Kategória: Építõipari hírek , Épületgépészet
Utolsó módosítás: 2015-09-29
Hozzászólások: 0db

Bajban lesz, akinek elromlik a kazánja

A kazánokról szóló rendelet módosítása

Napvilágot látott a kazánokról és az energiafelhasználásról szóló rendelet módosítása, amely szerint az uniós hatékonysági elvárásoknak nem megfelelő fűtőberendezéseket legkésőbb 2016. július 1-ig le kell cserélni.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A rendeletmódosítással kapcsolatban máris rengeteg félreértés és pletyka röppent fel, hol feleslegesen riogatva, hogy pedig teljesen félreértelmezve a lényeget.

Tényleg kötelező lesz a kazáncsere?

Röviden és lényegre törően: nem. Akinek a kazánja jelenleg nem éri el a megfelelő hatásfokot, de hibátlanul működik, azt természetesen nem kényszerítik arra, hogy cserélje le a készülékét. Sőt, amennyiben 2016. július 1. előtt megy tönkre a jelenlegi kazánja, úgy még vásárolhat és beüzemelhet kisebb hatékonyságú (és olcsóbb) kazánt is, mint amit a rendelet előír.

A rendeletmódosítás azokra vonatkozik, akik 2016. július 1. után cserélik le kazánjukat, vagy építenek új lakást. Ha tehát most még működő, de már túl régi kazánunk van, és nem szeretnénk, vagy nem tudunk túl sokat költeni az új kazánra, érdemes a cserét a fenti dátum előtt megejteni. Még akkor is, ha ennek a rendeletnek épp a vásárlás ösztönzése volt a célja.

Mennyibe kerül a rendeletnek megfelelő kazán?

A 86 százaléknál magasabb hatásfokkal üzemelő kazánok általában kondenzációs technológián alapulnak, ezek ára körülbelül 200.000 forint tájékán mozog, bár ez a teljesítménytől is nagyban függ. A kondenzációs kazánok azonban speciális hő- és füst elvezetést igényelnek, így a kazán, a kémény bélelés, és a beüzemelés akár az egymillió forintot is meghaladhatja.

Bízhatunk még abban is, hogy a szükséglet piacra hív olyan nem kondenzációs kazánokat is, amelyek képesek a megfelelő hatásfokot biztosítani, és nem jár milliós kiadással a beüzemelése, ez azonban még csak találgatás.

Lehet majd pályázni kazáncserére?

Mindenhonnan az a hír érkezik, hogy nagy valószínűséggel igen, ugyanakkor a tényt le kell szögeznünk, hogy nincs még semmilyen pályázat kiírva erre a célra. Noha kormányközeli forrásoktól is úgy értesülhetünk, hogy a megfelelő időben napvilágot látnak a pályázatok, egyelőre csak reménykedhetünk benne, hogy valóban így lesz.

 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából