Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2013-08-06
Hozzászólások: 0db

Az iskolás gyermek szobája

Otthonunkban a legtöbbször megújuló helyiség valószínûleg a gyerekszoba lesz. Ahogy nõnek, fejlõdnek csemetéink, úgy változnak az igények és körülöttük a környezet is. Az iskolás gyermek szobájában új funkcióhoz kell kialakítani a terepet: a játék mellett rendszeres napi tevékenysége lesz a tanulás. Ötleteink, tanácsaink a tanulósarok kialakításához:

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A tanulósarok helye a lakásban

A tanuláshoz mindenképpen állandó kuckót válasszunk, elegendõ egy kisebb sarok beépítése. Ha egyedül birtokolja gyermekünk a szobát, akkor csak arra kell figyelni, hogy nyugodt, világos helye legyen az íróasztalnak, ha ketten (vagy többen) vannak, akkor több lehetõség is felmerülhet. Ma már egyre népszerûbb, hogy a testvérek nem külön szobát kapnak, hanem van egy közös háló-, és egy közös játszószoba. Ebben az esetben, a hálószobában lehet a tanulósarok is (akár mindegyik gyermeké), a másik szoba megmarad barátok fogadásához, játékhoz, tévézéshez. Ha egyetlen, közös szobája van a testvéreknek, a tanulás legyen mindig szent: ne az iskolás gyermeknek kelljen kiköltözni, mert a másik játszana, hanem fordítva!

A megfelelõ bútorok kiválasztása

Ha van rá lehetõség, közösen válasszuk ki a bútorokat, a saját ízlésének megfelelõ asztalhoz szívesebben fog iskolásunk leülni. Csak a gyermek testarányaihoz illeszkedõ, kényelmes bútoron lehet tanulni (vagy az asztallap, vagy a szék ülésmagassága legyen állítható)! Ez nem csak gyermekünk egészsége szempontjából fontos; a nem megfelelõ ülõhely és asztal kisiskolásunk motivációját is csökkentheti. 

A tanulósarok külleme

Sem a túl dísztelen, rideg, sem a zsúfolt, játékokkal telepakolt tanulósarok nem szerencsés. Legyen barátságos, kedves helye a szobának, ehhez elegendõ néhány vidám tárgy: katicás ceruzatartó, autós órarend, cicás székpárna, bármi, ami gyerkõcünknek tetszik (késõbb jöhetnek vagányabb kiegészítõk). Vizuális úton nyerjük a legtöbb információt környezetünkrõl, ezért óriási jelentõsége van a tanulás segítésében a szemléltetésnek. Egy mágnes- vagy parafatáblára érdemes mindig az aktuális ismereteket megjeleníteni: helyesírásunk szabályait, szorzótáblát, évszámokat stb. Amit sokszor látunk, azt könnyebben megjegyezzük.

Rend és rendszer

A játékot is csak úgy lehet élvezni, ha a játékok mindig a helyükre kerülnek (hogy legközelebb tudjuk, hol keressük), de a tanulást rend és rendszer nélkül nem is nagyon lehet megvalósítani. Ha nem szeretnénk elmaradt házi feladatot, otthon felejtett füzetet, akkor gyermekünket a tanulósarok kialakításával is segítenünk kell. Mindegy, hogy fiókban, polcon, szekrényben tároljuk a tanszereket, írószereket, de legyen átlátható, könnyen elérhetõ iskolásunk számára. Együtt alakítsunk ki rutint: melyik taneszköznek hol lesz a helye, hogyan tudunk rá vigyázni.

Azt gondolom, minden gyermek iskolai élményét nagyban befolyásolja az, hogy miként kezdi meg az elsõ tanévet. Ha örömmel, együtt készülünk, és amiben lehet, otthon is támogatjuk õket, apró sikereiken pedig osztozunk, akkor a tanulás nagyon izgalmas tevékenység lesz számukra. Legyen minden iskolás gyermeknek szép, tanulást segítõ kuckója! 

Laky J. Eszter

Képek forrása: http://www.onhomeinteriors.com


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából