Kategória: Építkezés lépésrõl lépésre
Utolsó módosítás: 2008-06-19
Hozzászólások: 2db

Az építési telek kiválasztása

Az építési telek megválasztásával arról döntünk, hogy hol szeretnénk élni. Nem elég tehát, ha csak a telek jellemzõit vizsgáljuk meg.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Amikor leendõ házunk helyét keressük, tulajdonképpen azt kell meghatároznunk, milyen körülmények között fogja családunk eltölteni az elkövetkezendõ néhány évtizedet. Ennek fényében egyáltalán nem tûnik túlzásnak kijelenteni, hogy a megfelelõ telek kiválasztása legalább annyira fontos, mint a jó tervezés, valamint a pontos kivitelezés. Természetesen mindenkinek szuverén joga eldönteni, hol szeretne élni, de vannak bizonyos szempontok, amelyeket nem árt szem elõtt tartani. Íme:

  • Megközelítés

Lényeges, hogy milyen az útburkolat, valamint hogy a fontosabb intézmények milyen távolságra vannak. Gondoljunk át mindent: élelmiszerbolt, gyógyszertár, orvosi rendelõ, posta, iskola, óvoda stb.

  • Szomszédok

Új osztású telkeknél vállalni kell némi kockázatot, hiszen nem tudhatjuk, kik fognak a szomszédságba költözni. Ha már az új osztásnál járunk, érdemes megjegyezni, hogy ilyen helyre csak akkor költözzünk, ha biztosan el tudjuk viselni, hogy ott bizony egy-két évig még építkezni fognak! Más a helyzet olyan telek esetében, ahol már vannak szomszédok. Tudjuk meg, kik õk, mivel foglalkoznak, szabadidejüket mivel töltik. Megtörtént eset:

A fiatal házaspár városból faluba költözött gondolván, nemsokára születendõ gyermeküknek jobb lesz a nyugalom és a tiszta levegõ. Nem voltak restek, bizony becsöngettek a szomszédhoz, hogy egy picit összeismerkedjenek velük. A beszélgetés végén nagy örömmel távoztak, látván hogy leendõ szomszédaik rendes, csupa szív emberek. Egy dolgot felejtettek el csupán megkérdezni, méghozzá azt, hogy mivel foglalkoznak. Az építkezés megkezdésekor derült csak ki, hogy a szomszédnak a garázsban kialakított kovácsmûhelye van, ahol egész nap hegeszt, flexel, kalapálja a vasat. A házaspár csendet, nyugalmat szeretett volna, a kovács meg eltartani a családját. Nem volt mit tenni, hát azóta is hallgatják a kalapálást. Talán már hozzá is szoktak.

  • Közmû

Az alábbi párbeszédet eladó és vevõ között volt szerencsém végighallgatni és állítom; példaértékû:

Eladó: - …és a gáz is majdnem be van vezetve…

Vevõ: - Majdnem? Vagyis ha jól értem, NINCS bevezetve.

Eladó: - Itt megy el a telek határában.

Vevõ: - Tehát akkor NINCS bevezetve.

Eladó: - Hát… nincs.

Tanulság: A közmû vagy be van vezetve, vagy nincs! Közbülsõ állapot nem létezik!

Ha nincs, akkor a telek tulajdonosának önköltségén be kell vezettetnie. Érdeklõdjön minden kiszemelt teleknél, hogy a víz, az elektromos áram és a gáz be van-e kötve! Ha nincs, Önnek kell elintéznie.

telek3.jpg

  • Talajminõség

A talaj minõsége nagymértékben befolyásolhatja az alapozás költségeit. Legtöbbször azonban ez a munka megkezdésekor derül ki. Ilyenkor kap a tulaj elõször a szívéhez, miután a kivitelezõ közli, mennyivel fog többe kerülni a munka. Jól teszi, ha a talaj minõségérõl, valamint a talajvíz szintjérõl a költségvetés kiszámítása elõtt tájékozódik. Hogyan? Kérdezze meg bátran a szomszédokat, náluk mi a helyzet.

  • Beépíthetõség

Fontos szempont. Érdeklõdjön a helyi földhivatalnál azt illetõen, hogy mekkora a telek beépíthetõsége, valamint az oda épülõ lakóháznak a telek melyik részén, hogyan kell állnia. Lehet hogy elõzetes tervein jelentõs módosításokat kell eszközölnie emiatt. Ide tartozik például a kocsibeálló is. A telek kialakításából adódóan kivitelezhetõ-e egyáltalán, és hol, hogyan kell azt elhelyezni.

  • Tartozás, szolgalmi jog

Feltétlenül tudakolja meg, van-e jelzálog, terhelési kötelezettség, vagy egyéb teher az ingatlanon. Nem árt annak sem utánanézni, valóban a tulajdonos próbálja-e eladni a telket, valamint haszonélvezeti jog van-e bejegyezve az építési telekre. A helyi földhivatalnál pontos felvilágosítást tudnak errõl adni. Mindenképpen menjen be hozzájuk, mert ha a telken építési tilalom van, ott az is kiderül. Hasonlóan lényeges megtudni, van-e szolgalmi jog az adott telken. Sokan nem is hallottak még errõl. Ha például egyik szomszédjának átjárási szolgalmi joga van a telekre, akkor Ön sem az építkezés során, sem a késõbbiek folyamán nem akadályozhatja õt az Ön telkén való áthaladásban.

  • Közös tulajdon

Sokan sokféleképpen vélekednek a közös tulajdonú telkekrõl. Jogilag meglehetõsen macerás ügy, mindenesetre a saját véleményem: Ha a tárgyalás során kiderül, hogy a kiszemelt telek csak résztulajdon, szálljon vissza a kocsiba, és lehetõleg padlógázzal hagyja el a helyszínt.

A telek vásárlásával egy idõben jó néhány engedélyt is el kell intéznie. Errõl lesz szó a sorozat következõ részében.

Ha kérdése, véleménye van, szóljon hozzá a cikkhez, vagy használja a fórumot!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából