Kategória: Nagyvilág , Szép házak, lakások
Utolsó módosítás: 2012-07-12
Hozzászólások: 0db

Barlang, bunker, vagy villa? - Egy meghökkentõ lakóház Svájcból

Hogyan építsünk egy villát a hegyoldalba úgy, hogy ne zavarja a völgybe nézõ kilátást? Ássuk el! De hogy jut akkor elég fény minden helyiségbe? Bjarne Mastenbroek és Christian Müller nem csak kitalálták, de meg is alkották ezt a különleges otthont.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Amint megközelítjük a hegy oldalába vájt hatalmas lyukat, elõször szinte mesebeli látvány tárul elénk. A természetes kõbõl épült homlokzat, valamint a kör alakú udvaron felhalmozott hasogatott fa a természetesség érzetét kelti bennünk. De a nyílászárók elrendezése – illetve rendezetlensége – már itt sejteti a szemlélõvel, hogy ennyire mégsem lehet egyszerû a dolog.

Meg is kapjuk az elsõ arcul csapást, ahogy belépünk az étkezõbe, ugyanis teljesen lecsupaszított betonfalak néznek velünk farkasszemet odabent. Az ember önkéntelenül is hátrapillant a nagy üvegajtón keresztül a kinti tájra, ellenõrizve, hogy véletlenül nem egy másik világba csöppent-e. De semmi kétség, csak az erõs kontraszt miatt jöttünk ennyire zavarba.

A tervezõknek láthatóan az volt a céljuk, hogy a svájci táj szépségét, a természet közelségét valahogyan megtörjék, bár felmerül a kérdés, hogy vajon miért volt erre szükség. Beljebb haladva az ember nem képes már eldönteni, hogy a ház tervezõje szándékosan bosszantani akarja a szemlélõt, vagy csak egyszerûen fricskát akar mutatni a hagyományokból táplálkozó építészetnek. Sokszor eszünkbe jut az is, hogy a tervezés öncélú, csupán az újságokba való bekerülés volt a cél. Ha így van, akkor kétségkívül sikerült elérni, de ha az hajtotta a tervezõt, hogy ennyire össze legyen zavarodva, aki ide belép, akkor is siker koronázta törekvéseit.

Ez az erõs ellentét folyamatosan jelen van, ahogy haladunk egyik helyiségbõl a másikba. Ott vannak például a drága csillárok, amik egykori panel megoldásként a plafonra szerelt konnektorba vannak csatlakoztatva. De nem csak a belsõ tér miatt vagyunk ennyire frusztráltak, ugyanis mindannyiszor ránk tör ez a megmagyarázhatatlan érzés, amikor a betonfalak közül az ablakon át kitekintünk az érintetlennek tûnõ természetre.

Felmerül a kérdés, hogy egy földbe vájt épület szobái hogyan kapnak fényt, hiszen a háznak csak egyetlen szabad oldala van, a többi a hegy belseje felé néz. Az ilyen helyzetekben szokásos tetõablakok, vagy bevilágítók helyett a tervezõ azt a megoldást választotta, hogy minden egyes helyiség valamelyik oldala a szabadon lévõ homlokzatra néz, tehát nincsenek beljebb esõ szobák, mind elõre van hozva.

Hogy ez a svájci barlang-villa mennyire szerethetõ, az kérdéses, de kétségkívül ötletes megoldás!

Képek forrása: http://www.archdaily.com/43187/villa-vals-search-cma/


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából