Kategória: Építõipari hírek
Utolsó módosítás: 2012-07-13
Hozzászólások: 0db

Az interaktív látványterv a jövõ

Mindössze néhány évtizeddel ezelõtt nagyapáink még engedélyezési terv nélkül építették fel azóta is remekül funkcionáló lakóházaikat. Amikor már rendelet szabályozta a tervrajz elkészítését és benyújtását, sokan zúgolódtak, mondván: minek tervrajz, ha eddig is boldogult nélküle mindenki? Ma pedig már elképzelhetetlen, hogy alapos tervezés és tervrajz nélkül fogjunk hozzá egy építkezéshez. Mi változott azóta, és mi köze mindennek a látványtervhez?

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A válasz egyszerû. Az építtetõ igényei változtak az elmúlt évek során. Ma már nem „csak” azért épül egy ház, hogy legyen hová munka után hazatérni. Elvárjuk a lakóépületeinktõl, hogy teljes mértékben kiszolgáljanak minket, azaz praktikusak legyenek, ugyanakkor esztétikai érzékünk egyfajta kivetüléseiként is funkcionáljanak, vagyis tükrözzék ízlésvilágunkat. Mivel egyre több idõt töltünk otthonunkban, alapvetõ kritérium egy lakóházzal szemben, hogy biztosítsa a benne élõk számára a maximális kényelmet. Ehhez pedig alapos tervezés, és minden esetben szakértõi segítség kell. Na de hogyan jön ide a látványterv? Nos, a számítógépes 3 dimenziós látványtervezés éppen abban a cipõben jár most, mint néhány évtizeddel ezelõtt a tervrajz. „Minek a látványterv, ha van tervrajz?” - teszik fel sokan a kérdést. Erre adunk választ az alábbiakban.

Nem ilyet akartam!

Senkinek sem kell bemutatni azt a szörnyû érzést, amikor a rengeteg tervezgetés és álmodozás után azzal kell szembesülnünk, hogy a végeredmény egyáltalán nem hasonlít ahhoz, amit lelki szemeinkkel láttunk addig. Lakóházak esetében a leggyakoribb hiba az, amikor a vakolat színét a prospektusból, vagy színkártyáról kiválasztva azt kell tapasztalnunk, hogy a ház falán egyáltalán nem olyan hatást kelt, ahogy elképzeltük. Bár a legtöbb esetben a szín valóban az, amit kiválasztottunk, viszont nagy felületen teljesen másképp mutat. De a vakolaton kívül rengeteg pontja van az építkezésnek, amit bizony jó lenne elõre látni!

Erre ad remek lehetõséget a fotorealisztikus három dimenziós látványterv. Egy jól megszerkesztett látványterv sokkal több, mint látványos kiegészítõje a tervrajznak, ugyanis a tervrajzon sem a színeket, sem a tetõcserép színét, vagy mintáját, sem a nyílászárókkal keltett összhatást nem tudjuk elõre leellenõrizni. Amit pedig nem látunk elõre, az a fantáziánkra van bízva. Több millió forintot a képzeletünkre bízni? Nagy merészség!

A számítógép monitorján, vagy kinyomtatva a valósághoz megtévesztésig hasonló képet láthatunk, de lehetõségünk van akár körbe is járni a még el nem készült épületet a számítógép segítségével, vagy akár bekukkantani! Mindemellett egy jó látványtervezõnek meg kell adnia az építtetõ számára a lehetõséget, hogy saját maga variálhassa a színeket, mintákat, és anyagokat a készülõ házon, így minden esélye megvan arra, hogy a végeredmény éppen olyan legyen, amilyet szeretne. Mire gondolunk? IDE kattintva meglátja!

Mire jó az interaktív látványterv?

Az elõrelátó építkezõ nem bízza a véletlenre millióit. Noha egy látványterv akár százezer forintba, vagy annál többe is kerülhet, ennél sokkal többet tudunk spórolni általa. Ha egy munkafázist nem kell leállítani, netán újrakezdeni a nem megfelelõ elképzelések miatt, azzal nem csak százezreket, de rengeteg idõt és idegességet is megtakaríthatunk. Aki valaha már építkezett, pontosan tudja, mirõl van szó.

Az interaktív látványterv azonban ennél is többet nyújt! A kockázat nélküli kísérletezgetés szabadságát adja. Míg egy megrendelt látványterven hosszadalmas és költséges dolog módosítani, addig egy interaktív látványterven saját magunk, mindenféle elõképzettség nélkül módosíthatjuk a vakolat színét, a tetõcserepeket, a lábazatot, a nyílászárókat, vagy épp a burkolatokat, hogy csak néhány opciót említsünk. Az elmúlt hónapban több mint 80.000 ember használta ezt a remek programot, és senkinek nem okozott gondot a használata, másodpercek alatt elsajátítható.

Képzeljük el, ahogy leülünk saját épülõ házunk 3 dimenziós látványterve elé, és mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga, lecseréljük rajta az ereszcsatornát, hogy egy másik fajtával is kipróbálhassuk. Majd megnézzük, milyen garázsajtó illene leginkább a környezetbe. Vagy éppen felújítandó épületünk fényképén (!) addig cserélgetjük a piacon található cserepeket, amíg meg nem tetszik az egyik. Mindezt egyetlen számítógéppel, akár a saját lakásunkban. Megkönnyíti a családi döntést, és a kivitelezõvel, tervezõvel való kommunikációt is.

Gyorsabb, és könnyebb engedélyeztetés

Egy 3 dimenziós látványterv nagy segítségünkre lehet abban is, hogy meggyorsítsuk egy-egy építkezés, vagy átalakítás engedélyeztetését a helyi építésügyi hivatalnál. Sokszor elõfordul, hogy a városkép megóvása érdekében az önkormányzat nem engedélyez olyan átalakításokat, amelyekkel az épület, vagy környezete túlontúl kirívó lenne a többi lakóházhoz képest. Ilyen esetben hosszú procedúra elé néz az építtetõ, hacsak nincs olyan fotorealisztikus látványterve, amellyel teljes mértékben egyértelmûvé tudja tenni, hogy fog pontosan kinézni a végeredmény. Sajnos látványterv hiányában nem egyszer elõfordul, hogy hetekig ülnek a terv engedélyeztetésén, mert nem világos számukra, mennyiben változtatna ez az adott utca képén. Az interaktív látványtervvel ellenben nem csak meggyorsítani tudjuk az ügyintézést, de egyszerûen és gyorsan tudunk rajta változtatni, ha az eredeti elképzelés nem felel meg a hivatalnak. Az pedig már csak hab a tortán, hogy pályázni legtöbbször csak látványterv mellett lehet egy-egy építkezésre, vagy átalakításra.

Az engedélyeztetésnél maradva lássunk egy konkrét példát is, ahol a látványterv döntött abban, hogy az átalakítást végül engedélyezték. Az alábbi képek magukért beszélnek:

Mennyibe kerül?

Aki már kért ajánlatot látványtervre, tudja, hogy egy igazán minõségi munkát végzõ stúdió százezer forint alatt nem fog hozzá dolgozni. Még ez az összeg sem eget rengetõ ahhoz képest, hogy mennyit bukhat az építtetõ egy-egy rossz döntése miatt. Az Építési Portálon rendelt interaktív látványterv azonban nettó 50.000 forintos alapártól megrendelhetõ. Ebben a kivitelben már számos módosítható elem is benne van, például 3 féle tetõcserép, és 5 vakolatszín, hogy csak egy kis ízelítõt adjunk. 50.000 forintért nem csak abban lehet biztos, hogy jó döntésekkel tudja majd segíteni az építkezés menetét, de a jelenleg elérhetõ legkorszerûbb, leginnovatívabb megoldást kapja a látványterv piacon.

Ha biztosra akar menni, kérjen kötelezettségektõl mentes ingyenes árajánlatot ezen a linken:

http://www.epitesiportal.hu/kapcsolat.php

Döntsön jól most, hogy épülõ, felújítandó háza évtizedekig szolgáljon majd az egész család örömére.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából