Kategória: Gazdasági hírek
Utolsó módosítás: 2008-12-08
Hozzászólások: 0db

Az építõipar és a válság – Van kiút?

Divatos téma lett a gazdasági krízis, s annak okán az építõipar helyzete. Az elkeserítõ, helyenként már-már bulvárszerûen riogató hírek azonban vajmi keveset foglalkoznak a lehetséges megoldásokkal. Mai összeállításunkban azt vizsgáljuk, mit tehet az építõipari vállalkozó saját-, valamint az ágazat túléléséért.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Nem kétséges, itt a válság a nyakunkon, és sokan már nem csak a hírekbõl értesülnek róla, hanem saját bõrükön is kénytelenek tapasztalni annak hatásait. Különösen az építõipar, azon belül is a kisvállalkozók kerültek nehéz helyzetbe, tekintve, hogy ez az ágazat a gazdaság legkisebb rezdüléseit is szinte azonnal megérzi. Eddigi elõrejelzések szerint mintegy 20-30%-os piacszûkülésre is lehet számítani, amely hír hatására több vállalkozó az építõipari tevékenységtõl való visszalépést fontolgatja a jövõ évre nézve. Milyen gazdasági hatásokkal kell számolnunk, ha a likviditási gondokkal küzdõ kis- és középvállalkozások nagy számban fogják elhagyni az építõipar színterét?

Gazdasági elemzõk és szakértõk egyetértenek abban, hogy megtorpanni, vagy visszalépni a jelenlegi helyzetben a lehetõ legelhibázottabb lépés lenne. Ha nagyszámú kis- és középvállalat zárja be kapuit, vagy helyezkedik várakozó álláspontra megijedve a válság hatásaitól, az nem csak egyes ágazatokat tehet tönkre, de nagy valószínûséggel államcsõdöt is elõidézne. Magyarországon jelenleg mintegy 94.000 bejelentett építõipari vállalkozás tevékenykedik, ezek túlnyomó többsége kis-, vagy középvállalkozás. Ilyen cégek adják az államhoz befolyó adók 63 %-át! Ha ezen vállalkozások egy része leáll a fejlesztésekkel, azzal befagyaszthatja a mozgást az adott piaci szegmensben, ami hosszabb távon beláthatatlan következményekkel járna.

Sokan gondolják úgy, hogy a gazdasági válságnak pozitív hatásai is vannak. Néhányan úgy vélik, a válság lecsengése után csak az építõiparban valóban jártas, munkájukra igényes, becsületesen dolgozó vállalkozások fognak talpon maradni, ezáltal megoldódik az évek óta zajló „felhígulás”, ami a szakmát illeti. Ez a jövõkép azonban nem fedi teljesen a valóságot. Sokkal valószínûbb, hogy a krízis közepette a tõkeerõs, ügyesebben „okoskodó” cégek tudnak talpon maradni! Vitathatatlan tény azonban, hogy a válságnak van néhány pozitív hatása is. „Teher alatt nõ a pálma”, tartja a közmondás, és különösen igaz ez most, amikor egyes vállalkozások kénytelenek felépítésüket újragondolni, a talpon maradás érdekében új lehetõségek után kutatni, a vállalkozásban rejlõ tartalékokat a végsõkig kiaknázni. Talán újabb, a nyugatihoz hasonló gondolkodásmód születik majd meg a fejekben, ami hosszú távon az ágazat és az ország gazdaságának fellendülését eredményezi majd.

Ennek a szemléletnek az elsajátítását szorgalmazza Aladics Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese is, aki szerint a fejlesztés ma mindennél fontosabb. Egyik megoldásként azt javasolja, hogy ne hosszú távú fejlesztéseket szorgalmazzanak a vállalkozók, hanem koncentráljanak inkább a helyi igényeket kielégítõ, gyors sikerrel kecsegtetõ szolgáltatások bevezetésére. A konkurenciával árban versenyezni eddig sem volt szerencsés lépés, ám a gazdasági válság közepette egyenértékû lenne az öngyilkossággal. Eljött az ideje, amikor szolgáltatással, új ötletekkel kell versenybe szállni, vagy megtalálni a módját annak, hogyan tudnánk a konkurenciával karöltve talpon maradni!

Az építõipar helyzete eddig sem adott okot különösebb bizakodásra, ám most minden eddiginél nagyobb bajban van. Nyilvánvaló, hogy a kormány segítsége nélkül nem fog tudni kimászni a gödörbõl, ahogyan eddig sem tudott. Ám az új helyzet megköveteli, hogy az építõipar szereplõi, a kis- és középvállalkozások is összefogjanak végre, és cselekedni kezdjenek saját jövõjük érekében.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából