vakolatra, melyet csak a teljes száradás után javasolt elvégezni. Itt említem meg a teljes mûveletsorra érvényes szabályt: csak olyan idõjárás mellett szabad a homlokzati hõszigetelõ bevonat-rendszert kivitelezni, amikor a külsõ hõmérséklet + 5 és 30 fok közötti, sem csapadék, sem erõs szél nincsen. Sajnos láttam már frissen felhordott vékony-vakolatot, amit egy hirtelen jött zápor (erõs nyugati széllel) szinte lemosott a mûanyag hálóról (az állvány külsõ oldalán nem volt védõháló, az talán védte volna az elkészült felületet). A csatlakozásoknál az illesztési hézagokat tartósan rugalmas tömítéssel kell ellátni.

 

A következõ részben a többrétegû falszerkezetek hõszigetelésérõl lesz szó.

 

 

 

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

 

Telefon:            06-96/515-114

Fax:                 06-96/515-120

 

Web:                www.austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából