Kategória: Gazdasági hírek
Utolsó módosítás: 2008-08-18
Hozzászólások: 6db

Az építõipar a csalások melegágya

Kevés olyan iparág van kis hazánkban, ahol olyan mértékeket ölt a csalás, mint az építõiparban. Az elmúlt néhány év során szinte állandóvá váltak a kisebb-nagyobb kijátszások az építõipar szereplõi részérõl. Nem csak bõvült a trükkök tárháza ezen idõszak alatt, de sokak számára elfogadhatóvá, a mindennapi munka részévé is váltak.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Talán az egyik legelterjedtebb csalás a feketemunkások alkalmazása. Az építõiparban alkalmaznak legnagyobb számban be nem jelentett, munkájukat illegálisan végzõ dolgozókat. Sok vállalkozó számára ez bevett gyakorlat, nem egy helyen valóságos menekülõ útvonalak vannak megtervezve ellenõrzés esetére, ahol a feketén alkalmazott munkások próbálnak eltûnni a kíváncsi szemek – és a kamera – elõl, míg máshol elõre begyakorolt mesékkel próbálják megtéveszteni a hatóság embereit. A vállalkozók többsége kényszerítve érzi magát a feketemunkások alkalmazására, azzal érvelve, hogy az adózás, valamint a bejelentett munkások után fizetendõ járulékok olyan terhet rónának a vállalkozásra, amely egyet jelentene a cég kapuinak bezárásával.

 

Egyre nagyobb teret hódít magának az építõipar berkein belül a cégek szándékos csõdbe vitele, illetve felszámoltatása, valamint az eleve „halálra ítélt” cégek alapítása, amelyek csak egy nagyobb projekt kedvéért jönnek létre, majd a munka elvégeztével nyom nélkül el is tûnnek. A sok alvállalkozót dolgoztató cégek egy része – hogy szabaduljon a tartozásaitól –egész egyszerûen felszámoltatja magát, majd új néven egy újabb céget alapít, és úgy folytatja tevékenységét, mintha mi sem történt volna. Teheti, a magyar jogszabályok erre lehetõséget adnak.

 

Az építõipari vállalkozások kénytelenek belemenni az árversenybe, egymás alá ígérve próbálnak ügyfeleket szerezni. Ez a sok éve mûködõ tendencia az oka annak, hogy a vásárlók hozzászoktak; alkudni mindig lehet, és kell is! Olyan hibás vásárlói nézet alakult ki, amely pusztán az ár alapján dönt a kivitelezõ személyérõl, és ez a gyakorlat most még inkább belekényszeríti az építõipari vállalkozásokat az öngyilkos árversenybe. Ezt a „lehetõséget” felismerve születnek bizonyos fantomcégek, amelyek egyetlen célja a könnyû és gyors pénzszerzési lehetõség. Ezek a cégek általában egyetlen irodával rendelkezõ, saját építõipari munkásokat nem foglalkoztató cégek, akik alvállalkozók bevonásával hajtják végre a kivitelezést. Olyan alacsony árat ígérnek, amelybõl az alvállalkozóikat ugyan nem tudják kifizetni, de a megrendelõt könnyûszerrel meggyõzik. A kivitelezés befejeztével a cég megszûnik, az alvállalkozókra pedig nem csak hosszú, de igen kétséges kimenetelû pereskedés vár, amelynek során sokan saját cégüket is elveszítik.

 

Nem ritka az sem, hogy egy építõipari cég nem az alvállalkozók zsebére épít, hanem az ügyfeleket rövidíti meg. A sokszor jelentõs, több milliós elõlegek felvétele után nem sokkal a cég megszûnik, az építkezni vágyók sok éven át gyûjtögetett pénze pedig köddé válik. Az ügyfelek részére sincs megfelelõ jogorvoslat; azaz marad a sok éven át tartó bizonytalan pereskedés, amelyet nem mindenki tud anyagilag bevállalni.

 

A Magyar Építõanyagipari Szövetség felmérése szerint a jelenség egyik oka lehet, hogy jóval több építõipari cég van ma Magyarországon, mint amennyire szükség lenne. A folyamatosan csökkenõ építkezési kedv miatt sok vállalkozás kivárni kényszerül, megpróbálja átvészelni az átmeneti visszaesést, de természetesen ennek ellenére muszáj munkát vállalnia, hogy életben maradjon.

 

Az ebbõl eredõ túlkínálati piac, az építõipar szereplõinek nem túl elõrelátó üzletpolitikája, valamint az építõipar belülrõl történõ szétzilálása egyre rosszabb hírét kelti ennek az iparágnak.  Ez a tendencia magától megállni, vagy megfordulni valószínûleg nem fog.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: Toxi Dátum: 2008-08-19 07:42:12
Amúgy megértem, hogy a cikkíró nem foglal állást, gondolom nem nagyon lehet neki. Még a végén õ ütné meg a bokáját, mert az õ személye lenyomozható. Az enyém már annyira nem, úgyhogy vállalom a véleményemet!

Amíg ez az ország nem hajlandó az óvodáskorból kinõni és végre felnõttként viselkedni, vállalni döntésiet, nem lesz komoly változás.

Jelenleg ott tartunk, hogy az országot kormányzó majmoknak annyi eszük sincs, hogy maguktól kitaláljanak egy komoly törvénykezési rendszert, más országokból lopjuk el a már ott sem mûködõ szankciókat, reformokat, stb, és próbálunk másik huzatot varrni rá, amitõl természetesen még sz@rabb lesz az egész.


Név: Toxi Dátum: 2008-08-19 07:35:00
Helló!

Látom, kezdenek itt a kõkemény vélemények kialakulni. :)

Vodkanarancs, nem az a Balázs vagyok, igazából nem is így hívnak! :)
Név: Vodkanarancs Dátum: 2008-08-18 15:06:41
Sziasztok!

Sebestyén Balázs! Te az a Balázs vagy, a tévébõl? :)

Na, akkor leírom a véleményem: A magyar jogszabályzat minden téren a csalók, bûnözõk érdekeit védi a becsületesen dolgozó kishalakkal szemben. Én egy építõipari cégnél dolgoztam, értékesítettünk építõanyagot, és vállaltunk generálkivitelezést. A fõnököm egy gátlástalan csaló volt, az építtetõket mézes-mázos modorával körberajongta, majd kicsalta a szerencsétlenek kuporgatott millióit. Elkezdtek építeni, majd beborították a céget, és a félkész épületeket átadták egy másik kivitelezõ cégnek, a pénzt viszont nem, a másik cég pedig addig nem folytatja az építkezést, amíg a "tulajdonosok" nem fizetnek elõleget, holott már egyszer kifizették, csak ugye az én volt fõnökömnek.

Na ezt kapjátok ki, ez már több mint 1 éve történt, és a fickó még mindig szabadlábon van! Hát mi ez, ha nem a kisemberek jogainak lábbal tiprása, méghozzá a törvénykezés álcája mögé bújva! Gusztustalan, undorító férgek, akik ilyet mûvelnek, de azok még inkább, akik jogszabályokkal alá is támasztják!
Név: Építés.hu Dátum: 2008-08-18 13:12:12
Kedves Balázs és kõmûves!

Természetesen a cikk írójának is megvan a saját véleménye a témáról, de megpróbálunk a végsõkig semlegesek maradni a témában. (Nem csak ebben, hanem általában.)

Egyáltalán nem áll szándékunkban bosszantani senkit, ez a hír olyan tényeket tartalmaz, amelyek felett nem hunyhatunk szemet, és érdemesnek éreztük arra, hogy megjelenjen a honlapon.

Úgy gondoljuk, a hírközlés akkor maradhat tényszerû és hiteles, ha az író nem szövi bele saját nézeteit, de természetesen a hozzászólások lehetõségét azért adjuk meg, hogy mindenki elmondhassa, mi a véleménye a témáról, vagy épp az adott cikkrõl.

Köszönjük hozzászólásaitokat és bátorítunk Titeket, ha van véleményetek a hírben megjelentekrõl, osszátok meg azt a honlap többi olvasóival.
Név: kõmûves Dátum: 2008-08-18 09:56:30
"újabb céget alapít, és úgy folytatja tevékenységét, mintha mi sem történt volna. Teheti, a magyar jogszabályok erre lehetõséget adnak."

Nohát pontígy jártam én is. Alválalkozóként dolgoztam egy nagy cégnek, és ráment ingem-gatyám, most alkalmazotként dolgozok. Én is megkérdezném, mit gondol a cik irója, mert néhol olyan, mintha szándékosan bosszantani akarná az építõipari dogozókat.
Név: Toxi Dátum: 2008-08-18 07:07:18
ez a cikk úgy felháborító, ahogy van! Már nem a cikkíróra gondolok, mert maga az írás jó, csak az ember hiába van tisztába ezekkel a tényekkel, akárhányszor újra szembesülök azzal, hogy a koprmány hogy kihasznál minket, mindig felfordul a gyomrom.
Amúgy lehetett volna egy kicsit állást foglalni, így nagyon általános a dolog. Kíváncsi lennék az író saját gondolataira is.

Peace!

Még több cikk kategóriából