Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2008-12-08
Hozzászólások: 0db

Belsõ oldali hõszigetelés

Folytatjuk szigetelési sorozatunkat, melyben ma a belsõ oldali hõszigetelésrõl beszélünk. Ezt az eljárást nem szoktuk olvasóinknak javasolni, mégis van olyan eset, amikor elkerülhetetlen, tehát megérdemli, hogy szót ejtsünk róla.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

- Folytatjuk szigetelési sorozatunkat, melyben az új AUSTROTHERM polisztirolhab hõszigetelõ anyagokat és az új technológiai elõírásokat ismertetjük. Ma a belsõ oldali hõszigetelésrõl lesz szó. Ezt eddig nem nagyon javasoltuk olvasóinknak, miért került most mégis elõtérbe?

- A jó szabvány minden lehetséges alkalmazásra kitér. Így hát a belsõ oldali hõszigetelést is meg kell tárgyalni, hiszen bár különös gonddal kell eljárni, ez mégis csak egy lehetséges válfaja a hõszigetelésnek, és néhány esetben ez az egyedül lehetséges megoldás. Ne felejtsük el azonban, hogy a szabvány nem a házilagos kivitelezésre készült. A gondos tervezõi, kivitelezõi munka itt különösen fontos.

- Mit kell tenni, ha mégis a meleg oldalon szeretnénk hõszigetelni?

- Az elsõ gondolatunk mindig az legyen, hogy: Nem lehet mégis kívülrõl megoldani? Ha tényleg nem, mert nem lehet a társasház összes lakóját rávenni a teljes ház hõszigetelésére, ha mûemlék épületrõl van szó, és nincs penészesedés, nedvesség lecsapódás a szigetelendõ falon, akkor fontoljuk csak meg a belsõ oldali hõszigetelést. Ezután kell keresni egy jó tervezõt, mert a belsõ oldali hõszigetelésbe csak páratechnikai ellenõrzés után szabad belevágni. Ezt a szabvány külön ki is emeli.

- Hogyan kell a hõszigetelést elvégezni?

- Háromféle megoldás létezik. Az elsõ, hogy belülrõl készítünk egy homlokzati hõszigetelõ rendszert, vagyis felragasztjuk a piros sávval jelzett, AT-H80-as lemezeket, majd erre ragasztórétegbe ágyazott üvegháló és a vékonyvakolat, esetleg festék kerül. Ez jól ismert eljárás, a tervezõ könnyen el tudja végezni a szükséges számításokat is, és a kivitelezõknek sem szokott különösebb gondot okozni.

- Mi a második lehetõség?

- A belsõ oldali hõszigetelés "klasszikus" megoldása az, amikor a falra lécvázat rögzítenek, és a lécváz közé kell a hõszigetelõ anyagot, az egy kék sávval jelzett AUSTROTHERM AT-N30 lemezeket helyezni. Ezután a lécvázra fóliát kell felrakni, ami megakadályozza, hogy a pára a falszerkezetbe jusson, és erre gipszkarton burkolatot kell felhelyezni. A végsõ felületképzés ilyenkor a tapétázás. Van még egy eljárás, bár hazánkban ritka. Léteznek olyan nagyméretû, gipszkarton és polisztirol hõszigetelõ anyagból elõállított panelek, amelyeket egyszerûen csak fel kell ragasztani a falra. Természetesen, itt sem lehet elkerülni az elõzetes számításokat.

- Mindig ilyen bonyolult dolog ez?

- Van azért egy terület, ahol kifejezetten javasoljuk a belsõ oldali hõszigetelést, ez pedig az ideiglenesen használt épületek hõszigetelése. Ha van egy nyaralónk, ahova néhány napra télen is ki szeretnénk menni, optimális megoldás a belsõ oldali hõszigetelés. Az épületet a kis hõkapacitású, jól szigetelt belsõ burkolat miatt hamar fel lehet fûteni, a páratechnikai problémáknak pedig nincs idejük jelentkezni, hiszen néhány nap múlva, amikor haza megyünk, leállítjuk a fûtést, és az addig felgyülemlett kis mennyiségû nedvességet le tudja adni a szerkezet.

- Milyen segítséget nyújt az AUSTROTHERM Kft. a tervezõknek a belsõ oldali hõszigetelés összetett feladatához?

- Évek óta rendszeresen frissítjük a "Számítógépes segéd" elnevezésû Cd-nket. Az új szabványok ismeretében természetesen átdolgoztuk, és 2003-tól ismét a tervezõk rendelkezésére áll. Ezen a CD-n a termékek mûszaki leírásán, beépítési útmutatón kívül az említett hõ- és páratechnikai ellenõrzõ programot is megtalálhatják.

- És milyen vastag hõszigetelést célszerû ilyenkor alkalmazni?

- Sajnos, minél vastagabb a hõszigetelés, annál nagyobb az esélye a penészesedésnek. A falszerkezet belsõ oldala tovább hûl a hõszigetelés alatt, nem megfelelõ párazárás esetén kondenzáció, és ennek következtében penészesedés indulhat meg, a korábban még egészséges klímájú helyiségekben is. Szerencsétlen esetben még a fagypont is bekerülhet a szerkezetbe, ami komoly károsodást okozhat. Éppen ezért vékony, 1-2 cm vastag hõszigetelés alkalmazása javasolt. Ez hõérzeti szempontból már jelentõs javulást hozhat, de egy belsõ oldali hõszigeteléstõl ne várjunk el jelentõs energia-megtakarítást. Ha mégis ezt szeretnénk elérni, akkor a külsõ oldali hõszigetelést kell alkalmazni, és oda már vastagabb AT-H80-as lemezeket is el lehet helyezni. Ne felejtsük el, hogy minél vastagabb a hõszigetelõ anyag, annál hatékonyabb a hõszigetelés!

 

 

 

 

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

 

Telefon:            06-96/515-114

Fax:                 06-96/515-120

 

Web:                www.austrotherm.hu

E-mail:             austrotherm@austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából