Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2008-03-11
Hozzászólások: 0db

Austrotherm akadémia: Homlokzatok hõszigetelése 3. rész

A homlokzatok hõszigetelésére többféle anyag is alkalmas, de mindig a gyártók által javasolt minõséget kell választani. A hõszigetelõ anyagok a homlokzaton – különösen a ragasztott vékonyvakolatos hõszigetelõ rendszerek esetében – olyan igénybevételnek vannak kitéve, melynél az anyagok méretállandósága és nyomószilárdsága igen meghatározó fizikai paraméterek.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Új épületeknél egyre gyakoribb a többrétegû falszerkezet, mely nem csak kitûnõen védi épületünket a hideg ellen, hanem hõ-csillapítása révén nagyon kedvezõen hat nyári melegben a belsõ komfortérzetre. Többrétegû falak hõszigetelésére az Austrotherm Expert termék alkalmas, vastagságát a már feljebb említett új energetikai rendelet értelmében kell meghatározni. Ezek a falszerkezetek általában átszellõztetés nélküli, tégla elõtét-falas szerkezetek, a hõszigetelõ táblákat a külsõ burkoló tégla falazásakor kell elhelyezni. A külsõ téglafalat bizonyos soronként be kell kötni a teherhordó falazatba, ezek a rögzítések elegendõek a hõszigetelõ táblák megfogására is. A rögzítõ elemek csak horganyzott, vagy rozsdamentes acél kivitelûek lehetnek, hogy tartósan biztosítsák a rögzítést.

 

A homlokzatok hõszigetelésénél nem hagyhatjuk ki a hõhidak szigetelését, mivel ezek okozzák a mai napig a legtöbb gondot az új épületeknél. A hõhidakról már számos elõadás elhangzott, rengeteg cikk jelent meg különbözõ fórumokon, de mégis úgy gondoltam, nem felesleges itt is megemlíteni. Az országban nyitott szemmel járva, figyelve az építkezéseket megállapítható bizonyos fejlõdés ezen a téren, már szinte minden új épületnél megtalálható a koszorúk, vasbeton gerendák vagy pillérek zsaluzatba helyezett hõszigetelése, még ha néhol ez nagyon karcsúra is sikerül. Számítások, valamint termovíziós felvételek is igazolják, hogy ezek a többnyire 3-5 cm vastag hõszigetelések, melyek csak a vasbeton szerkezetek szélességében kerülnek elhelyezésre, nem oldják meg teljesen a hõhidak problémáját. A helyes megoldás az, hogy a hõhidat jelentõ sáv kétszeres szélességében kell a kiegészítõ hõszigetelést elhelyezni, vagy pedig a vasbeton elõtt8-10 cm-es hõszigetelést alkalmazni.

 

 

Hõhidak hõszigeteléseMinél jobb ugyanis egy falazótégla hõvezetési tényezõje, annál nagyobb a különbség a hõhidat jelentõ vasbeton és a falazat között. A mellékelt ábrán egy olyan részletrajz látható (vízszintes metszet), ahol a homlokzatig kifutó téglafal elõtt egy kör alakú teherhordó vb pillér helyezkedik el. A tervezõ ugyan gondolt a hõszigetelésre, de ahol a kör-pillér hozzáér a falhoz, nem lehet szigetelni! A pillér körbe-szigetelését viszont nem támogatta, azzal az indokkal, hogy ezzel túl vaskos lenne. Az már csak ráadás, hogy mindez egy tetõteraszon van, ahol még ezt a csomópontot csapadékvíz elleni szigeteléssel is el kell látni. Szinte megoldhatatlan feladat elé állították a kivitelezõt!

 

Gyakran találkoztam olyan épülettel is, ahol a jó hõátbocsátási tényezõvel rendelkezõ tégla falazatban kisméretû tömör téglából készítették a pillért, az ablakok káváját, vagy a tetõtér ferde oromfalát. Ezek is hõhidat jelentenek! Az épületeken ezenkívül geometriai hõhidak is vannak, pl. a falsarkoknál. Éppen ezért nagyon fontos, hogy elkerüljük a sarokba tervezett vasbeton vagy acél pilléreket, mert ezek dupla veszélyt jelentenek a káros mértékû páralecsapódás szempontjából.  Fentiekbõl is következtethetõ tehát, hogy a külsõ oldali, teljes felületû hõszigetelés – akár bevonatos rendszerben, akár többrétegû falszerkezetként – nyújtja egyértelmûen a legbiztosabb megoldást.

 

 

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

 

Telefon:            06-96/515-114

Fax:                 06-96/515-120

 

Web:                www.austrotherm.hu

E-mail:             austrotherm@austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából