Kategória: Építõipari hírek
Utolsó módosítás: 2008-06-24
Hozzászólások: 0db

Baj van az építõiparban!

A fogyasztóvédelmi bejelentések lajstromán elõkelõ helyet kap az építõipar. A felügyeleti szervek szerint ennek a sajnálatos ténynek a kialakulásához nem csak az építõipari résztvevõk magatartása, de sokszor a fogyasztói felelõsség hiánya is hozzájárul.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az Országgyûlés múlt hét szerdán megtartott fogyasztóvédelmi eseti bizottságának ülésén jelentõs szerepet kapott az építõipar, illetve a benne kialakult szolgáltatói- és fogyasztói szokások megvitatása. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság fõosztályvezetõje felszólalásában közölte: A kivitelezési hiányosságok miatt beérkezõ igen nagy számú panasz jó részénél nincs lehetõség a hatósági beavatkozásra, ugyanis legtöbbször magánjogi szerzõdésekrõl van szó. Így a panasszal élõ gyakran kénytelen a hosszadalmas bírósági eljárást választani, ha érvényt akar szerezni igazának.

Az építõipari szolgáltatások közé nem csak a kivitelezés, hanem az építõanyag-kereskedelem is beleértendõ. Ezen a téren is számos hiányosság tapasztalható. A leggyakrabban elõforduló hiba, hogy hiányzik a termékek megfelelõségi nyilatkozata, valamint a beépítési útmutató. Szintén a kereskedõk rovására írható, hogy túlnyomó többségük nincs tisztában a jótállási feltételekkel.

A felszólalók egyetértettek abban, hogy az építõiparban kialakuló sajnálatos tendenciák egy részéért a fogyasztói szokások tehetõk felelõssé. Az építtetõk ugyanis gyakran nem járnak el elég alaposan a szakemberek kiválasztásában, illetve a munkafolyamatok ellenõrzésében, valamint nem követelik meg az írásos garanciát. Szintén gyakori hiányosság a fogyasztók részérõl, hogy nem kötnek vállalkozói szerzõdést, valamint a kereskedõtõl nem kérnek nyugtát, vagy nem õrzik meg azt. Szerzõdés és nyugta hiányában pedig – panasz esetén – a bíróságon sem tudnak eljárást kezdeményezni.

Több megoldás is felmerült a probléma orvoslására. Elképzelhetõ, hogy a jövõben nagyobb összhang lesz az építõipari szolgáltatásokra, valamint a termékekre vonatkozó jogszabályokban. Jelentõs változtatásokat szeretnének továbbá eszközölni a vállalkozói igazolványokat illetõen is. A jövõben csak az kapna engedélyt, aki megfelelõ szakképesítéssel rendelkezik, a vállalkozói igazolványt pedig csak az kapná kézhez, aki részt vesz egy elõzetes tanfolyamon.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából