Kategória: Nagyvilág , Szép házak, lakások
Utolsó módosítás: 2012-12-15
Hozzászólások: 0db

Az újrahasznosított hegyi ház

Ritkán találkozunk olyan családi házzal, ahol az újrahasznosítás és a környezetvédelem fontosabb szerepet játszik, mint a kényelem. Ennek a természettel szinte egybeolvadó háznak a tulajdonosai megtehették volna, hogy a modern világ minden kényelmével felruházzák nyaralójukat. De a cél nem ez volt!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A Montanában álló nyaraló egy öttagú család tulajdonában van, akik egy meleg, barátságos, családias hangulatú helyet terveztek, ahová úszás, vagy lovaglás után jó hazatérni. Ezen felül azonban feltett szándékuk volt az is, hogy a helyi régi, már nem használt és lebontásra váró épületekbõl minél több dolgot felhasználjanak, ezáltal új értelmet, új „életet” adjanak ezeknek a tárgyaknak.

Így kerültek a házba tárgyak például a régi vasúttól, de nem használt hókerítések anyagaiból is készültek lakberendezési tárgyak. A ház majd' minden faanyagát újrahasznosított (értsd: hulladék) fából készítették, a nagyobb gerendák pedig a közeli völgyben talált öreg, elhalt fákból készültek, amik egyébként ott korhadtak volna el a völgyben.

A házban lévõ berendezési tárgyak egy része is kidobásra váró bútorokból áll, amiket a tulajdonosok felújítottak, és igyekeztek oly' módon tartóssá tenni, hogy közben ne terheljék a környezetet és saját egészségüket. Így a legtöbb bútorra egyáltalán nem került lakk, amit viszont feltétlenül kezelni kellett valamivel, oda is csak teljesen természetes anyagokat használtak.

Amit csak lehetett, kézi erõvel munkáltak meg, például a faanyagok kérgét kézzel hántották le, és a gerendákat tartó vaspántokat is kézzel kovácsolták. A házban lévõ kõburkolatok mind helyben kitermelt kõbõl, vagy más épületekhez használt – újrahasznosított – anyagból készültek.

Noha a család nem kívánt kompromisszumot kötni az újrahasznosítás javára, illetve a kényelem rovására, a képek mégis mindennél beszédesebben árulkodnak arról, hogy az elsõdleges szempont bizony a környezet lehetõ legkisebb terhelése volt.

Képek forrása: http://www.onekindesign.com


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából