Kategória: Gazdasági hírek
Utolsó módosítás: 2009-05-02
Hozzászólások: 4db

Azonnali változtatásokat követel a VÉSZ a körbetartozás megállítására

Sajtótájékoztató tartott a Vállalkozások Érdekvédelmi Szervezete, amelyen többek között az építõipar jelenlegi helyzetérõl, és a körbetartozás megállításának lehetséges módjairól esett szó.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A sajtótájékoztató apropója a február közepére beharangozott újabb gazdasági csúcs, ami az építõipar válságát lenne hivatott kezelni - mondta el Mészárosné Gyõrvári Bella, a szervezet egyik alapító tagja. Hozzátette, hogy egyelõre nem derült ki számukra, hogy a döntési helyzetben lévõ politikusok tisztában vannak-e az ágazat valóságos helyzetével, van-e rálátásuk arra, hogy a kkv szektor vállalkozásainak milyen azonnali segítségre lenne szüksége ahhoz, hogy talpon tudjanak maradni.

Mészárosné Gyõrvári Bella hozzátette, hogy egyelõre nem tudják, vajon mely vállalkozói szektort célozza a beharangozott 1800 milliárd forintos beruházási csomag és hány hadra fogható, alkalmazottakkal is rendelkezõ cég lesz még talpon, mire a munkálatok ténylegesen megindulnak. Egyelõre arra sem látnak garanciát, hogy a munkákat ténylegesen elvégzõ alvállalkozások megkapják járandóságukat, és nem csak a kintlévõségük növekszik tovább.

A vállalkozó kifejtette, hogy a jelenlegi feltételek mellett éppen azok maradnak életben, akik ügyeskednek, feketén foglalkoztatnak, és számla nélkül dolgoznak, míg a rátermettek, rugalmasak és minõségi munkát végzõk állják a közterheket, és lassan tönkremennek.

A VÉSZ szerint a lánctartozásban érintett cégek követeléseit visszamenõleg is, állami garancia mellett kellene faktoráltatni, a behajthatatlan összegek esetében a számla után befizetett közterheket pedig vissza kellene utalni. A szervezet szerint kiemelten fontos, hogy a pénzügyi forrás a teljes kivitelezõi láncon átfolyjon, és a munkát végzõ alvállalkozók is megkapják a pénzüket. Harmadik lépésként pedig az építõipar élénkítését látják a megoldás kulcsának: szlovák példára szociális bérlakás programot kell indítani.

A VÉSZ pontokban foglalt követelései:

 

1.  A lánctartozásban érintett cégek követeléseit – visszamenõleg is – állami garanciával faktoráltatni kell, a behajthatatlan összegek esetében a számla után befizetett közterhek azonnali visszautalása, adó, járulék tartozás esetén a visszajáró összeg beszámítása. Gazdasági visszaélések ügyében azonnali, gyorsított rendõrségi eljárást, anyagi felelõsségrevonást követelünk. Pénzügyi forrás, keret létrehozása, amelybõl azokat a vállalkozásokat lehet életben tartani, segíteni, amelyek más munkáján nyerészkedõ, bûnös cégek áldozatai lettek. A hazai vállalkozások feltõkésítése, támogatása a multik helyett, munkaerõ megtartás támogatása, járulékok drasztikus csökkentése,

 

2.  Kiemelt fontosságú annak a biztosítása, hogy a pénzügyi forrás a teljes kivitelezõi láncon átfolyjon, és a munkát valóban elvégzõ alvállalkozók is megkapják az elvégzett munka árát. Erre sürgõsen törvényi garanciát kell alkotni!

 

3.  Az építõipar élénkítése: szociális bérlakás programot kell indítani, - szlovák példa! - vissza kell állítani magánerõs beruházásoknál az ÁFA visszatérítést, az építõipari ÁFÁ-t – hasonlóképpen több nyugati országhoz jelentõsen csökkenteni kell, a fordított ÁFÁ-zást el kell törölni, mert anyagos megrendelés esetén finanszírozhatatlanná válik a munka. A maximum 250 000 Ft-os készpénzes forgalom életszerûtlen, fölösleges adminisztrációs és banki költségeket generál. Azonnali visszavonását követeljük!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából