Kategória: Épületgépészet
Utolsó módosítás: 2011-07-12
Hozzászólások: 1db

Az olcsó klíma többe kerül, mint a drága

Hihetetlenül felüdítõ érzés egy forró nyári napon a fullasztó hõségbõl klimatizált otthonunkba lépni. Aki egyszer már megtapasztalta ezt a „luxust”, az többé nem akar lemondani róla. Mégis évrõl-évre egyre többe kerül a klímaberendezés üzemelése, így sokan kénytelenek kompromisszumokat kötni a spórolás javára. Most azokat a módszereket mutatjuk be, amelyekkel úgy spórolhatunk, hogy közben zavartalanul élvezzük a klíma elõnyeit.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A spórolás vásárlásnál kezdõdik

Egyre többen vannak, akik a szórólapok reklámjai alapján döntik el, milyen készüléket fognak vásárolni. Természetesen ezekkel a prospektusokkal nincs semmi baj, hiszen a multikban is forgalmaznak megbízható, jó minõségû klímaberendezéseket, ugyanakkor tudnunk kell, hogy a szórólap elsõdleges funkciója, hogy becsábítson minket az üzletbe. Ennek megfelelõen a legkedvezõbb árú termékek kerülnek bele ezekbe az ismertetõ anyagokba, amik bár lehetnek jók, nem biztos, hogy megfelelnek a mi igényeinknek, illetve a hûtendõ helyiségek adottságainak. Ezért aztán nagyon sok otthonban találunk alulméretezett készülékeket, amelyek egész nap csúcsjáraton üzemelnek, így nem csak várható élettartamuk rövidül le, de eszeveszett tempóban pörgetik a villanyórát is.

Ehelyett az elsõ utunk olyan szakemberhez vezessen, aki fel tudja mérni, mekkora teljesítményû készülékre van szükségünk a lakás levegõjének hûvösen tartásához. Valószínûleg nagyobb teljesítményû készüléket fog ajánlani, mint amit a szórólapon láttunk, ami természetesen drágább is lesz. A kicsit túlméretezett készülék azonban sokkal olcsóbban tud üzemelni, tekintve, hogy nem szükséges állandóan maximális fordulaton dolgoznia, és az sem mellékes, hogy sokkal halkabb lesz. A szakember díja, és a drágább készülék talán soknak tûnik, de ha olcsó és kis teljesítményû klímánk van, ennek az árkülönbözetnek a többszörösét fogjuk késõbb villanyszámla formájában kiadni.

Inverteres klíma

A mai ismereteink szerint a klímák legmagasabb fokát képviseli az inverteres klímaberendezés. Ez a készülék körülbelül 30 százalékkal többe kerül a hagyományos split klímáknál, ugyanakkor körülbelül ennyivel többet is tud. A mûködési elvbe nem megyünk most bele, pusztán felhasználói szempontból nézzük meg, mi is a különbség a kétféle készülék között.

Ha egy hagyományos klímaberendezésnek nem kell kihasználnia teljes kapacitását, csupán a háromnegyedét, akkor például egy órás intervallumból háromnegyed órán keresztül maximális fordulatszámon dolgozik, majd a következõ negyed órára lekapcsol. Ellenben az inverteres klíma végig üzemel 75 százalékos teljesítménnyel. Ennek több elõnye is van, például sokkal halkabban fog mûködni a berendezés, és az egészségünkre is jótékony hatással van. Emellett persze a spórolásban játszik nagy szerepet, egy inverteres klímával ugyanis körülbelül 30-40 százaléknyi energiát tudunk spórolni a hagyományoshoz képest. Nem kell nagy matematikusnak lenni ahhoz, hogy rájöjjünk: meglehetõsen hamar visszahozza az inverteres berendezés a ráköltött árkülönbözetet.

Helyes üzemeltetés és karbantartás

Talán nem is gondolunk bele, mennyi energiát tudnánk megtakarítani a klíma helyes üzemeltetésével. Nem kell feltétlenül kompromisszumokat kötnünk a kényelmünk kárára, csupán pár apróságot tartsunk észben:

Ne kapcsolgassuk a klímát! Sokan úgy gondolják, hogy ha a klímát csak idõközönként kapcsolják be annyi idõre, amíg valamelyest lehûti a lakást, majd kikapcsolják, azzal sok energiát meg tudnak spórolni. Ezzel több probléma is van. Az elsõ máris az, hogy vélhetõen nem azért vásároltuk a klímát, hogy aztán ne használjuk. Emellett sem az egészségünk szempontjából, sem épületfizikai szempontokból nem szerencsés a ki-be kapcsolgatás. És végül: Egy jól méretezett klímaberendezésnek egyszerûbb és olcsóbb hûvösen tartania a lakást, mint állandóan visszahûteni a felmelegedett levegõt. A kapcsolgatás tehát nem csak a készülék élettartamát rövidíti meg, de spórolásra sem feltétlenül alkalmas.

A megfelelõ árnyékolással is nagyon sokat tehetünk azért, hogy a klímának ne kelljen feleslegesen üzemelnie. Ha a déli órákban a nagyobb üvegfelületeket árnyékoljuk, azzal rengeteg energiát tudunk spórolni. Szintén érdemes odafigyelni arra is, hogy a hõtermelõ elektronikai eszközök (számítógép, televízió, hifi) ne legyenek feleslegesen bekapcsolva. Ha nem használjuk õket, kapcsoljuk ki, mert csak a klímának adnak munkát.

Két olyan eset van, amikor a klímát ki kell kapcsolni. Az egyik a szellõztetés. Bár a hûvös levegõt egyben frissnek is érezzük, mégis szükséges a lakás elhasznált levegõjét idõközönként kiszellõztetni. Ekkor a klíma teljesen feleslegesen menne, csak csúcsjáraton igyekezné leküzdeni a forróságot mindhiába. Ha az idõjárási viszonyok engedik, akkor éjszakára is kikapcsolhatjuk a klímát, hogy inkább a kinti hûvösebb levegõ hûtse le a lakást.

Az évenkénti karbantartással is tudunk spórolni, bár ezt nem fogjuk azonnal tapasztalni. Minden szezon elején ki kell(ene) takarítani a szûrõket, amelyekben nem csak por, de például kórokozó baktériumok is megtelepedhettek. Noha a kitisztított klíma körülbelül csak annyit tud spórolni, amennyibe a tisztítás került, az élettartamának meghosszabbítása révén mégiscsak több marad a zsebünkben!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: Barnus Dátum: 2011-07-12 07:42:51
Ezt magam is tanúsíthatom, tavaly még egy akciósan vett klímánk volt, de szó szerint zabálta az áramot. Idénre vettem egy Bosh inverteres klímát, és elképesztõ a különbség, majdnem fele annyi volt az áramszámla. (12 ezer helyett 7200) Na hogy ez visszahozza-e valaha az árkülönbözetet, az számomra kétséges, de tény, hogy az a komfort, amit ez a halk üzemelésû, alacsony fogyasztású gép nyújt,megfizethetetlen.

Még több cikk kategóriából